%

Витамин К, защо е важен за здравето

Всеки грижещ за себе си си човек желае да съхрани здравето на костите си по естествен начин, да предпази сърцето си, при нараняването раните да заздравяват бързо! Витаминът К е важен хранителен микронутриент, който има мощни ефекти върху тялото. В тази статия ще говорим за това какво сочат изследванията относно приема на витамин К и ползите ми за здравето.

Какви са ползите от витамин К за организма?

Витамин К е мастноразтворим витамин. Това е необходимо за осигуряване на три основни протеина в тялото. Тези три витамин-К-зависими протеини ни помагат за:

  • изграждане и поддържане на здрави кости чрез протеина остеокалцин;
  • защита на кръвоносните съдове от плаки
  • образуването на кръвни съсиреци;
  • витамин К държавен на протромбин, важен за процеса на коагулация на кръвта. Вътрешният витамин носи своето име заради думата коагулация („K“ за „коагулация“) – кръвосъсирване.

Така че, ако искате да предотвратите остеопорозата, да оптимизирате здравето на сърцето си и нараняванията ви да увеличите бързо, приемът на витамин К трябва да бъде част от вашия хранителен план.

Има ли различни видове витамин К?

Има два различни вида витамин К. Те са K1 (филохинон) и семейството K2 (менахинони, някои също като MKs, като MK-4, MK-7, MK-9). Ако броят на имената на витамин К Ви обърква, просто запомнете, че термините „K2“ и „MK“ са взаимозаменяеми, така че наистина се свеждат само до две форми: K1 и K2 (MK).

Хранителни източници на витамин К.

K1 се намира в зеленолистните зеленчуци, докато почти всички форми на K2 се произвеждат от пробиотици (добри бактерии се намират в лечението на дебелото черво. K2 се намира в малки количества и в животински продукти като черен дроб и млечните храни. Здравословните нужди на възрастта на човек се променят между 90-120 микрограма витамин К на ден. Ако желаете храната Ви да бъде Вашето лекарство, предлагаме Ви списък с източници на витамин К:

  • ферментирала соя: 850 мкг MK-7 на порция;
  • Зелена салата: 530 мкг на 1/2 чаша;
  • Ряпа: 426мкг на 1/2 чаша;
  • Спанак: 145 мкг на чаша (суров);
  • Броколи: 110 мкг на 1/2 чаша (варени);
  • Сок от моркови: 28мкг на 3/4 чаша;
  • Тиква 20 мкг на 1/2 чаша от консерва;
  • Месо (K2) 6 мкг на 100гр.

Съвети как да набавите повече витамин К чрез диетата си

Този като витамин К е мастноразтворим витамин, препоръчително е да се храни с богати на хранителните храни. За да приложите това към ежедневната си диета, добавете към салатата си зехтин или друга мазнина. Включете ядки и семена към менюто си. Консумацията на повече зеленолистни зеленчуци, освен това ще подсигури приема на необходимото количество от този витамин. Нашите предложения са: хапвайте повече салати, крем супи, пийте зелени смутита.

Добавка с витамин К

Дефицитът на витамин К1 е рядък при хора, поддържащи здравословен начин на живота. Дефицитът на K2 също се среща редко, тъй като това произвежда витамин К ендогенно чрез бактериален метаболизъм в дебелото черво. Малабсорбционно разстройство, цолиакия, IBD, кистозна фиброза, хронична употреба на антибиотици или секвестранти на жлъчката дефицит на витамин К (проблеми с обилно кървене и трудно съсирване на кръвта), се препоръчва суплементация с витамин К.

Healthstore ви съвет:

Когато избирате добавка с витамин К, е желателно тя да съдържа допълнителния спектър на витамин К, бионаличните форми на менахинони, особено MK-7. Ако сте сигурни, че трябва да получите достатъчно зелени зеленчуци и не се нуждаете от повече K1, тогава можете да изберете добавка само със съдържание на K2.

ПУБЛИКУВАНО ОТ