%

Закуска за шампиони - Гранола бар

Зърнената закуска е убиец! Убиец на физиката… Над 90% от продуктите, които са по рафтовете са просто захар, еквивалент на газираните напитки. С други думи казано зърнените закуски са повелителя на любовните дръжки. Ако кутията със зърнена закуска ви беше съквартирант щеше да е от типа хора, които използват тоалетната хартия докрай и след това не слагат нова ролка. Толкова не струва…

Още по-тъжен е фактът, че повечето “здравословни закуски”, които се предлагат в магазините, са по-вредни от шоколадовите закуски за деца. Типичен пример за това е “здравословната” гранола. Много калории, много захар, много термично-преработени растителни мазнини.

Не ме разбирайте погрешно… повечето гранола десерти си приличат с емоционално нестабилна блондинка – Вкусни са, но с кофти съставки! Всичко опира до съдържанието.

Преди да приготвите свой Гранола бар:

Намалете общото количество калории, но без да намаляте обема на храната. Целта е да заситите сутрешния глад с по-малко калории.
Заменете простите въглехидрати(захар) със комплексни такива, които са богати на фибри. В този ред на мисли избягвайте някои растителни мазнини като се стараете термичната обработка да е минимална.
Увеличете общото количество на белтъчини и фибри. Фибрите и белтъците са макронутриентите, които засищат най-лесно и за най-дълго време.
Един здравословен гранола бар трябва да съдържа възможно най-много сурови съставки.

Примерна рецепта:

  • 500г едри овесени ядки
  • 50г сурови бадеми(натрошени наполовина)
  • 50г сурови орехи
  • 3 супени лъжици мед
  • ¼ чаена лъжица морска сол
  • Течна стевия на вкус
  • 50мл сок от ананас
  • 50г сушени боровинки
  • 50г сушени кайсии
  • Зехтин за намазване

Сега идва трудната част – да смесим съставките!

  • Стъпка #1: Загрейте предварително фурната до 80-100 градуса. Тук няма да получим печене, а по-скоро изсушаване на гранола бара. Така запазвате суровия вкус на съставките и най-вече техните хранителни стойности!
  • Стъпка #2: Смесете сухите съставки. В голяма купа смесете овесените ядки заедно с бадемите, орехите и солта.
  • Стъпка #3: Смесете течните съставки. Добавете към сухата смес меда, стевията и сока от ананас.
  • Стъпка #4: Намажете тавичката или съда, който ще използвате, със зехтин по дъното и стените. После разпределете готовата смес равномерно.
  • Стъпка #5: Печете сместа около 40 минути на 80-100 градуса като не забравяйте да разбъркате сместа един или два пъти, в противен случай бара ще е сочен в основата и сух отгоре.
  • Стъпка #6: След като извадите изсушената смес изчакайте да изстине и добавете сушените плодове.
  • Стъпка #7: Приберете готовата вече смес във плик, буркан или какъвто съд имате под ръка. Нарежете на парчета.

Гранола барът, който сътворихме е подходящ за закуска, преди и след тренировка, както и по всяко време на деня, когато усещате глад. Може да си носите гранола барове, когато сте на път или в офиса, но тогава ще трябва да споделите част от удоволствието. Опитайте!

За малко да забравим последната стъпка….

  • Стъпка #8: Хайде на тренировка!!!

ЕТИКЕТИ

закускашампионбаровесени ядкиhealthstore