Пектинът – по-ефективен от лекарствата
Съдържание
Пектинът е представител на разтворимите растителни влакнини. Свързвайки се с водата, може да образува високовскозни разтвори. Пектинът не е енергиен източник, нито градивен елемент за човешкия организъм, но ролята му като баластно вещество е незаменима. Той е почти несмилаем и само малка част от него се разлага под влиянието на бактериите в дебелото черво.
За разлика от неразтворимата целулоза, пектинът напълно ферментира под въздействието на микробите в дебелото черво.
Направени са редица медицински проучвания, които доказват, че включването на пектин в хранителния режим на пациенти с нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%.
Способноста на пектина да свързва жлъчните киселини в червата определя и ефекта му върху изхвърлянето на жлъчните киселини.
Пектинът успешно понижава нивата на така наречения „Лош холестерол“ и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Пектинът има свойството да забавя изпразването на стомаха и не позволява рязкото повишаване на кръвната захар след прием на въглехидрати. Като представител на влакнините, пектинът дразни нервните окунчания на дебелото черво и по този начин подобрява перисталктиката и подпомага затруднената деефекация. Пектинът се счита и за подходяща добавка при диетични режими, целящи редуциране на хранителния прием. Причина за това е, че забавяне процесите на храносмилане и създава усещане за ситост.
Видовете пектин
Разграничават се два вида пектин – високоестерифицираният и нискоестерифициран.
Нискоестерифициран пектин има способността да се свързва с тежки метали, попаднали в стомашпно-чревния тракт и спомага за тяхното звеждане от организма. Едновременно с това обаче, нискоестерифицираният пектин се свързва и със жизненоважни за организма ни минерали като желязо, калций, мед и цинк.
При продължителен прием на пектин може да настъпят дефицити на тези минерали. За да се избегне недостига им е препоръчително, те да се приемат под формата на хранителни добавки. Изключително подходящ продукт за тази цел е NOW Full Spectrum Minerals.
Нито една от двете форми на пектина, обаче не влияе върху всмукването на витамините, съдържащи се в храната и не води до нарушение на техния баланс в организма.
Източници на пектин
Естествен източник на пектина са плодовете. С най-високо съдържание на веществото са ябълките, дюлите, цитрусовите плодове.
Диетолозите обясняват, че количеството пектин, което може да се приеме само от храната е прекалено малко – 0.5 грама се набавя от изяждането на половин килограм ябълки.
За редуциране на теглото или понижаване нивото на холестерола, се препоръчва приемането на пектин като хранителна добавка. Най-често той е под формата на прах и е извлечен от различни плодове – ябълки, цитруси и т.н. В състава на повечето храносмилателни ензими са добавени Ябълкови пектини.
Освен за лечение на стомашно-чревни нарушения, пектинът се прилага успешно и при диабет, профилактиката на атеросклерозата, сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания, образуването на жлъчни камъни.
Популярни търсения: ябълков пектин как се приема, пропектин
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ