Хумусът е един от най-вкусните зеленчукови дипове.
Хумусът е популярен дип или паста, приготвена от нахут, зехтин, лимон и чесън. Произхожда от
Близкия изток, но вече лесно се намира в супермаркетите и магазините близо до вас.
Хумусът се прави просто чрез смесване на всички съставки заедно в кухненски робот. Той е богат на полезни за вас мазнини, както и на фибри и растителни протеини.
Хумусът е вкусен и много здравословен, защото:
- Полезен източник на фибри
Направен от нахут (гарбанзо боб), хумусът е естествено богат на фибри. Проучванията потвърждават, че видът на фибрите в нахута има положителен ефект върху здравето на червата ни, насърчавайки броя на полезните бактерии, което от своя страна помага за подобряване на здравето на червата.
- Може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар
Фасулът и варивата, като нахутът, са богати на протеини, устойчиво нишесте и фибри, като всичко това забавя скоростта, с която ги усвояваме. Това означава, че те имат нисък гликемичен индекс (GI) и освобождават енергията си по-стабилно. Яденето на повече от тези храни с нисък ГИ помага за стабилни нива на кръвната захар и може да подпомогне управлението на кръвната захар.
- Може да е добър за сърцето
Хумусът съдържа богат на фибри нахут, както и зехтин и сусам, които са източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини. Проучванията показват, че диетите, богати на бобови растения като нахут, могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL), докато мононенаситените мазнини, особено зехтинът, могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Може да помогне за управление на теглото
Редовното включване на нахут в диетата изглежда е свързано с по-ниско тегло, по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ) и по-добра обиколка на талията. Това отчасти се дължи на вида нишесте в нахута, една трета от който е вид, наречен амилоза. Това нишесте е по-устойчиво на нашите храносмилателни ензими, което означава, че колкото повече амилоза е в храната, толкова по-малко смилаема е храната.
- Богат на противовъзпалителни съставки
Класическите съставки, участващи в приготвянето на традиционен хумус, като нахут, сусам и зехтин, имат полезни свойства, включително противовъзпалителни.
Той съдържа:
- Високо количество фибри
- Протеин
Хумус – Rudolfs е:
- 100% БИО продукт
- Без глутен
- Подходящ за вегани
Хумус – Rudolfs съдържа варен нахут, вода, рапично масло, тахан, сусам, сол, чесън, концентрат от лимонов сок, семена от кея, черен пипер.
Подходящ е за супер разядка, лека закуска или вкусно похапване.
4751017942116