Какво е БИО ЕЛДА ?
Елдата е една от най-популярните храни през последното десетилетие. Тя се консумира от столетия, тъй като има редица благоприятни свойства върху тялото.
Тя може да се влага както в солени, така и в сладки храни. Елдата има много широко приложение. Елдата, позната още и като гречка, може да се използва за приготвяне на различни ястия – включително вегетариански, дори и бебешки храни.
Ползи от приема на БИО ЕЛДА
Елдата е подходяща за менюто на всеки активен човек, защото:
- Има умерено съдържание на лесноусвоими въглехидрати
- Има високо съдържание на белтъчини, което я прави идеална за спортуващи хора
- Снабдява тялото с едни от най-важните минерали – желязо, калций, калий, цинк и други.
- Съдържа магнезий, който подобрява работата на нервната система и намалява мускулните схващания.
Елдата е идеален източник на въглехидрати за хора, които са на диета, спортисти и диабетици.
Начин на приготвяне
Сварете елдата в съотношение 1:3 (1 част елда към 3 части вода) за около 10-15 минути. Готова е, когато зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат. Измийте и почистете преди употреба.
Идея за рецепта с БИО ЕЛДА
Свежа салата с елда
Необходими съставки
- ¾ чаша елда, неварена (150гр)
- 1,5 чаша вода (370мл)
- 1 ч.л. сол
- ½ краставица
- 1 голяма жълта чушка
- 1,5 чаша чери домати (200гр)
- 4-5 стръка пресен магданоз
- 1 супена лъжица зехтин Extra Virgin
- щипка черен пипер
Начин на приготвяне
- Изплакнете елдата и я поставете в малка тенджера заедно със солта.
- Кипнете елдата и я оставете да къкри на слаб огън около 10 минути.
- Отцедете я.
- Нарежете зеленчуците и овкусете със зехтин.
- Добавете елдата и овкусете допълнително със сол, ако е необходимо.
- Сервирайте топло или студено.
Знаете ли какво е БИО?
Термините ЕКО, БИО или ОРГАНИК означават продукт с маса от поне 95% органични съставки. Останалите 5% се оставят в случай на атмосферно замърсяване като киселинен дъжд или пестициди, донесени от вятъра от съседен имот и т.н., и използването на допълнителни съставки (не ЕКО), които също са точно определени.