%

Какво представлява перуанската мака

Перуанската мака е растение, което расте високо в планинската верига на Андите в Перу. Растението обикновено се отглежда заради лечебните си свойства и като храна. Известен също с латинското си име Lepidium meyenii, този издръжлив корен се отличава с това, че е известен със своите предполагаеми свойства за повишаване на либидото. Тази суперхрана е наричана още „перуански женшен“ заради това свое качество. Като цяло, перуанската мака по размер и вид наподобява ряпа или репичка.

Какво е коренът от мака?

Той се предлага в различни цветове и се смята, че всеки е генетично различен. Корените с кремав цвят са най-сладки на вкус, докато черните корени имат по-горчив вкус. Смята се също, че тя повишава енергията и силата. Поради тези свойства, испанските колонизатори всъщност са използвали мака като форма на валута.

Височините над 8000 фута (около 2400 метра) се считат за идеални за отглеждане на перуанското растение. Коренът е уникален с това, че вирее в студен, висок климат, където повечето други растения бързо биха загинали. Този атрибут е една от причините за неговата митична репутация. Растението се отглежда без пестициди, защото има много малко буболечки, които се размножават на такава голяма надморска височина. 

Перуанската мака се използва в Перу като храна и лекарство от повече от 2000 години. Въпреки че растението се отглежда в други региони, се смята, че тези растения не развиват същите мощни качества и хранителни вещества. Коренът обикновено се оставя да изсъхне след бране и веднъж изсушен, хранителният състав е подобен на този на зърнените култури и пшеницата. Той е с високо съдържание на редица минерали като калий, мед, цинк и аминокиселини. Легендата разказва, че войните на инките са поглъщали мака преди битка, за да подобрят своята издръжливост и бойна мощ.

Този уникален корен се приготвя и готви по различни начини за различно действие. Може да се пече като деликатес, на барбекю или да се вари във вода и да се пасира, след което да се смеси с мляко, за да се получи вид зърнена каша. Може да добавяте към смути с горски плодове и семена. Ферментиралата му форма всъщност ще произведе напитка, подобна на бира с много лека сила.
Проучванията показват, че маката е безопасна и че нейната употреба не е свързана с нежелани странични ефекти.

Предполагаема употреба на корен от мака

Употребата на добавки под формата на пудра или други трябва да бъде индивидуализирана и проверена от медицински специалист, като регистриран диетолог, фармацевт или доставчик на здравни услуги. Никоя добавка не е предназначена за лечение, излекуване или предотвратяване на заболяване и трябва да се внимава с дозировката.

  1. Смята се, че това растение може да помогне при проблеми с либидото при мъже. Сред основните причини, поради които мъжете избират да приемат перуанското разстение, е да възстановят либидото си. Дали тя е афродизиак е спорно, но перуанското чудо работи на различни нива, за да поддържа здравословно сексуално желание. Първо, високото съдържание на хранителни вещества и няколко витамина, включително желязо, калий и манган, ревитализира цялото тяло. Второ, тя поддържа здравословни нива на тестостерон, като по този начин повишава енергията, издръжливостта и жизнеността. 
  2. Може да помогне за повишаване на тестостерона. Коренът не съдържа тестостерон или друг хормон. Вместо това, той стимулира тялото да произвежда и регулира хормони, за да постигне здравословен хормонален баланс. При изследвания НЕ е доказано, че коренът влияе на общите серумни нива на тестостерон. Въпреки това, енергизиращите ефекти, отбелязани от мъжете, приемащи я, предполагат, че има положителен ефект върху ендокринната система.

Други ползи от перуанската мака са:

  • Може да помогне при проблеми с простатата;
  • Може да помогне за повишаване на енергията и издръжливостта;
  • Може да бъде полезна за здравето на костите;
  • Може да помогне за преодоляване на депресията;
  • За естествено изграждане на мускули;
  • Може да подобри умствения фокус, яснота и памет.

ПУБЛИКУВАНО ОТ