%

Обучение - Антиоксиданти

Съдържание

    Acai

    Alpha Lipoic Acid

    Astaxanthin

    CoQ10

    Green Tea EGCG

    L-Carnosine

    Лутеин

    Ликопен

    Ресвератрол

    GliSODin

    Основни ползи от приема на GliSODin

    NAC - N-Acetyl-Cysteine

    Quercetin & Bromelain

    Pycnogenol

Антиоксидантите са натурални химикали, които се борят с пораженията нанасяни от свободните радикали, съществуващи в телата ни.Свободните радикали попадат в телата ни ,чрез храната, която ядем и въздуха, които дишаме.Абсорбират се в тъканите, където започват да нанасят поражения в/у клетъчните структури.С течение на времето, свободните радикали могат да се натрупат, водейки до преждевременно стареене, както и до по-сериозно здравословни проблеми, като рак или сърдечни заболявания.

Acai

Изследванията в/у Акай сочат, че той има изключително висок капацитет в борбата със свободните радикали, надвишаващ десетки пъти капацитета на храни, като спанака и боровинките.Акай има над 30 пъти по-високи нива на антиоксиданта антоцианин, в сравнение например с червеното вино.Също така, Акай има много високо съдържание на фибри, което помога на тялото да се детоксикира.
Ползите на Акай не свършват до тук, като проучвания сочат, че съдържанието му на Омега-3 мастни к-ни е високо, което е свързано с подобряване на липидния панел, намаляване на кръвното налягане и оптимизиране работата на мозъка и цялото тяло.

Дозировка: Поради бързото усвояване и действие на Акай (в рамките на 2 часа след приема), дозировката е най-добре да бъде разпределена на няколко приема през деня.

Препоръчителна дневна доза: 1.5 – 3г.

Alpha Lipoic Acid

Представлява антиоксидант, който се пройзвежда в тялото и се намира във всяка една клетка, където помага на глюкозата да бъде превърната в енергия.За разлика от други антиоксиданти, АЛА е едновременно водно и мастно разтворим антиоксидант, което му позволява да работи в цялото тяло.Освен ,като агент в борбата със свободните радикали, АЛА има способността да работи синергично с останалите антиоксиданти в тялото, регенерирайки ги и правейки ги активни отново.
Поради способността си лесно да преминава през кръвно-мозъчната бариера, АЛА помага при предпазването на мозъка и нервната тъкан.Последни проучвания в областта сочат, че АЛА е потенциален много потентен помощник при борбата с мозъчните проблеми, предизвикани от свободните радикали, като деменцията например.

Дозировка: Поради качеството си на едновременно водно и мастно разтворим антиоксидант, примът на АЛА не трябва да е обвързан с приема на храна, като дори усвояването и е по-добро, когато се приема на празен стомах, непосредствено преди хранене.Дозировките варират между 200-600мг дневно, разделени на 2 до 3 приема през деня.

Astaxanthin

Представлява мастно разтворим, окислен пигмент наричан ксантофил и е член на семейството на каротеноидите. Има уникална молекулярна структура, която му дава мощна антиоксидантна способност. Извлича се от сьомга, микроалгае и др. Последните проучвания показват, че поради потентната си антиоксидантна активност, астаксантинът може да е много полезен при сърдечни и невродегенеративни заболявания, както и като противовъспалително и имуностимулиращо средство.

Има способността да инхибира липидната пероксидация на клетъчно ниво, успешно преминава кръвно-мозъчната бариера, проявява значително по-висока антиоксидантна защита от останалите каротеноиди, като например Бета-каротена, увеличава антиоксидантния капацитет на Витамин Е и Витамин Ц, както и стимулира освобождаването на Витамин А от черния дроб, когато е необходимо.
Астаксантинът има 100-500 пъти по-висок антиоксидантен капацитет в сравнение с Витамин Е и 10 пъти по-висок в сравнение с Бета-Каротен. Лабораторни анализи сочат, че Астаксантинът е по-силен антиоксидант от Лутеин, Ликопен и Токотриенолите.

Дозировка: Препоръчителната доза е 1мг 2 пъти дневно.

CoQ10

Коензим Q10 е съставка, съдържаща се в митохондрията на всяка клетка в човешкото тяло.Синтезира се в тялото, както и се добива ,чрез храната.Последните проучвания в/у него показват обещаващи резултати относно способността на Коензим Кю10 да подпомага симптомите свързани с неврологични заболявания.Имайки предвид това, че Коензимът функционира в митохондриите, заболявания характеризирани с дисфункция на митохондрията, предизвикана от процесът на стареене, са били подобрени след употребата му.

Дозировка: Препоръчителната дозировка на Коензима е 100-300 мг дневно.Препоръчително е приемът да бъде съчетан с прием на мазнини, за оптимална абсорбация.Да се избягва приемът непосредствено преди лягане, поради голямата вероятност от проблеми със съня.

Green Tea EGCG

Епигалокатехин галат (EGCG) е най-разпространения катехин в зеления чай и е мощен антиоксидант, за който се предполага, че има редица терапевтични способности.

Основни негови ползи:
1. Сърдечно съдова система – изследвания свързват приема на EGCG с намаляване на риска от развитието на атеросклероза, благодарение на силните му противовъспалителни свойства.Освен това, употребата му може да въздейства благопиятно при високо кръвно налягане и висок холестерол.
2. Изгаряне на мазнини – EGCG може да помогне за изгарянето на излишните мазнини чрез 3 механизма:
- ускоряване на метаболитните процеси
- увеличаване на липидната оксидация
- намаляване на натрупването на подкожни мазнини
3. Артрит – поради силните си противовъспалителни свойства или по-конкретно способността му да намалява количеството на простагландини Е2 ,EGCG се счита за изключително полезен съюзник в борбата с артрита.
4. Диабет – последни проучвания в тази област сочат, че EGCG може да влияе благоприятно на пациенти страдащи от диабет тип 1 или тип 2, чрез регулация на кръвната захар и чрез намаляване риска от развитието на атеросклероза, което е основен проблем при хората страдащи от диабет.
5. Анти-Еиджинг (Anti-Aging) - като един от най-потентните антиоксиданти EGCG е отличен избор за хората, които искат да се поддържат здрави и жизнени по-дълго.
Дозировка:Имайки предвид съдържанието от 200мг EGCG в продукта, дневната доза следва да бъде между 1-3 капсули дневно и изцяло зависи от теглото и целите на човека.

L-Carnosine

Представлява аминокиселина, която в тялото се изгражда от бета-аланин и хистидин, която е обект на проучвания в продължение на десетилетия и демонстрира отлични антиоксидантни и анти ейджинг способности.Основни ползи от Л-Карнозин могат да бъдат следните:
1. Алцхаймер – няколко изследвания върху пациенти с болестта, са показали драстично намалени нива на Л-Карнозин и значително повишен оксидативен стрес.
2. Анти Ейджинг (Anti-Aging) – лабораторно изследване публикувано през 2000г, демонстрира способността на Л-Карнозин да увеличава продължителността на живота на клетките.Също така Л-Карнозин има способността да забавя формирането на катаракти и други очни проблеми свързани с процесите на стареене.
3. Антиоксидант – редица изследвания по света потвърждават силните антиоксидантни качества на Л-Карнозин, демонстрирайки голям капацитет в борбата със свободните радикали.
4. Черен дроб – проучвания в/у плъхове с лабораторно причинена етанолова интоксикация, показват ,че при добавяне на Л-Карнозин към водата ,която приемат, чернодробните поражения от етанола са значително по-ниски.

Дозировка: Оптимална дозировка на Карнозин е в порядъка на 500мг на всеки 12 часа.Ако продукта се комбинира с АЛА (Алфа Липоева К-на), то дозирането му може да стане веднъж дневно, тъй като АЛА-та има свойството да „презарежда“ останалите антиоксиданти.

Лутеин

Представлява жълто-оранжев пигмент от групата на каротеноидите. При хората е концентриран в ретината на очите и е ключов компонент за зрението. Също така, Лутеинът има силно антиоксидантно действие и предпазва ретината от свободните радикали и щетите, които нанасят. Изследвания в/у Лутеина показват, че във високи дози и в комбинация с Цинк, Мед,Витамин Ц,Е и А има способността значително да забави прогресията на макулната дегенерация ,запазвайки по този начин зрението.

Дозировка: За превенция на макулна дегенерация, оптимална дневна доза се счита 6мг.При вече съществуващо нарушение на зрението, дозата може да стигне до 10мг.Бременни и хора с диагностицирани чернодробни и/или бъбречни проблеми не трябва да приемат Лутеин.Като много добра комбинация, може да се счита употребата му паралелно с Витамин Ц, Витамин Е, Витамин А, АЛА, Цинк и Мед.Тъй като е мастно разтворим, приемът му е добре да бъде придружен от адекватно количество мазнини в храненето.
*формулата, която предлагаме предоставя ~10мг чист Лутеин в дръже.

Ликопен

Lycopene (Ликопен) представлява каротеноид и фитонутриент срещан в червените плодове и зеленчуци и е веществото, което придава цвета им.При хората се среща в кръвния серум, кожата, черния дроб, надбъбречните жлези, белите дробове и простатната жлеза.Ликопенът е мощен антиоксидант, който може да предпазва тялото от дегенеративните заболявания и оксидативния стрес.Изследванията свързват наличието на високи нива на Ликопен в кръвта и в мастната тъкан с намален риск от развитието на някой видове рак, сърдечни заболявания и макулна дегенерация.

Дозировка: Оптималната дневна дозировка варира между 10-30мг дневно, като отново приемът му с храна, осигуряваща адекватно количество мазнини е препоръчителна.Също така е препоръчителен приемът му в комбинация с Бета-Каротен, което може да повиши значително количеството, усвоявано от тялото.При бременни или кърмачки не се препоръчва висок прием (над 10мг дневно).

Ресвератрол

Представлява фитоалексин пройзвеждан натурално от група разстения, когато са изложени на патогени, като бактерий например. Редица изследвания сочат, че Ресвератрола може да задейства мехинизми, които могат активно да противодействат на естествените процеси на стареене при животните.
Съществуват 2 изомера на Ресвератрола, ЦИС и ТРАНС ,като ТРАНС изомерът може да премине в ЦИС, когато е изложен на ултравиолетова радиация.Изомерът, който се използва в продуктите на НАУ е само ТРАНС РЕЗВЕРАТРОЛ, тъй като той е стабилен при висока влажност (до 75%) и при темперетура на въздуха 40 градуса по целзий.
Основни ползи от Ресвератрола:
1. Рак – редица инвитро изследвания показват способността на Ресвератрола да се бори с 3те стадия на карциногезенезата.Макар и все още проучванията да са в твърде начален стадий и да нямат реално приложение, резултатите са обещаващи.
2. Сърдечни заболявания – поради силните си антиоксидантни способности, Ресвератрола е способен да намали значително въспалителните процеси в организма, както и да намали оксидирането на холестерола с ниска плътност ЛДЛ (още известен ,като „лош холестерол“), като по този начин предпазва от образуването на плакитепо вътрешните стени на кръвоносните съдове, заболяване известно, като атеросклероза.
3. Тестостерон – бивайки едновременно СЕРМ (селективен модулатор на естрогеновите рецептори) и натурален ароматазен инхибитор, Ресвератрола успешно може да се използва с цел повишаване натуралното пройзводство на тестостерон.
Странични ефекти:Важно е да се спомене, че поради способността си да предотвратява кръвосъсирването, Резвератролът в никакъв случай не трябва да се комбинира с лекарства с подобно действие.
Дозировка: Оптималната дозировка на Ресвератрола е 200мг дневно (общо к-во Транс Ресвератрол), като при тази доза е отчетено значително намаляване на въспалителните процеси.Дозировка при третирането на конкретно заболяване ,в това число и Рак, не е установена, затова няма да се наемам с даването на препоръка.За повишаване нивата на тестостерона, установената дозировка е ~50мг/кг общо к-во Транс Ресвератрол.

GliSODin

Представлява хранителна добавка базирана на 2 компонента:

  • Екстракт от вид пъпеш, който е много богат на ензима Супероксид Дисмутаза (СОД).
  • Глиадин, пшеничен протеин ,който предпазва СОД при процеса на храносмилане.

СОД е мощен антиоксидантен ензим, който функционира едновременно вътре и извън клетката и има способността драстично да намалява нивата на оксидативния стрес и въспаленията в организма, които могат да доведът до атеросклероза, артрит и други дегенеративни заболявания.За съжаление нивата на СОД намаляват значително с времето, което намалява способността на тялото да се предпазва от оксидативния стрес и дегенеративните заболявания.

До преди няколко години суплементирането със СОД е било почти напълно невъзможно, поради бързото му неутрализиране от храносмилателните ензими при орален прием.За да увеличат бионаличността му, учените са добавили към него протеинова молекула „носач“, известна като Глиадин, извличана от разстителни източници (пшеница). Гиладинът служи, като „пазител“ на СОД и му позволява да премине през деструктивните стомашни ензими, стигайки по този начин до червата,от където в последствие се абсорбира директно в кръвта.

Основни ползи от приема на GliSODin

1. Сърдечни заболявания – служейки като „щит“ на тялото срещу супероксидните радикали, СОД може успешно да предотврати клетъчните и тъканни поражения, свързани със сърдечните заболявания.
2. Нервна система – нервната система е изключително податлива на оксидативния стрес.Поради способността на СОД, ефективно да неутрализира супероксидните радикали, се счита че ензимът може да е изключително важен при превенцията на тежки дегенеративни заболявания ,като МС (еМ еС или Множествена Склероза), Алцхаймер, Паркинсон и др.
3. Артрит – проучванията сочат, че пациенти страдащи от ревматоиден артрит имат значително по-ниски нива и намалена активност на СОД в сравнение със здрави хора.Също така, при пациенти страдащи от артрит е установено, че нивата на СОД в клетките на ставните хрущяли е по-ниско.Тази информация предполага, че поддържането на стабилни нива и адекватна активност на СОД ,може да помогне в превенцията на артрита.
4. Диабет – като хронично заболяване с много сериозно усложнения, диабетът е асоцииран с увеличаване на оксидативния стрес.Увеличаването на нивата на СОД може да помогне в превенцията и в борбата с прогресията на диабета.
5. Кожа – СОД може да предпази кожата от появата на възрастовите бръчки, както и от силните ултравиолетови лъчи(по-трудно изгаряне на слънце), посредством намаляване на колагеновия разпад.
Дозировка: 200-500мг дневно.

 

Антоцианин – представляват най-голямата група водоразтворими цветни пигменти с цветови спектър червено-синьо-черно.

Ксантофили – или Филоксантини са жълти пигменти, които формират една от двете основни групи на Каротенойдите.

Липидната пероксидация - процес при който във веригите на мастните киселини се осъществява насищане на ненаситените връзки с кислород. Под въздействие на високата температура и интензивността на процеса се отделят молекули с висока енергия, известни като свободни радикали, които оказват неблагоприятно въздействие върху протичащите в клетките физиологични процеси.

Простагландини – са голяма група активни вещества, които са получени от мастни киселини и имат важно значение за съществени процеси в човешкия организъм. Основната им функция се изразява в регулацията на акта на свиване и отпускане на гладката мускулатура.

Катаракти – е заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща. Най-често се среща при възрастните хора, но може да се появи и в по-ранна възраст особено като последствие на увреждане от друг характер - захарен диабет, травма, високо късогледство, хронично възпаление,ултравиолетово лъчение.

Каротеноидите – са органични пигменти, естествено съдържащи се в растенията и някои други фотосинтезиращи организми, като водорасли, някои типове гъби и някои бактерии.
Познати са около 600 каротиноида, разделени в два класа – ксантофили и каротини.

Макулна дегенерация – Макулната дегенерация представлява патологично състояние, което включва в себе си различни заболявания на очите и което най-често се проявява с нарушение в централното зрение(зрението, благодарение на което виждаме предметите разположени пред нас), а периферното остава запазено.

Фитоалексин – Фитоалексините са съединения образувани в резултат не дерепресирането на съответни гени и деактивирането на съответни ензими.

Карциногенеза – възникване на Рака.

NAC - N-Acetyl-Cysteine

Това е производно на сяросъдържащата аминокиселина цистеин. NAC (Н-Ацетил Цистеин) е посредник (заедно с глутаминова киселина и глицин) за преобразуването на цистеина в глутатион - основния клетъчен антиоксидант в човешкото тяло. 

Едно от най-важните свойства на NAC е, че прочиства черния дроб от тежките метали живак и олово. Н-Ацетил Цистеин проявява изключително силни антиоксидантни свойства, като по този начин може да спре появата на някои видове рак и да забави процесите на стареене в организма.

NAC предпазва от сърдечно-съдови заболявания, намалява симптомите на хроничен бронхит, предотвратява продължителната умора след физически натоварвания, увеличава еластичността на клетъчните мембрани.

Quercetin & Bromelain

Кверцетин & Бромелаин (Quercetin & Bromelain) предоставят силна подкрепа за имунната система, която е особено важна за премахването на състоянията на дискомфорт, свързани със сезонната промяна на времето, като например пролетната умора.

Кверцетин (Quercetin) е биофлавоноид, който притежава мощни антиоксидантни свойства и е важен регулатор на хистамин в тялото, който е от основно значение за имунната система. Антихистаминното действие на Кверцетин (Quercetin) подпомага за облекчаването на алергични симптоми и астма. Противовъзпалителните свойства на Кверцетин (Quercetin) го правят ефективен при облекчаване на болки и при умора, депресия и превъзбуденост.

Бромелаин (Bromelain) скъсява времето за възстановяване на мускулатурата, облекчава схващания и други състояния на мускулен дискомфорт. Друга основна функция на бромелаина е да ускорява разграждането на белтъчините. В това си свойство бромелаинът силно се отличава от ензимите отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека.

Комбинацията от Кверцетин Бромелаин - Quercetin Bromelain на NOW® Foods ще засили защитните сили на тялото, ще подобри адаптацията и ще подсили имунната система, за да може тя да се справи с предизвикателствата на настъпващия сезон.

Pycnogenol

Pycnogenol (Пикногенол) е натурален растителен продукт направен от кората на крайморски бор. Пикногенол е богат на процианиди, специален клас водноразтворими антиоксидантни флавоноиди, които са изключително полезни в борбата със свободните радикали. Многобройни клинични изследвания показват, че Pycnogenol влияе благоприятно върху вените и артериите, както и върху цялата сърдечно-съдова система. В допълнение Pycnogenol птимизира и намалява възпалителните процеси в тялото.

Според едно изследване, проведено от д-р Скот Росефф - директор на Центъра по съвременна репродуктивна ендокринология в Уест Есекс, Англия, до 60% от страдащите от безплодие двойки имат проблем със зачеването вследствие на аномалии в спермата на мъжа. Вземайки Pycnogenol, за да увеличат нормално функциониращите сперматозоиди по един натурален начин, те биха могли да избегнат ин витро оплождането и да се радват на подобрена естествена фертилност - или поне да предприемат по-малко инвазивни и скъпи процедури за нейното увеличаване."

Pycnogenol (Пикногенол) е изключително важен за мозъчните функции, не само защото защитава кръвоносните съдове, а и защото е един от малкото приемани през устата антиоксиданти, които преминават с лекота кръвно-ликворната бариера, за да защитят мозъчните клетки.

ПУБЛИКУВАНО ОТ

ЕТИКЕТИ

антиоксидантивитаминиnow foodsобучение