ВИТАМИНИТЕ ОТ ГРУПА B ПО ВРЕМЕ НА РАСТИТЕЛНА ДИЕТА
Витамините от група B
Вероятно сте чували за някои от витамините от група B, но знаете ли, че те са общо осем на брой?
Витамините от група B са водоразтворими, което означава, че не се складират в тялото, а вместо това се пренасят директно до тъканите на организма и се абсорбират.
Тези витамини са от съществено значение за много органи и системи в човешкото тяло. Те влияят върху метаболизма чрез превръщане на храната в енергия
- Участват в сроежа на нови клетки
- Поддържат кожата здрава и еластична
- Защитават мозъчните клетки.
Въпреки че тези витамини могат да работят заедно в тялото, обикновено под формата на витамин B-Комплекс, всеки от тях може да изпълнява функцията си и поотделно. Те се намират както в растителни, така и в животински източници. В тази статия ще разгледаме растителните източници на витамин B.
Тиамин (Витамин B1)
Тиаминът е първият открит от учените витамин B, откъдето идва и името му В1. Тиаминът е необходим за здравето на нервната система, сърцето и укрепването на мозъчната функция. Също така помага на тялото да превърне храната в енергия. За щастие дефицитът на тиамин се среща рядко, но се наблюдава при определени болестни състояния като алкохолизъм, болест на Крон, и анорексия.
Хранителните източници на тиамин включват:
- Грах
- Ядки
- Фасул
- Соя
- Леща
- Бобови растения
- Пълнозърнест хляб
- Ориз
- Бирена мая
Тиаминът е чувствителен към висока температура и продължителна обработка. Може да се загуби и ако е напоен дълго време с вода. Ето защо тиаминът се намира предимно в пълнозърнестите храни, които не са преминали допълнителна обработка.
Рибофлавин (Витамин B2)
Малки количества рибофлавин могат да бъдат произведени от бактериите в червата, но не и в количества, които да отговарят на хранителните нужди. Рибофлавинът е важен за растежа на клетките, производството на енергия, разграждането на мазнини, правилното протичане на процесите в ендокринната система. Дефицитът на рибофлавин се среща изключително рядко. Хората на растителна диета могат да бъдат изложени на по-висок риск от дефицит, ако не ядат зеленолистни зеленчуци и ядки.
Растителните хранителни източници на рибофлавин (витамин В2) включват:
- Обогатена зърнена закуска
- Пълнозърнест хляб
- Бадеми
- Спанак
Ниацин (Витамин B3)
Има две основни форми на този витамин: никотинова киселина и ниацинамид (или никотинамид). И двете форми се намират в храни и в хранителни добавки. Човешкото тяло може само да преобразува аминокиселината триптофан в никотинамид. Ниацинът доказано регулира нивата на холестерола и предоставя много ползи за здравето на сърцето. Нивата на ниацин в хранителните източници са ниски, а хранителните добавки с ниацин могат да предизвикат нежелани ефекти. Затова винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар преди започване прием на ниацин.
Хранителните източници със съдържание на ниацин са:
- Кафяв ориз
- Пълнозърнести хлебни продукти
- Ядки и семена
- Бобови растения
- Банани
Пантонтенова киселина (Витамин B5)
Пантотеновата киселина е необходима за създаване на протеини и мазнини в организма. Тя също така участва в състава на холестерола, аминокиселините и мастните киселини. Помага и за други метаболитни функции. Пантотеновата киселина може да се образува в малки количества от бактерии в червата, но не и в количества, които да отговарят на хранителните нужди. Почти всички храни на растителна и животинска основа съдържат пантотенова киселина в различни количества. Дефицитът е рядко срещан, но може да засегне хора с тежко недохранване.
Растителните източници на пантонтенова киселина са:
- Гъби Шиитаке
- Слънчогледово семе
- Авокадо
- Зърнени култури
Пиридоксин (Витамин B6)
Тялото не е в състояние да произвежда витамин В6 самостоятелно, така че e необходимо пиридоксинът да се набавя чрез храни или хранителни добавки. Витамин B6 е необходим за метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите в нашето тяло. Също така помага при образуването на червени кръвни телца. Поради тази причина витамин В6 може да бъде от полза за предотвратяване и лечение на анемия. В тази насока са направени малко на брой изследвания, но резултатите досега са обещаващи.
Растителни хранителни източници на витамин B6 са:
- Грах
- Картофи
- Зърнени култури
- Някои плодове като банани, папая, портокали
- Зеленолистни зеленчуци
Биотин (Витамин B7)
Витамин B7, по-известен като биотин, до голяма степен сe свързва със здравината и растежа на косата, кожата, и ноктите. Счита се, че недостигът на биотин може да доведе до косопад, както и проблеми с кожата и ноктите. Биотинът помага за разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините, които приемаме чрез храната. Недостигът на биотин се среща рядко, но някои болестни състояния като алкохолизъм често са причина за липсата на този елемент в организма.
Растителни източници на биотин са:
- Авокадо
- Сладък картоф
- Ядки и семена
- Соя
- Пълнозърнест хляб
- Банан
Готвенето може да минимизира количествата биотин в храната, така че се препоръчва яденето на сурови или по-малко преработени храни, съдържащи биотин.
Фолат (Витамин B9)
Фолатът е естествената форма на витамин В9. Фолиевата киселина е синтетичната му форма и се намира в хранителните добавки. Фолиевата киселина се абсорбира по-добре от фолата, приблизително в съотношение 85% срещу 50%. Фолиевата киселина помага за образуването на ДНК, а също така и на червените кръвни телца. Витамин B9 играе ключова роля по време на бременност за правилното развитие на плода.
Растителни източници на фолат са:
- Тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, маруля, аспержи, броколи)
- Боб
- Фъстъци
- Слънчоглед
- Свежи плодове и фрешове от тях
- Пълнозърнести храни
- Въпреки че фолатът се нарича витамин B9, не се бъркайте: има само осем витамина от група В.
Витамин B12 (кобаламин)
Витамин B12 се съдържа в естествена форма в животинските продукти, но може да се намери и в някои подсилени храни и добавки. Витамин В12 е необходим за образуването на червени кръвни телца и ДНК. Кобаламинът играе важна роля за нервната система и е ключов за производството на енергия. Хората, които не ядат животински продукти като месо, млечни продукти, и яйца се нуждаят от допълнителен прием на витамин В12.
В заключение можем да кажем, че в повечето формули мултивитани на пазара се съдържат витамините от група B, понякога дори достигайки 100% от ежедневните нужди. Тези витамини са важни за ежедневните телесни функции. Всеки витамин играе своята роля, но когато се приемат заедно като B-комплекс те подобряват абсорбцията и водят до най-оптималните ползи за нашето здраве. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да добавите нов комплекс от витамини към диетата си.
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ