%

Пробиотици, пребиотици и синбиотици

Може и да не ви се вярва, но в тялото ни живеят милярди бактерии – добри и лоши. От тяхното пропорционално отношение зависи нашето здраве. Напоследък се рекламират много продукти като пребиотици, пробиотици и симбиотици, и хората ги приемат като нещо важно и полезно.

Но знаем ли какво представляват те и защо са ни необходими? Ще се опитам в следващите редове да внеса яснота по въпроса.

Пробиотици

Бактериите в червата ни могат да бъдат както лоши, така и добри. Всъщност, при здрав организъм, те живеят в динамично равновесие, като „добрите” подтискат растежа и развитието на „лошите”. Когато, обаче лошите вземат превес, в организма настъпват бактериални, гъбични инфекции, диария, запек и др. Това може да се случи при употреба на антибиотици, неправино хранене, остра вирусна инфекция и др.

Пробиотиците са живи бактерии, които спадат към групата на „добрите”. Най-популярните от тях са Lactobacillus и Bifidobacter, чийто естествени източници са киселото мляко, айряна, кефира, хляб с жива закваска, изварата, киселото зеле, туршиите, в които не е използван оцет.

Тези полезни бактерии можете да си набавите и като хранителни добавки под формата на таблетки, капсули или прах. При тях микроорганизмите се сушат при стайна температура в условия на вакуум. Процеса се нарича Лиофилизация. По този начин, бактериите запазват своята жизненост и след попадане с храносмилателния тракт поемат вода и се съживяват.

Пробиотиците имат редица полезни за организма функци:

  • Подпомагат храносмилането
  • Подтискат прекомерното размножаване на болестотворни и гъбични бактерии
  • Подобряват абсорбирането на лактозата и подобряват смилаемостта на млечните протеини
  • Подтискат гнилостните процеси в стомаха
  • Спомагат лечението на дихателни инфекции, синузит, бронхит, пневмония
  • Намаляват риска от алергии
  • Намалява „лошия” холестерол

Пребиотици

Пребиотиците са несмилаеми хранителни фибри, които стимулират растежа и активността на някои бактерии в червата. Или казано с прости думички, това е храната на пробиотиците. Пребиотиците биват инулин, олигофруктоза, фруктоолигозаариди, галактоолигозахариди и други видове олигозахариди. Състоят се главно от захарни молекули с три до шест вериги и разтворими фибри. Олигозахаридите покриват лигавицата и са намерени в растенията, слюнката и майчиното мляко. Всъщност съществуват над 130 различни комбинации от олигозахариди само в кърмата. Това може да е и причината кърмените деца да са по-здрави.

За да бъдат полезни пребиотиците, трябва да достигнат до дебелото черво, без да бъдат усвоени в горната част на храносмилателната система. Там те биват използвани от полезните бактерии - главно от бифидобактериите и лактобацилите, като по този начин се стимулира растежа и развитието им. Важно е да се знае, че за разлика от пробиотиците, пребиотиците не се разпадат при термична обработка.

Пребиотиците се срещат в много храни като: банани, ягоди, ядки, аспержи, чесън, жито, овес, ечемик, ленено семе, домати, артишок, кромит лук, праз лук,

Синбиотици

Когато пробиотиците и пребиотиците попаднат в организма едновременно, те започват да действат синергично, с една цел и със значително усилване на ефекта. Продукти, който съдържат пробиотици и пребиотици се наричат синбиотици. Доказано е, че синбиотиците имат благоприятно влияние върху организма, като:

  • Антиканцерогенна активност
  • Антимикробна дейност
  • Понижават триглицеридите
  • Стабилизират кръвната захар
  • Укрепват имунната система
  • Подобряват минералното усвояване
  • Изчистват червата от вредни микроорганизми

Важно е да запомните, че пробиотиците НЕ са естествни за нашите организми, но са страшно полезни. За това, ако не полагаме грижи те биват изхвърляни от тялото. От това следват редица негативни състояния. Взимането само на пробиотици като дабавка или набавянето им от храна не е достатъчно. Жизнено необходимо е и приемането на пребиотици, които размножават и активират „добрите” бактерии. За да сте здрави се старайте всеки ден да се храните разнообразно, избягвайте „бързите” пакетирани храни, влючвайте в менюто си млечни продукти и такива богати на фибри.

Ето и един елементарен, лесен и страшно вкусен начин да започнете деня си с усмивка и много здраве. Смесете в купичка около 100 гр овесени ядки. Залейте с няколко супени лъжици кисело мляко. Изчакайте няколко минутки докато овеса набъбне. Към получилата се смес може да добавите по желание пресни ягоди, банан, шепа сурови ядки, мед.

ЕТИКЕТИ

пробиотиципребиотицисимбиотициздравословно хранене