%

Кои храни е добре да приемаме през лятото и кои - не

Какъв тип храни е желателно да избягваме през горещите месеци на годината?

Скъпи приятели нека започнем с това, че е много важно да знаем как да се храним през различните месеци на годината, в кои периоди какъв тип храни е удачно да приемаме. Днес ще разгледаме лятото, като сезон и какво е добре да приемаме като храни и кое не. Първото с което ще започна е загубата на изключително много микро нутриенти, като соли и минерали отделяни с потта. Колкото по-топло е, толкова повече се потим, а като прибавим и физически действия или тренировки изпадаме почти винаги в минерален дефицит и обезводняване на организма.

Сега нека разгледаме като физиологични процеси минералният дефицит и обезводняването. Минерален Дефицит: Момент, в който тялото ни остава с недостатъчно наличие на определени минерали и това води до поява на множество нежелани странични ефекти:

  • Нарушаване на правилното функциониране на сърдечно съдовата система – при дефицит на калий.
  • Нарушаване на правилното функциониране на нервната система – при дефицит на магнезий.
  • Нарушаване на мускулните контракций и работоспособност – при дефицит на магнезий.
  • Нарушаване на репродуктивна функция, правилното функциониране на простата, нарушаване на здравината на ноктите и косата – дефицит на Цинк.

Всички горе изброени нежелани ефекти може да се проявят при дефицит на минерали, а никой от нас не желае да се стига до подобен тип проблеми.

Второто нещо което ще разгледаме е дехидратацията – обезводняване.

  • Нарушаване на правилното функциониране на бъбречната функция​
  • Инфектиране на уриналния тракт.
  • Ленивост на червата, също и преплитане.
  • Гадене, стомашни проблеми( запек), нарушаване на зрителната функция.
  • Рязко спадане на кръвното налягане, с възможност да се достигне до припадък.
  • Нарушаване на правилната функция на сърдечно съдовата система.
  • Нарушаване на цялостта на епидермиса по цялото тяло.

След като уточнихме повечето странични ефекти и разбира се не желани от нас, сега да разгледаме, какво да правим така, че да не се стига до тях и най-вече с какъв тип храни да се храним.

Започвам с представянето на храните, които трябва да включим задължително в нашето меню ежедневно през летният период.

  • Морски храни, тук се включват всички видове морски дарове. Различни видове морска или океанска риба.
  • Този тип храна има изключително високо съдържание на всички минерали, от които имаме нужда.
  • Цитрусови плодове. Цитрусовите плодове са богати на Калий, а освен това помагат за нормализирането на стомашната киселинност. Често тя е нарушена което води до допълнителни храносмилателни проблеми.
  • Зеленолистни зеленчуци, краставици, домати, червено цвекло също изключително богати на минерали.
  • Ето и няколко интересни факта специално за един от изброените зеленчуци, а именно краставицата.
  • Краставицата е зеленчука с най-високо водно съдържание в себе си, което го прави изключително подходящ за прием през лятото, защото може да предотврати дехидратация и също така е зеленчука, който помага най-силно за хидратирането на кожата.
  • Какво още е добре да приемаме през този сезон, сушени плодове, пълнозърнести култури.
  • Приемът на вода в по-големи количества от обичайното е задължителен. Ако средно приемате около 2 литра дневно през този сезон увеличете дневния прием поне с още един литър, за да избегнете дехидратацията.

Сега нека споменем и храни които не трябва да приемате през лятото:

Първо започвам с видовете месо, които не са подходящи за прием.

  • Свинско месо – причината за избягването на приемът му е наличието на голямо количество мазнини, което води до затрудняване на храносмилателната система.
  • Телешко месо – причина за избягването на приемът му е отново трудното храносмилане от организма ни и наличието на креатин в него. Креатина води до задържане на вода в организма, което от своя страна до повишаване на кръвното налягане, а в сезон когато температурите са високи определено трябва да се избягва.

Следващото което трябва да избягваме са източниците на наситени мазнини, причината за избягването им е отново трудната преработка от организма, тъй като те са в твърдо състояние и е необходима висока температура за преминаването им в течна форма. Този тип мазнини най-често са от животински произход. Наситените мазнини могат да доведат до нарушаване на чернодробната функция, а от там и повишаване на холестерола с ниска плътност.