- Богат на витамини от група Б, които участват в много биологични функции
- Изобилие от желязо, магнезий и селен
- От контролирано био производство
Оризът (Oryza sativa) е основен хранителен продукт и основна култура, отглеждана в цял свят. Има много различни видове ориз - включително дългозърнест басмати, черен ориз, бял ориз и др. и по отношение на ползите върху здравето се различават.
Ползите за здравето на кафявия ориз се дължат до голяма степен на това, че той е пълнозърнест. Фибрите в кафявия ориз помагат за понижаване на холестерола, помагат за транспортирането на съдържащото се в храносмилателния тракт, насърчават чувството за ситост и помагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.
Нещо повече, някои от фитохимикалите и минералите, които се намират в кафявия ориз, се свръзват с понижен риск от някои видове рак. Като част от цялостната здравословна диета, кафявият ориз може да помогне за подобряване на нивата на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- За да сготвите кафяв ориз, добавете една част ориз към две части вряща вода или бульон.
- След като течността започне да ври, намалете котлона, покрийте съда с капак и оставете да къкри за около 45 минути.
Съхранение:
- На сухо и хладно място. Избягвайте излагане на влага и слънчева светлина.