%

Глутамин (Glutamine)

Какво е глутамин?

Глутаминът е наричан кралят на аминокиселините и е най-разпространената аминокиселина в тялото.
Той се среща в най-голямо количество в плазмата на кръвта – 30-35% и съдържа приблизително 20% водород в структурата си, което го прави основния преносител на водород за мускулните клетки. Той съставлява повече от половината от съдържанието на аминокиселини в мускулатурата. Въпреки че, не е незаменима аминокиселина, а се синтезира от различни органи и се съдържа във всички богати на белтъчини продукти, Глутаминът рядко е в достатъчно количество.

Глутаминът взема участие в много биохимични реакции, това от своя страна изправя организма пред проблем от къде да вземе необходимото му количество от тази аминокиселина за един или друг метаболитен път. Единственият склад на аминокиселини в тялото ни са мускулите!

При стрес или при тежка физическа активност имаме двойно по-голяма нужда от аминокиселини. Загубата на глутамин от мускулите след тренировка е 60% от загубата на аминокиселини. Този факт причислява глутамина към незаменимите за организма ни аминокиселини. Ако искаме да тренираме тежко е нужно да доставим на организма си достатъчно от тази аминокиселина, за да можем да се възстановим пълноценно за следващата тренировка.

Източници на Глутамин

Съдържа се в доста препарати - във вид на таблетки, в прахообразен или течен вид.
Той има участие и в препаратите, които съдържат комбинация от аминокиселини, във всички протеинови концентрати, а може да бъде намерен и като отделен препарат. Може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина. Първите две са с разклонена верига и са особено важни за мускулния растеж.

Храните, който съдържат глутамин

  • Яйца
  • Тофу
  • Мляко
  • Костен бульон
  • Говеждо месо
  • Спирулина
  • Китайско зеле
  • Извара
  • Аспержи
  • Броколи
  • Диво уловена риба (треска и сьомга)
  • Еленско месо
  • Царевица
  • Ориз

Ползи от допълнителния прием на Глутамин

  • Увеличава усвояването на аминокисилините с разклонена верига (BCAA).

На това се дължи мускулноизграждащият (анаболен) и мускулнопредпазващия ефект. Може да се каже, че Глутаминът е продукт за сила, маса, релеф и възстановяване.

Спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка и така я прави обемна и свежа.
Не задържа вода извън клетката, което би направило тялото да изглежда подуто и подпухнало. Хидратирайки мускулните клетки, Глутаминът създава по-добра среда за растеж и подобрява мускулния тонус.

  • Глутаминът повишава хормона на растежа.

Растежният хормон е много важен за възстановяването, качването на чиста мускулна маса и топенето на мазнини. Само два грама Глутамин, приети орално, повишават отделянето на хормона с до 400%. Приеман с тази цел, глутамина не трябва да бъде комбиниран с въглехидрати, имайки предвид че хиповизата не отделя хормон на растежа при високо ниво на захар.

  • Глутаминът играе важна роля в белтъчния метаболизъм.

Приемайки го редовно, предпазваме мускулите от травмиращо разкъсване. Редовният му прием ще намали катаболните процеси и ще подобри възстановяването. При дефицит тъканите нуждаещи се от глутамин, "посягат" на глутамина в мускулите.

Лесно се превръща в глюкоза при необходимост без да покачва нивото на кръвната захар и инсулина.
Така организма ни използва глутамина за енергия без да посяга на запасите от гликоген в мускулите. Не само запазваме гликогена, но и го синтезираме по добре с което се предпазваме от загуба на мускулна маса. Липсата на секреция на инсулин позволява горенето на мазнини и не стимулира отлагането им.

Ускорява заздравяването на раните след операция и помага за намаляването на страничните ефекти от лечението на рак.

Още ползи от Глутамина

  • Понижава нивото на кортизола
  • Важна роля в поддържането на положителния азотен баланс
  • Поддържа функциите на имунната система
  • Голяма част от него се използва за производството в организма на един от най-важните антиоксиданти – Глутатион
  • Подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт
  • В мозъка той е източник на изграждането на глутамат, като "обира" излишния амоняк

Препоръчителен прием

Приемът варира от 0.2 до 0.4 гр. Глутамин на телесно тегло. Като за един 80 кг. човек, ще бъде в границите от 16 до 32 гр. на ден. За професионални спортисти дозите могат да бъдат и по-високи. Няма проблем да се приема целогодишно без прекъсване.

Най-добрите моменти за приема са: преди тренировка, след тренировка и преди сън, като за всеки прием е препоръчително да е на празен стомах.

Рискове

Глутаминовите хранителни добавки се смятат за безвредни, когато се приемат орално. Единствено при много високи дози е възможно стомашно разтройство (същото важи за всичко, с което сте прекалили). Все още няма известни потенциални странични ефекти.

ЕТИКЕТИ

глутаминаминокиселини