Просото е пълнозърнест продукт, който е пълен с протеини, антиоксиданти и хранителни вещества. Той носи множество ползи за здравето. Понижава нивата на кръвната захар и холестерола. Плюс това е без глутен, което го прави отличен избор за хора, спазващи безглутенова диета. Заради неговия орехов вкус и текстура при приготвяне, си струва да се опита.
Богат на антиоксиданти
Просото е богато на фенолни съединения, особено ферулова киселина и катехини. Тези молекули действат като антиоксиданти, за да предпазят тялото ви от вредния оксидативен стрес.
Регулира нивата на кръвната захар
Просото е богато на фибри и полизахариди, два вида бавносмилаеми въглехидрати, които помагат за контрол върху нивата на кръвната захар.
Помага за понижаване нивата на лошия холестерол
Просото съдържа разтворими фибри, които произвеждат своеобразен гел в червата ви. От своя страна това улавя мазнините и спомага за намаляване на нивата на холестерола.
Перфектен избор при безглутенови диети
Просото е безглутеново зърно, което го прави идеален избор за хора, които се придържат към безглутенова диета.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Просото е универсална храна, която е перфектен заместник на ориза.
- За да приготвите просо, просто добавете 2 чаши (480 мл) вода или бульон на 1 чаша (174 грама) сурово просо.
- Доведете го до кипене, след което го оставете да къкри за 20 минути.
- Не забравяйте да го накисвате за една нощ преди готвене, за да намалите съдържанието на антихранителни вещества.
- Можете също така да го препечете в тиган преди готвене, за да подобрите ореховия му вкус.