Авокадото е известно, като една от най-здравословните храни в световен мащаб. То е изключително богато на витамини и минерали. Олиото от авокадо е също толкова полезно и не позволява да има загуба на полезните вещества съдържащи поради метода на студено пресоване, който е използван за добиването.
Защо да консумираме олио от авокадо?
- съдържа 18 аминокиселини, чиято роля е изключително важна за синтеза на белтъчини в организма на човек.
- съдържа целулоза и тя дори е доста повече отколкото, в който и да е друг плод или зеленчук. Тя спомага за правилното храносмилане, за максималното усвояване на храните, за подобряване на метаболизма.
- богато на множество здравословни и полезни мазнини. Те намаляват лошия и увеличават добрия холестерол.
- има 30% повече калий, отколкото в банана, а той от своя страна отговаря за регулиране на кръвното налягане.
- съдържа 3 пъти повече лутеин, който е природен продукт и защитава организма от нарушения в зрението. Съдържанието му в плод авокадо е най-голямо от всеки друг плод или зеленчук.
- има силно противовъзпалително действие и помага за предотвратяване на ревматоиден артрит. Използва се и при лечението на такъв.