Какво е БИО КИНОА?
Киноата е била позната още преди повече от 4000 години в Перу, Колумбия и Боливия.
Киноата представлява малки семенца, които са преминали през специална обработка и от тях е премахнат най-горният горчив слой.
Тя заслужено носи определението „супер храна“, тъй като съдържа високо количество полезни вещества – аминокиселини, витамин Е, калций, желязо, фосфор и други.
Ползи от приема на БИО КИНОА
Тази модерна „супер храна“ е толкова популярна, защото съдържа:
- Високо количество незаменими аминокиселини, което я прави подходяща за спортисти
- Фибри за добро храносмилане и улесняване на отслабването
- Антиоксиданти, които повишават имунната защита, забавят стареенето и намаляват риска от образуване на ракови клетки
- Магнезий за подобряване на работата на сърдечно-съдовата система и намаляване на мускулните схващания
- Витамини от Б група, които дават енергия
Киноата не съдържа глутен, което я прави идеална храна за хора с непоносимост към глутен.
Начин на приготвяне
- Изплакнете обилно киноата под хладка течаща вода. За всяка 1½ чаша киноа, загрейте 1 супена лъжица мазнина.
- Бъркайте постоянно за около 6-8 минути, за да не загори.
- Налейте 2 чаши студена вода или бульон за всяка 1 чаша киноа.
- Кипнете.
- Разбъркайте киноата, след това намалете котлона.
- Покрийте и оставете да къкри, докато цялата течност се абсорбира, около 15 минути.
- Използвайте вилица, за да отделите зърната.
- Идеална е като добавка към салати, супи или всякакви други ястия по ваш избор.
Идея за рецепта с БИО КИНОА
Чили с киноа
Необходими съставки
- 1 чаша сварена киноа
- 1 килограм смляно телешко месо
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 лук, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън - смлени
- 1 черен пипер - смлян
- 1 супена лъжица чили на прах
- 1 супена лъжица смлян кимион
- 1 кутия консервирани домати
- 2 консерви черен боб, изплакнат и отцеден
- 1 стрък зелен пипер, нарязан на ситно
- 1 червен пипер, нарязан на ситно
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 1 чаена лъжичка сушени листа от риган
- 1 чаена лъжичка сушен магданоз
- 1 щипка сол и смлян черен пипер на вкус
- 1 чаша замръзена царевица
- ¼ чаша нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне
- Загрейте голям тиган на средно силен огън и запечето месото. Гответе и разбъркайте, докато телешкото придобие кафяв цвят.
- Загрейте зехтина в голям съд на среден огън. Разбъркайте лука, чесъна и черния пипер.
- Варете и бъркайте, докато лукът омекне и стане полупрозрачен, приблизително около 5 минути.
- Подправете с чили на прах и кимион и варете още 1 минута, за да освободите аромата на подправките.
- Разбъркайте доматите, черния боб, зеления пипер, червения пипер, тиквичките, ригана и магданоза.
- Подправете на вкус със сол и черен пипер.
- Оставете да къкри, докато чушките омекнат, около 20 минути.
- След като червените и зелените чушки омекнат, добавете киноата, месото и царевицата. Върнете на котлона и гответе 5 минути, за да загреете отново.
Знаете ли какво е БИО?
Термините ЕКО, БИО или ОРГАНИК означават продукт с маса от поне 95% органични съставки. Останалите 5% се оставят в случай на атмосферно замърсяване като киселинен дъжд или пестициди, донесени от вятъра от съседен имот и т.н., и използването на допълнителни съставки (не ЕКО), които също са точно определени.
Популярни търсения: киноа цени