%

Няколко стъпки при избора на протеин

Днес решихме да се спрем на един сериозен и често обсъждан проблем от трениращите, а именно:

Как да направим правилния избор на протеин?

Най-консумираната спортна хранителна добавка в днешно време е именно протеина на прах. Белтъците са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Основното, което следва да запомните е тяхната роля в храненето ни - да помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива.

Проблема е, че не всички имаме възможността да приемем необходимите количества протеин. Дали защото нямаме време или възможност... и ето тогава се появява протеиновата пудра.

Първата стъпка в избора Ви на подходящия протеин на прах е избирането на източника му.

Индустрията в момента напредва с пълна сила и гамата, която можете да срещнете на пазара е широка.

Суроватъчен протеин

Един от най-търсените видове протеин винаги е бил и ще бъде суроватъчния. Той има много висока биологична стойност, малко хора имат проблеми с усвояването му и е на сравнително достъпна цена. Белтъчините, които се съдържат в суроватката се усвояват бързо от тялото и мускулатурата, затова е предпочитан за употреба предимно около тренировка, когато имаме нужда от бърз приток на аминокиселини. Това далеч не означава, че приет през останалото време от деня няма да ни свърши необходимата работа и да ни помогне във възстановяването и зареждането.

Видове суроватъчен протеин

Суроватъчен концентрат

Качеството на суроватъчния протеин зависи от степента на филтрация, която е претърпял. На пазара можем да срещнем суроватъчен концентрат, изолат и хидролизат.

Концентрата представлява една единствена филтрация на суроватъчния протеин с остатъчни следи от мазнини, захар и лактоза - все неща, които не се предпочитат от доста спортуващи и не само. Този вариант е предпочитан предимно от хора, които се хранят в калориен излишък и скоростта на усвояването на суровкатата не е от съществено значение. Поради липсата на обработка, суроватъчният концентрат държи най-ниска цена сред суроватъчните протеини.

Суроватъчен изолат

Скоростта на усвояване на суроватъчния изолат е значително по-висока от тази на концентрата, тъй като протеина е произведен при ниска температура, при кръстосана микро/нанофилтрация и наличието на ключови аминокиселини е по-голямо.Това е суроватъчен протеин, преминал две степени на филтрация - резултата от тях е напълно чист протеин с почти премахнато съдържание на излишни калории.

Минусът на суроватъчният изолат е, че при преминаването му през две и три филтрации той губи ценни био-активни компоненти като глобулин, алфа-лактоглобулин, бета-лактоглобулин и имуноглобини.

Суроватъчен хидролизат

Скоростта на усвояване на суроватъчния хидролизат е много висока и е най-предпочитания вариант от спортисти, подлагащи се на диети с ниски калории и въглехидрати.Това е хидролизирана форма на суроватъчния протеин.Преминал през 3 степени на филтрация тук суроватъчния протеин е абсолютно лишен от наличието на каквито и да е захари и мазнини.

Яйчения протеин

Цената на този протеин е и сравнително по-висока от тази на суроватката.Вторият най-предпочитан протеин на прах от спортуващи е яйчения протеин. Както всички знаем яйчения протеин има най-висока биологична стойност и е еталон за сравнение на всички останали протеини. Скоростта му на усвояване е от висока към средна, но някой хора го предпочитат дори в периоди, когато имат нужда от прием бърз на протеин, а именно след тренировка и след събуждане сутрин.

Телешки протеин

Това е протеин на прах, който се извлича от телешкото месо и има висока биологична стойност. Както всички знаем телешкото месо е естествен източник на креатин, затова и протеиновите пудри от телешки произход съдържат значителни количества креатин, и са напълно филтрирани от какъвто и да е холестерол.

Минус при телешкия протеин е, че не всички хора имат добър толеранс и поносимост към него. Друга особеност при телешкия протеин - това е вкусът. Доброто овкусяване на този протеин е истинско предизвикателство за доста производители, затова и не всички могат да ви осигурят този лукс.Скоростта на усвояването му от тялото зависи от степента на филтрация, която е преминал. Най-често срещаните форми на телешки протеин на пазара са - концентрат, изолат и хидролизат (също като суроватъчния протеин).

Като цена този вид протеин е близък до суроватъчния.

Казеин

Това е протеин, извлечен от млякото и предимно използван от хората за прием преди лягане. При попадането му в стомаха и червата казеинът се превръща в гелообразна маса, което удължава времето за усвояване (обикновено до 4-6 часа от приемане до пълно усвояване). Така организмът разполага с източник на аминокиселини за значително по-дълъг период от време, което до голяма степен намалява активността на катаболните процеси.По същите причини казеинът е подходящ и като допълнение към междинните хранения през деня.

Казеинът е протеин с висока биологична стойност и рядко виждаме хора, които срещат затруднение в усвояването му. Казеинът най-често бива срещан в две форми - мицелярен казеин и калциев казеинат. Мицелярния казеин е най-качествения казеин предлаган на нашия пазар.

Като цена казеинът е по-скъп и от суроватката и от телешкия протеин, но това далеч не означава, че е по-малко предпочитан.

Протеинови матрици

За тези, които искат да извлекат ползата от всеки един протеин производителите ни предлагат и Матрични протеини, които представяват съвкупност от няколко вида протеин в една единствена пудра.

Други видове протеин

Разбира се има множество протеинови пудри с различни растителни източници, но тук съм решил да се спра на най-предпочитаните и ефективни варианти.

Друга важна стъпка при избора на протеин - четете етикетите!

Много е важно когато правим нашия избор на протеинов продукт да се ориентираме по етикета и да сравним съотошението цена/качество/количество. Много е важно да проверите колко % е съдържанието на белтъчини в доза, тъй като фирми имат практика да слагат прекалено много пълнители и овкусители за сметка на качествените белтъчини.

При концентрата пълнителите не трябва да са повече от 20% от общата маса на дозата.

При изолата пълнителите могат да бъдат сведени до под 5%.

Много е важно също така и да проверим какъв вид овкусител е използван.
Като най-евтин и ниско-калоричен е именно аспартама (Е951) но същевременно и най-опасен и вреден за човешкото тяло. Други изкуствени овкусители, които не е добре да приемаме са Ацесулфам (E950), Сукралоза (Е955) и т.н.

Естествените природни подсладители, които не само, че не ни вредят, ами напротив - здравословни са за нашето здраве - това са Ксилитолът и Стевия. Голямо предимство е да изберем протеин с естествен подсладител, но разбира се това ще се отрази и на крайната цена, която ще трябва да заплатим, но все пак здравето е по-важно и не трябва да правим компромис с това.

Популярни търсения: протеин на прах прием