Запознайте се с ВИКТОР СТОЯНОВ!
чт 12 сеп. 2019
Запознайте се с ВИКТОР СТОЯНОВ! ДА, той е най-новото лице в семейството на Pure Nutrition! Приветстваме мега свежия нов атлет на бранда Pure Nutrit...
виж още

Обучение - Витамини

Какво представляват витамините?

Витамините могат да бъдат класифицирани като есенциални, органични съставки, нужни в малки дози (категория микронутриенти).

Основната функция на витамините е като катализатори на различни реакции вътре в тялото. Те не съдържат използваема енергия, но като катализатори, имат роля на незаменими връзки и регулатори в метаболитните процеси, които извличат енергията от храната. Витамините също така контролират процесите на тъканния синтез и предпазват цялостта на плазмената мембрана на клетките. Други техни важни роли се свързват с растежа, поддържането на здравето, метаболизма и още много други.

Витамините се класифицират като мастно или водно-разтворими.

Мастно-разтворимите витамини (витамините които могат да се разтварят/смесват с мазнини) са витамин А, Д, Е и К; водно-разтворимите витамини (могат да се разтварят/смесват във вода) са витамин Ц и Б-комплекс (базирани на сходните си източници и функции).

Водно-разтворимите витамини с изключение на витамин C, са членове на Б-комплекса, като могат допълнително да бъдат разделени на подгрупи, според основната им функция: освобождаващи енергия, агенти промотиращи формацията на кръвни клетки и др.

Също както мастно-разтворимите, водно-разтворимите витамини са съставени от въглеродни, водородни и кислородни атоми. Също така съдържат азот и метални йони включително желязо, молибден, мед, сяра и кобалт.

Поради тяхната водна разтворимост, тези витамини, с изключение на цианкобаламина (B 12), немогат да бъдат съхранени в тялото за дълъг период от време. Тяхното деиствие е оптимално 8-14 часа след попадането им в организма, след което ефекта намалява. За максимален резултат при суплементирането с водно-разтворими витамини е препоръчително те да се дозират на 8-10 часови интервали. Ако човек регулярно приема по-малко от 50% от препоръчителните дневни дози за тези витамини, сериозен дефицит би могъл да се развие в рамките на 4 седмици.

Витамин A

Особено важен е за образуването на костна тъкан и зъбно вещество, здравата кожа и коса, както и за зрението. Използва се от десетилетия за лечението на заболявания на зрителния апарат, катаракта, конюнктивит, различни кожни заболявания, включително и акне.

При недостиг на този витамин може да е доста трудно за човек да вижда през нощта. Очната ябълка може да стане суха и уголемена. В напредналите фази на дефицит на витамин А дори се стига до ерозия на роговицата и възпаления. Това състояние се нарича кератомалация. Тежък недостиг на витамин А може да доведе до слепота.

Витамин D

Той играе важна роля във функционирането на мускулната тъкан и стимулирането в нея на синтеза на белтъчини и производството на АТФ. Хората с недостиг на витамин D по–често развиват захарен диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане и сърдечно–съдови заболявания (атеросклероза), депресии.

Научете повече за влиянието от приема на витамин D.

Витамин E

Това е есенциален витамин, което означава, че човешкият организъм не може да го синтезира самостоятелно и следователно е необходим ежедневен прием чрез храна или добавки. Витамин Е подобрява функциите на имунната и сърдечно-съдовата система, както е и необходим за тъкани, които се нуждаят от приток на повече кислород като сърцето, мозъка и половите органи.

Дефицитът на витамин E може да доведе до дегенеративни промени в кръвоносните капиляри, които на свой ред може да доведат до сърдечна и белодробна болест, белодробна емболия и мозъчен инсулт. Дефицита на този витамин също може да доведе до загуба на сексуалната активност. Продължителен дефицит може да доведе до репродуктивни нарушения, аборт, мъжки и женски стерилитет, както и мускулни заболявания.

Витамин K

Функционира най-вече с подпомагането на съсирването на кръвта, което от своя страна помага за бързото зарастване на раните и при кръвотечения. Този витамин е ценен за хора, които лекуват кръвосъсирващи болести. Най-често новородените имат нужда от допълнителни количества или хора, които страдат от стомашни заболявания.

Дефицитът на витамин К води до увеличаване времето за съсирване на кръвта. Може да доведе до тежки кръвоизливи навсякъде в тялото. Кървенето от носа и кървенето от рана може да се окажат упорити за потушаване и спиране.

Витамин C

Това е водно разтворим витамин, който е незаменим, защото тялото не може да го синтезира и трябва да се приема ежедневно. Предотвратява появата на скорбут, изгражда устойчивост при инфекции, заздравява кръвоносните съдове, спомага при абсорбирането на желязото.

Скорбутът е състояние на кожата, което се предизвиква от ниски нива или недостиг на витамин C. Общите симптоми на скорбута включват цялостно отпадане на организма, анемия, гингивит и кървене на кожата, разраняване.

Витамини от B групата

Тиамин (Thiamin, B 1)

Той подпомага преобразуването на хранителните единици в енергия. Подобрява мисловните процеси и настроението. Един от първите симптоми за дефицит на витамин В1 е загубата на апетит.

Друг симптом, отнасящ се до нервна дисфункция, също се свързва с дефицита на тиамин, тъй като миелин обвивките на нервните клетки не могат да бъдат правилно формирани без адекватно количество тиамин. Тези симптоми включват бодливи усещания или скованост, особено в краката.

Рибофлавин (Riboflavin, B 2)

Подпомага преобразуването на хранителните единици в енергия. Подпомага образуването на червени кръвни телца. Подобрява имунната, храносмилателната и дихателната система. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите. Кожата губи мекотата си и става суха на допир. По-серозни признаци за недостатъчен прием на витамин В2 са неправилното функциониране на надбъбречните жлези, както и развитието на заболявания като анемия, вагинален сърбеж и катаракта.

Ниацин (Niacin, B 3)

Участва в над 50 метаболитни процеса. Участва в производството на хормони, отделянето на енергия и регулирането нивата на холестерола. Дефицитът на ницанин често е свързан с обща слабост, мускулна слабост и липса на апетит. Кожни инфекции и храносмилателни проблеми, също могат да бъдат свързани с дефицит на ниацин. Чревни проблеми, включително диария и възпалителни заболявания могат да изострят дефицита на витамина.

Холин (Choline, В 4)

Поддържа целостта на клетъчните мембрани, ключов компонент на много мазнини, съдържащи се в структурите на клетъчните мембрани. Тъй като клетъчните мембрани са почти ицзяло съставени от мазнини, тяхната гъвкавост и цялост зависи от адекватните доставки на холин. Има силен липотропен ефект.

Дефицитът на холин води до риск от коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови проблеми. Малкият дефицит на холин е свързан с умора, безсъние, слаба способност на бъбреците да концетрират урина, проблеми с паметта и нервно-мсукулни дисбаланси. Увеличаващият се дефицит на холин може да доведе до дефицит на фолиева киселина.

Пантотениева киселина (Panthothenic Acid, B 5)

Участва в произвеждането на хормони, енергия и червени кръвни телца. Тъй като витамин В5 е необходим за освобождаването на енергия от въглехидрати и мазнини, неговият дефицит често е свързан със симптомите на дефицит на енергия. Тези симптоми включват умора, равнодушие и чувство за слабост.

Един рядък симптом на В5 дефицит се нарича "синдром на изгарящите крака". Това състояние се характеризира с изтръпване, парене и болка в краката.

Пиридоксин (Pyridoxine, B 6)

Участва в изграждането на протеините, подпомага имунната система и функцията на сърцето. Недостигът на В6 може да предизвика ред нездравословни състояния, както и доста болести предполагат недосттиг на пиридоксин. Липсата на витамина може да доведе до увреждания на нервите на ръцете и краката.

Биотин (Biotin, B 7)

Подпомага усвояването на хранителните единици. Някои редки вродени заболявания могат да причинят дефицит на биотин, поради неправилно му метаболизиране в организма. Дефицит, породен от неправилен хранителен режим, е малко вероятен дори и при хора, консумиращи с храната ниски количества биотин.

Инозитол (Inositol, В 8)

Инозитолът намалява нивото на холестерола и триглицеридите (мазнините) в организма, отговаря за доброто функциониране на нервната система, има известен сънотворен ефект, както и спомага за подобряване качеството на съня, поддържа здравината на косата, като предпазва от косопад. Дефицитът на инозитол се доказва с повишените нива на холестерол в кръвта.

Други симптоми на недостиг са екземата и констипацията (запекът). Причините за недостатъчния прием или неусвояемостта на инозитол са консумацията на кафе и алкохол, както и употребата на естрогенови и сулфамидни лекарствени препарати.

Фолиева киселина (Folic Acid, B 9)

Участва в отделянето на енергия. Подобрява настроението, апетита и съня. Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура. Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената.

Кобаламин (Cobalamin, B 12)

Подпомага преобразуването на хранителните единици в енергия, Поддържа здравето на червените кръвни телца. Подобрява имунната система. Особено зле се отразява лиспата на витамин B12, тъй като това е единственото хранително вещество, което съдържа ценния за организма кобалт. Този витамин участва в обмяната на белтъчини, мазнини и въглехидрати като взаимодейства с витамин С и фолиева к-на.

ЕТИКЕТИ

обучение витамини