Есента и тиквите
Щом се заговори за есента, в съзнанието на повечето хора изниква спомена за топлотата и уюта на дома, а от кухнята се разнася аромат на току-що изпечена тиква.
Безспорно, това растение е сладко изкушение за мнозина. Освен, че е вкусна, сладка и топяща се в устата, тиквата е и невероятно полезна.
Не случайно този плод е любим обект на много разказвачи на приказки – в нея се крият вълшебства! Не вярвате!? Сега ще ви го докажем.
Сезонните плодове, за съжаление са нетрайни и макар да се опитваме да ги съхраним под формата на сладка, компоти, конфитюри, след излагане на термична обработка те губят по-голямата част от полезните си вещества. Освен това, всички тези изделия съдържат огромни количества захар и не са подходящи за консумация по време на диета. От друга страна, дебелата кора предпазва тиквата за много дъгъл период от време, без да загуби и частица от ценните си качества.
От древността тиквата е използвана за лечения на редица болести като висока температура, стомашни разстройства, запек, нервни растройства, болки в сърдечната област. С нейна помощ са гонели зли духове и са лекували безплодие.
Какво съдържа тиквата?
Всички тези чудеса се дължат на богатия състав от витамини и минерали, които се съдържат в тиквите. В тях се среща изобилие от каротен (витамин А), на което се дължи и оранжевия им цвят. В някой сортове, количеството на каротена надвишава това в морковите. Каротена е изключително полезен за здравето на очите, кожата и е силен антиоксидант. Важно е да спомнем че растителния каротен не е токсичен и няма опастност да се предозира. Витамините от група B (B1, B2, PP) също допринасят за здравия вид на кожата, косата и ноктите. Също така участват в метаболизма на въглехидратите, протеините и синтеза на нуклеиновоте киселини и успокоение на нервната система.
Витамин Е е мощен антиоксидант и помага при проблеми свързани с черния дроб, мускулна дистрофия, нарушение на размножителната функция и др. Високото съдържание на витамин С пък укрепва имунната система, предпазва от вирусни атаки и предотвратява стареенето на клетките. Тиквата съдържа някой много редки витамини като витамин К - който отговаря за съсирването на кръвта и правилното функциониране на черния дроб, витамин D – изключително важен за костите и за усвояването на калции и витамин Т – който подпомага лечение на анемии и хемнофилия, проблеми свързани с пигментацията на кожата и обмяната на въглехидратите.
В тиквата се съдържат и не малко количество минерли като калий и фосфор, което я прави подходяща храна за хора с бъбречни и сърдечно-съдоби заболявания. Високото съдържание на цинк пък помага при кожни заболявания. Освен това в ния се срещат и калций, магнезий, желязо, мед, кобалт.
Тиквата като част от здравословното хранене
Освен всичко изброено до тук, редно да споменен, че тиквата е верен другар в борбата с килограмите. Ниското съдържание на въглехидрати (едва 6,5 гр на 100 гр тиква) и калории (невероятните 27 ккал на 100 гр) и същевременно сладкия й вкус, я правят любима част от менюто на всеки отдал се на диети и здравословно хранене.
Тиквата е подходяща за консумация по всички възможни начини: сурова, сварена, изпечена, под формата на супи, пюрета, сладка и други.
Още ли четете? Хайде, тичайте към пазара за една хубава, сочна и ароматна тиква и добър апетит!