Защо и как лешникът е полезен?
Лешниците са сред най-любимите ядки на съвременния човек.Лешниците имат невероятно полезни свойства. Те подобряват здравословното състояние, карат кожата да сияе, засищат, имат страхотен вкус, а и са прекрасна добавка към салати и десерти.
Подобряват здравето на сърцето
Полезни за сърдечносъдовата система. Те предпазват от заболявания, намаляват холестерола, а минералите и антиоксидантите в тях поощряват доброто функциониране на най-незаменимия мускул в човешкото тяло.
Контролират диабета
Тези вкусни ядки са източник на мононенаситени мазнини и мастни киселини, които подобряват нивата на кръвната захар и инсулина. Лешниците са богати и на полезни фибри, които осигуряват качествено метаболизиране на хранителните вещества, контролирайки нивата на кръвната захар.
Богати на антиоксиданти
Консумацията на няколко лешника на ден предпазва от преждевременно стареене и рак, причинени от атаките на свободните радикали в организма.
Стимулират мозъка
Витамин Е, срещащ се в големи количества в лешниците, наред с магнезия, тиамина, фолиевата киселина и мастните киселини, представляват истински полезен коктейл от вещества за мозъка. Те предпазват от болестта на Алцхаймер и подпомагат функционирането на мозъка.
Спомага за отслабване
Лешниците ускоряват метаболизма и помагат в обработката на храната, доставяйки незаменими ензими на храносмилателния тракт.
За здрави кости и стави
Изобилието на магнезий в лешниците е полезно и за ставите и костите. Консумацията на лешници стимулира производството на колаген и еластин, нужни на ставите и хрущялите, намалява възпалението и потиска болките в ставите.
В допълнение тези вкусни меки ядки помагат и в секрециятана серотонин, мелатонин, епинефрин, които действат като успокоително и облекчават проблемите със съня