Маката, познато с научното си име Lepidium meyenii, понякога е наричана перуански женшен. Доста често е определян като „супер храна“, заради високия си хранителен профил. С високо съдържание на фибри и добър източник на протеин, калций, желязо и фосфор, това супер растение расте в Андите на централно Перу в доста тежки метеорологични условия и на много висока надморска височина.
Познат от векове като лечебно растение, маката съдържа много здравословни съставки, като например:
- Желязо – за поддържане на нормална когнитивна функция и на нормалното функциониране на имунната система
- Фосфор – за нормалното функциониране на клетъчните мембрани, както и отговаря за нормалното състояние на костната система и на зъбите
- Рибофлавин – предпазва клетките от оксидативен стрес, спомага за по-лесно преодоляване мускулната треска и умората
- Калций – подпомага нормалната функция на мускулите и кръвообращението
Начин на употреба:
- Добавете 1 чаена лъжичка (3-5 г) към сок, топла вода, чай, мляко, смути, плодова салата или всякаква друга храна, която предпочитате.