Пчелен мед – Дар от природата
Медът е един от най-старите хранителни продукти, който се използва още от древността.
В зависимост от произхода му, медът има различен вкус и цвят. Може да бъде от полупрозрачен до тъмнокафяв.
Пчелният мед може да бъде монофлорен и полифлорен, в зависимост дали е извлечен от един или от няколко вида растения.
Полифлорният мед се получава едновременно от различни видове растения, т.н. „букет“. Това е и най-широкоразпространеният вид в България.
Ползи от приема на мед
Пчелният мед има много благоприятни свойства върху организма, затова е и толкова популярен, сред които са:
- Повишаване на имунната защита
- Силно антибактериално и противовъзпалително действие
- Подобрява работата на сърцето и храносмилателната система
- Използва се като натурален подсладител на различни десерти
- Влага се в много козметични продукти
Медът се използва и като лечебно средство. Още от векове той се влага в приготвянето на различни мехлеми и елексири.
Полезните вещества, които придават толкова много здравослони ползи на меда са:
- Минерали – калций, калий, магнезий, фосфор и други
- Аминокиселини – пролин, лизин, аргинин и други
- В по-малки количества – витамини от Б група
Идеи за похапване на мед
Домашен шоколад с мед
Необходими съставки
- 400 грама лешников тахан
- 3-4 с.л. мед Delicious n` Nutritious
- 2-3 с.л. какао на прах
- ванилова есенция – няколко капки
Начин на приготвяне
- Смесете тахана с какаото и разбъркайте.
- Добавете меда.
- Добавете ваниловата есенция.
- Опитайте вкуса и ако не е достатъчно сладко за вас, добавете още няколко лъжици мед.
856422005020