7 интересни факти, които не знаете за Хелоуин
Съдържание
- Хелоуин не произхожда от Америка.
- Тиквените фенери първоначално не са били правени от тикви.
- Хелоуин първоначално е бил наричан "Зелевата нощ".
- Първоначално е трябвало да се танцува за да получиш лакомство.
- Колко млн. паунда се произвеждат от известния Хелоуин бонбон ‘’candy corn’’ годишно ?
- Има причина оранжевото и черното да са цветовете на Хелоуин
- Хелоуин храната може да бъде и здравословна.
- Candy Corn пилешки кесадили
Хелоуин не произхожда от Америка.
Според ‘’The History Channel’’ празникът всъщност идва от келтския фестивал на мъртвите в Ирландия, "Samhain". За тях фестивалът представлявал края на старото и приветствието на новото.
Тиквените фенери първоначално не са били правени от тикви.
Тъй като Хелоуин произхожда от Ирландия, така оттам идва и идеята за издълбаването им ... само, че там не са използвали тикви, защото в Ирландия нямало такива. На мястото на тикви, ирландците използвали ряпа, за да направят своите хелоуински шедьоври.
Хелоуин първоначално е бил наричан "Зелевата нощ".
Защо ли? В миналото е имало една шотландска игра, в която момичетата използвали зеле, за да разгадаят бъдещето си. Преданието гласи, че се опитвали предимно да предсказват информация относно бъдещите си съпрузи.
Първоначално е трябвало да се танцува за да получиш лакомство.
В някои по-ранни версии на “Пакост или лакомство’’, мъжете обикаляли от врата на врата представяйки различни изпълнения, а малките момчета често ги следвали, молейки се за монети. Тази форма на просия, в последствие бързо се превръща в традиция за бонбони.
Колко млн. паунда се произвеждат от известния Хелоуин бонбон ‘’candy corn’’ годишно ?
Хората са склонни да имат доста силни чувства за прословутите бонбони - някои ги ненавиждат, други си умират за тях. При всички случаи то този факт може да ви изненада: Според ‘’Womans Day’’, всяка година се произвеждат почти 35 милиона паунда бонбони. Мания, нали?
Има причина оранжевото и черното да са цветовете на Хелоуин
Чуем ли думата Хелоуин и в умовете ни изплуват 2 цвята - оранжево и черно, нали? Е, това не е случайно. Твърди се, че "оранжевото представлява реколтата и черното е смъртта на лятото". Прехода лято - есен въплатен в доста шантави обичаи.
Хелоуин храната може да бъде и здравословна.
HealthStore.bg е подбрала специално за вас супер интересна рецепта за хелоуинско ястие. Опитайте я и вие!
Candy Corn пилешки кесадили
Започнете вечерта с питателна, богата на протеини вечеря, която ще ви подхрани с часове. Забавлявайте се, приготвяйки храната си за Хелоуин!
Подходящи за кесадилята с пиле са: салца, заквасена сметана и зелени люти чушки украсена със сирене с хелоунски нюанси.
- Време за подготовка: 25 минути
- Време за готвене: 10 минути
- Рецепта за 6 кесадили
Съставки:
- 12 царевични тортила
- 2 чаши печено пиле, нарязано на кубчета
- 3 супени лъжици салца,
- 3 супени лъжици кисело мляко
- 1 ½ супени лъжици Зелени люти чушки (печени, консервирани или пресни), нарязани
- Сол и пипер на вкус
- 1 опаковка нарязан Монтерей Джак или бял Чедър (бяло сирене)
- 1 опаковка нарязан Мек или Sharp Cheddar (тъмно оранжев)
- 1 малък блок Tillamook (светло оранжево) сирене
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 350 градуса.
- Изрежете тортилите в триъгълник, оставяйки дъното неизрязано и кръгло. Нарежете ги по двойки, за да се съберат заедно. Поставете всички тортили в запечатана торбичка с цип, за да предотвратите изсъхването.
- В малка купа комбинирайте салцата и заквасената сметана; разбъркайте, за да смесите.
- В средна смесителна купа разбъркайте пилешкото, зелените люти чушки и салцата / заквасена сметана и разбъркайте, за да се съчетаете напълно. Добавете сол и пипер на вкус.
- Поставете едната част от нарязаните тортили върху голям лист за печене. Сложете 1/4 чаша пилешка смес върху тортилата и я разстелете равномерно върху тортилата. Поставете съответната тортила на върха на пилешката смес. Повторете за всички тортили, за да направите 6 кесадили.
- Използвайки кухненски ножици или остър нож, нарежете сирената, за да покриете горната тортила: бял за върха, тъмно оранжев за средната (най-голямата част) и светлооранжев за върха. Покрийте цялата тортила. Повторете за оставащите кесадили.
- Поставете кесадилите във фурната. Печете, докато сиренето напълно се разтопи, но не препичайте много (около 5 минути). Извадете от фурната, отрежете допълнително сирене, ако желаете и сервирайте.
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ