Лимецът е древно зърно, което е подвид на пшеница. Лимецът и пшеницата са сходни по външен вид, но са различни по съдържание.
- калории: 246
- протеин: 10.67 g
- общи мазнини: 1,65 g
- въглехидрати: 51,29 g
- фибри: 7,6 g
- калций: 19 mg
- желязо: 3,24 mg
- магнезий: 95 mg
- фосфор: 291 mg
- калий: 277 mg
- натрий: 10 mg
- цинк: 2,42 mg
- тиамин: 0,2 mg
- рибофлавин: 0,06 mg
- ниацин: 5 mg
- витамин В-6: 0,16 мг
- фолат: 25 mcg
- витамин А: 8 ю
- витамин Е: 0,50 мг
- малко по-високо съдържание на протеини (15,6 процента в лимец срещу 14,9 процента в пшеница)
- малко по-високо съдържание на полезни мазнини
- по-малко неразтворими фибри
1. Регулира холестерола
Яденето на храни, съдържащи разтворими фибри, като лимец, може да намали количеството холестерол, което тялото абсорбира в кръвообращението. Изследвания установяват, че разтворимите диетични фибри понижават както общия, така и липопротеина с ниска плътност, или "лошия" холестерол.
2. Понижава кръвното налягане
Яденето на лимец и други пълнозърнести храни може да намали хипертонията (високото кръвно налягане) поради високото съдържание на диетични фибри в зърното.
3. По-здраво сърце
Изследванията показват, че фибрите могат да намалят риска както от сърдечно-съдови заболявания, така и от коронарна болест на сърцето.
Един мета-анализ на 18 проучвания установява, че хората, които са яли предимно пълнозърнести храни, са с 21 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания.
4. По-добро храносмилане
Фибрите са от съществено значение за здравословното храносмилане. Консумацията на фибри е ефективен начин за намаляване на запек и диария, както и други храносмилателни оплаквания, като подуване на корема, газове и хемороиди.
Изследванията показват, че диетата с високо съдържание на фибри може също да намали риска от дивертикуларна болест, която засяга дебелото черво и неговите усложнения.
5. Управление на теглото
Храните с високо съдържание на фибри директно помагат на човек да постигне или поддържа здравословно тегло, защото го кара да се чувства по-сит за по-дълго време.
Изследванията сочат, че дори прости промени, като увеличаване на приема на фибри до 30 грама на ден, могат да помогнат за отслабване.
Изследванията също така отбелязват, че простото увеличаване на приема на фибри може да бъде псособ за някои хора да се придържат към по-сложните диетични планове.
6. Намален риск от диабет
Много проучвания доказват, че консумирането на храни с високо съдържание на фибри, като лимец, може да намали риска от диабет или да помогне на вече болните да управляват симптомите си. Това е така, защото фибрите забавят храносмилането и неутрализират внезапните пикове на кръвната захар.
НАЧИН НА УПОТРЕБА
- Яжте пълнозърнест лимец:
- като гарнитура
- като зърнена закуска
- в ризото
- в яхния
38021169