Закуска за шампиони - Гранола бар
Зърнената закуска е убиец! Убиец на физиката… Над 90% от продуктите, които са по рафтовете са просто захар, еквивалент на газираните напитки. С други думи казано зърнените закуски са повелителя на любовните дръжки. Ако кутията със зърнена закуска ви беше съквартирант щеше да е от типа хора, които използват тоалетната хартия докрай и след това не слагат нова ролка. Толкова не струва…
Още по-тъжен е фактът, че повечето “здравословни закуски”, които се предлагат в магазините, са по-вредни от шоколадовите закуски за деца. Типичен пример за това е “здравословната” гранола. Много калории, много захар, много термично-преработени растителни мазнини.
Не ме разбирайте погрешно… повечето гранола десерти си приличат с емоционално нестабилна блондинка – Вкусни са, но с кофти съставки! Всичко опира до съдържанието.
Преди да приготвите свой Гранола бар:
Намалете общото количество калории, но без да намаляте обема на храната. Целта е да заситите сутрешния глад с по-малко калории.
Заменете простите въглехидрати(захар) със комплексни такива, които са богати на фибри. В този ред на мисли избягвайте някои растителни мазнини като се стараете термичната обработка да е минимална.
Увеличете общото количество на белтъчини и фибри. Фибрите и белтъците са макронутриентите, които засищат най-лесно и за най-дълго време.
Един здравословен гранола бар трябва да съдържа възможно най-много сурови съставки.
Примерна рецепта:
- 500г едри овесени ядки
- 50г сурови бадеми(натрошени наполовина)
- 50г сурови орехи
- 3 супени лъжици мед
- ¼ чаена лъжица морска сол
- Течна стевия на вкус
- 50мл сок от ананас
- 50г сушени боровинки
- 50г сушени кайсии
- Зехтин за намазване
Сега идва трудната част – да смесим съставките!
- Стъпка #1: Загрейте предварително фурната до 80-100 градуса. Тук няма да получим печене, а по-скоро изсушаване на гранола бара. Така запазвате суровия вкус на съставките и най-вече техните хранителни стойности!
- Стъпка #2: Смесете сухите съставки. В голяма купа смесете овесените ядки заедно с бадемите, орехите и солта.
- Стъпка #3: Смесете течните съставки. Добавете към сухата смес меда, стевията и сока от ананас.
- Стъпка #4: Намажете тавичката или съда, който ще използвате, със зехтин по дъното и стените. После разпределете готовата смес равномерно.
- Стъпка #5: Печете сместа около 40 минути на 80-100 градуса като не забравяйте да разбъркате сместа един или два пъти, в противен случай бара ще е сочен в основата и сух отгоре.
- Стъпка #6: След като извадите изсушената смес изчакайте да изстине и добавете сушените плодове.
- Стъпка #7: Приберете готовата вече смес във плик, буркан или какъвто съд имате под ръка. Нарежете на парчета.
Гранола барът, който сътворихме е подходящ за закуска, преди и след тренировка, както и по всяко време на деня, когато усещате глад. Може да си носите гранола барове, когато сте на път или в офиса, но тогава ще трябва да споделите част от удоволствието. Опитайте!
За малко да забравим последната стъпка….
- Стъпка #8: Хайде на тренировка!!!
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ