- богат на протеини, омега-3 мастни киселини и витамини
- малко количество мазнини
Сьомгата дължи здравословните си качества предимно на богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в почти всички риби, но в сьомгата са най-лесноусвоими от човешкия организъм. Омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на съсиреци, които впоследствие могат да доведат до инфаркт и инсулт.
Сьомгата също така ни предпазва от различни видове рак, особено на шийката на матката, ставни болести (остеопороза, артрит), болест на Алцхаймер и депресия.
Омега-3 мастните киселини ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Белтъчините в сьомгата са лесноусвоими и това я прави много подходяща храна за всички, които спортуват активно и се стремят към здравословно отслабване.