Маслото от крил съдържа омега-3 мастни киселини, полезни за редица органи и функции в организма. Учените са установили, че есенциалните мастни киселини в маслото от крил се абсорбират от организма много по-лесно, отколкото омега-3 мастните киселини от рибеното масло. Освен това чрез маслото от крил човек може да си набави и полезното вещество астаксантин – важен антиоксидант със силно противовъзпалително и подмладяващо действие.
При избора на масло от крил, е важно да се разбере кои съставки са полезни:
- ЕПК (ейкозапентановакиселина) – омега-3 мастна киселина, която подпомага здравето на мозъка, сърцето, настроението и зрението;
- ДХК (докозахексановакиселина)– омега-3 мастна киселина, която също подпомага здравето на мозъка, сърцето, настроението и зрението;
- астаксантин – осигурява антиоксидантна подкрепа за очите, кожата, черния дроб и предотвратява уврежданията, предизвикани от свободните радикали и ултравиолетовите лъчи. Освен това подпомага здравето на ставите и нормалните нива на липиди в кръвта.
- фосфолипиди – маслото от крил съдържа фосфатидилхолин, който подпомага здравето на мозъка и помага на тялото да абсорбира още по-ефективно ЕПК и ДХК.
Все още няма ясни критерии точно какво количество масло от крил е необходимо за поддържане на добро здраве.
Начин на употреба:
- Да не се надвишава 3 г дневно, като приетото чрез добавки количество не бива да бъде повече от 2 г дневно.