%

Спирулина (Spirulina)

Какво е спирулина

Спирулина представлява вид синьо-зелено водорасло, което расте естествено в океаните и солени езера в субтропичен климат

Спирулината е разпространена още преди векове, поради високата си хранителна стойност и предполагаемите ползи за здравето. Днес тя е известна като тайна, мощна "суперхрана", "чудо от морето."

Според проучване, публикувано в множество списания Spirulina е била класифицирана като растение.

Това е благодарение на "богатството на растителни пигменти, както и способността си да фотосинтеза". Нови проучвания на нейната генетика, физиология и биохимични свойства, карат учени да я преместят в царството бактерии, в род Arthrospira в началото, а по-късно в рода Spirulina. Има няколко вида, но три са изследвани подробно - Spirulina platensis, Spirulina Maxima и Spirulina fusiformis. Това се дължи на техните високи хранителни стойности, както и потенциалните терапевтични ползи, според авторите на проучването.

Spirulina расте в микроскопични спирали, които са склонни да се задържат една до друга, което я прави лесна за прибиране на реколтата.

Тя има силен синьо-зелен цвят и сравнително мек вкус.

Освен в добавките, храните и лекарствата, в САЩ се позволява на производителите да използват Spirulina като оцветител в дъвки, бонбони и други пакетирани храни.

Здравни ползи от приема на Spirulina

Според Националния институт по здравеопазване (NIH) в САЩ

Спирулина помага при проблеми с метаболизма и здравето на сърцето, включително наднормено тегло, диабет и висок холестерол.

Също така Spirulina се използва като помощно средство за различни психически и емоционални разстройства, включително тревожност, стрес, депресия и дефицит на вниманието, хиперактивност (ADHD).

Отново според NIH, спирулина може да помогне за редица здравословни проблеми, включително предменструални симптоми и амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг). Комбинация от цинк и Спирулина може да помогне на оганизма за изчистване от арсен, при хора, чиято питейна вода има необичайно високи нива.

Спирулина като антиоксидант

Антиоксидантите са съединения, които помагат за борба с рак, сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания. Тялото ни произвежда някои антиоксиданти, а други са открити в различни храни.

След множество проведени изследвания се смята, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти.

Тя има голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли. Освен това, в нея се съдържа голямо количество провитамин А и много глямо количество органично желязо (дори по-голямо отколкото в суровия спанак). От друга страна, тя е много богата на витамини от B групата, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилешкото.

Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.

Предстоят още изследвания за ефектите на спирулината върху тялото

Медицински изследвания са в ход, за да се определи ефекта на Spirulina спрямо: вирусни инфекции, подуване, зарастване на рани и имунната система като цяло. Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали Spirulina могат да помогнат при нарушено храносмилането или за редуциране на теглото.

Изследванията трябва да докажат и дали Spirulina има някакъв ефект върху нивата на енергия и хронична умора.

Безопасна ли е Spirulina?

Лекарите смятат, че спирулината е безопасна като цяло, особено в светлината на своята дълга история като храна. Spirulina може да бъде опасна единствено, ако е била замърсена с токсични метали, вредни бактерии и микроцистини - токсини, произвеждани от някои водорасли. Tова става, ако тя се отглежда в опасни условия. Замърсена Spirulina може да доведе до увреждане на черния дроб, гадене, повръщане, жажда, слабост, сърцебиене.

Препоъчваме Ви когато избирате Spirulina като добавка, да се уверите, че тя има сертификати за отглеждане в добри условия и, че е не съдържа токсини.


Популярни търсения:

ЕТИКЕТИ

супер храниводораслиспирулина