%

Свързана линолова киселина (CLA)

Свързаната линолова киселина (CLA) е разновидност на линолова киселина, която принадлежи към Омега-6 мастните киселини.

Нормално се открива в телесните течности и мастната тъкан на човека, но нашият организъм не може да я синтезира самостоятелно.

Тя е необходима за поддържане на оптималните функции на фосфолипидните мембрани на клетките като повишава способността на клетъчната мембрана да пропуска важни за организма вещества.

При бедни на мазнини диети често пъти възниква недостиг на свързана линолова киселина, който предизвиква проявата и обострянето на редица странични ефекти като депресия, раздразнителност, кожни проблеми, загуба на коса и др.

Източници на CLA

Основният природен източник на свързана линолова киселина в готов вид е консумацията на говеждо и телешко месо, краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни.

Здравословни ползи от Свързана линолова киселина

  • Улеснява изгарянето на мазните
  • Стимулира мускулния растеж
  • Възпрепятства натрупването на мазнини в мастните клетки
  • Намалява риска от ракови заболявания
  • Понижава липидите в кръвта и риска от атеросклероза
  • Подобрява действието на имунната система
  • Има антиоксидантно действие
  • Понижава инсулиновата резистентност

Препоръчителен прием на CLA

За постигане на ефект при използването на CLA е нужна доза между 3 и 5 грама на ден като повишаването на дозата не води до по-високи резултати. Като хранителна добавка CLA често влиза в състава на различни продукти свързани с изгарянето на мазнини.

За оптимален ефект CLA трябва да се приема поне 2-3 месеца в съчетание с правилно хранене и физическа активност.

Рискове приема приема й

КЛА e естествен продукт и при прием в нормална дозировка обикновено не се наблюдават странични ефекти. Въпреки това все още се правят множество изследвания относно оптималната ефективна доза и възможните нежелани реакции при приема му. Възможни нежелани ефекти:

  • Стомашно-чревни смущения
  • Газове
  • Подуване
  • Главоболие

ЕТИКЕТИ

claизгаряне на мазнинимастни киселини