Вкусна и здравословна Коледа
Съдържание
- Коледа… Сняг… Усмивки… Семейство… Топлина… Спокойствие…
- Aко не искате да нарушавате здравословния си режим на хранене, eто няколко съвета от екипа на Health Store, с които се надяваме да ви бъдем от помощ:
- Салата: Витаминозна зимна салата
- Предястие: Брускета бурата
- Основно ястие: Рулца от пуешко месо с микс от зелени подправки
- Десерт: Шоколадово-ягодови мъфини
“Бяла Коледа навън блести
звън на надежда пак ни носи тя,
че във утрешните светли дни
можем да срещнем своята мечта.
Аз вярвам в утрешните светли дни
можем да срещнем своите мечти.”
Коледа… Сняг… Усмивки… Семейство… Топлина… Спокойствие…
Коледа е един от най-хубавите празници. Цялото семейство се събира около украсеното коледно дръвче, под което нежно са се сгушили подаръци за всеки. Чуват се коледни песни, детски смях, игри, потропване на … вилици…:)
Този период от годината събира цялото семейство не само около елхата, но и около трапезата и като един истински балкански народ българите наблягаме на изобилието и огромното разнообразие. Но ако искаме да се придържаме към здравословното хранене за нас настъпва един наистина труден период. Възможно ли е да направим нещо с тази обилна и почти винаги не много здравословна вечеря?
Aко не искате да нарушавате здравословния си режим на хранене, eто няколко съвета от екипа на Health Store, с които се надяваме да ви бъдем от помощ:
- Първото и най-важно нещо, което можем да направим е ние сами да си приготвим празничната вечеря. Само така можем да бъдем сигурни какви продукти сме включили във всяко едно ястие, както и какво е количеството на съставките в тях.
- Друго нещо, което можем да направим, е да не претрупваме трапезата с прекалено много ястия. В крайна сметка всички знаем, че коледната вечеря продължава с часове, но ако сами ограничим броя на ястията, които могат да ни изкушат, сме свършили работата си наполовина. Три-четири ястия са напълно достатъчни :) (нека си признаем, дори прекалено).
- Нека да се придържаме към сезонните продукти при приготвянето на ястията ни (нека се опитаме да прилагаме този принцип през цялата година), само така можем да си гарантираме, че продуктите са свежи и здравословни.
- Също така важно е да се храним бавно, нека се наслаждаваме на всяка една хапка, да се радваме на момента, че сме близо до семейството си, че можем да споделим с тях тези светли коледни празници.
В този ред на мисли ви предлагаме едно примерно меню за празничната вечеря, което е и здравословно, и много вкусно:
Салата: Витаминозна зимна салата
Необходими продукти:
- 2 глави червено цвекло, обелени и нарязани на резени
- 10 бейби моркова, обелени и разрязани наполовина по дължина
- 1 глава червен лук, обелена и нарязана на резени
- 2 корена пащърнак, обелени и нарязани на малки парчета
- 1 глава ряпа, отрежете краищата и я нарежете на дребни парчета
- 8 лилави картофа, разрязани наполовина по дължина
за дресинга:
- ½ глава шалот, нарязана на дребно
- 1 скилидка чесън, намачкана
- 2 супени лъжици светла кафява захар
- 1/3 кафена чаша висококачествен балсамов оцет
- 2/3 кафена чаша зехтин extra virgin
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 190°C.
- Поставете всички гореноплодни зеленчуци в една голяма купа, поръсете ги със зехтин и ги смесете добре заедно. Подправете със сол и черен пипер.
- Разпределете равномерно сместа от зеленчуци и ги изпечете за 30 до 40 минути, като от време на време ги разбърквайте леко с дървена лъжица, за да сте сигурни, че сте ги изпекли.
- Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат за 4-5 минути.
- Прехвърлете зеленчуците в една голяма купа и ги разбъркайте леко с дресинга. Подправете, ако е необходимо, със сол и черен пипер.
Предястие: Брускета бурата
Необходими продукти:
- 40 грама грах с шушулки, разполовени диагонално, бланширани
- 40 грама грах, бланширан
- 40 грама едър боб, бланширан
- 4 репички
- 2 червени люти чушки нарязани надребно, на които са отстранени семките
- мента
- магданоз
- 1 супена лъжица оцет
- 100 мл зехтин
- 4 хлебчета чабата
- 2 големи парчета бурата на стайна температура
Начин на приготвяне:
- Смесете грах, боб, репички, люти чушки и подправки в една купа. Добавете оцета и зехтина и разбъркайте добре.
- Загрейте на висока температура грил тиган. Намажете брускетите леко със зехтин и ги поръсете с морска сол. Запечете ги за 2 минути от всяка страна докато леко се запекат. Върху всяка брускета сложете по половин бурата и я размажете леко върху брускетата. Разпределете зеленчуците и ги подправете по свой вкус.
Основно ястие: Рулца от пуешко месо с микс от зелени подправки
Необходими продукти:
- 4 бр. пуешки гърди
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка босилек
- 3 супени лъжици кедрови ядки
- 1 глава шалот
- 2 супени лъжици зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Поставете магданоза, босилека, кедровите ядки, лука шалот, зехтина, солта и черния пипер в блендер.
- Смесете продуктите добре до получаването на хомогенна смес, с която като паста да може да се намажат всяка една от пуешките гърди.
- Навийте внимателно на руло всяко едно парче месо и ги пристегнете внимателно със здрав конец.
- Поставете навитите рола в предварително загрята фурна на умерена температура и ги изпечете до готовност. (Приблизително време за готвене около 30 минути, като зависи обаче от дебелината на месото).
- Отстранете конеца внимателно. Нарежете месото на резени с дебелина от минимум 1.5 см. и сервирайте.
Десерт: Шоколадово-ягодови мъфини
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша разтопено кокосово масло
- ½ чаена чаша какао на прах
- 3-4 супени лъжици кленов сироп на вкус
- ½ чаена чаша замразени ягоди, разбити на прах с блендер (запазете няколко от тях цели за украса)
Начин на приготвяне:
- В купа смесете добре половината от разтопеното кокосово масло, какаото на прах и 3 супени лъжици кленов сироп. Опитайте сместа, ако сметнете за необходимо, може да добавите още кленов сироп за по-сладък вкус.
- Изсипете в силиконови форми за мъфини половината от шоколадовата смес по равно във всяка една форма, като целта е да се покрият само дъната на формичките. Поставете формичките в хладилнка за 10 минути, за да се стегнат.
- Докато чакате шоколадът да се втвърди, в отделна купа разбъркайте другата половина от кокосовото масло заедно със замразените ягоди, ако течността ви се стори прекалено гъста, може да я разредите с една лъжица разтопено кокосово масло.
- След като шоколадовата основа се е втвърдила достатъчно, изсипете по ½ супена лъжица от кокосово-ягодовата смес, след това изсипете отново от шоколадовата като гледате да покриете напълно долния слой. (Ако шоколадовата смес се е втвърдила, заради кокосовото масло, разтопете я отново на микровълнова фурна за 10-15 секунди).
- Съхранявайте мъфините в хладилник и преди да ги сервирате, ги аранжирайте с цели ягоди.
Добър Апетит от Екипа на Health Store и Весели Коледни Празници! :)
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ