%

Храни, понижаващи нивата на естроген при мъжете

Мъжете и ниския тестостерон

Ниските нива на тестостерон са доста често срещан проблем, особенно с напредване на възрастта. Мъжете които имат нисък тестостерон, често за сметка на него имат повишени нива на хормона естроген. Един от възможните начини за решаване на този проблем е да опитаме естроген-блокираща диета, коята може да бъде естествено допълнение към добавките за повишаване на тестостерона при мъжете.

Естроген-блокиращите храни, които съдържат фитохимикали, могат да помогнат за намаляване на нивата на естроген в кръвта.

Повишеният естроген не само намалява нивата на мъжкия тестостерон, но също може да постави и мъже и жени в риск от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Кръстоцветни зеленчуци

Един от най-добрите начини за блокиране на естрогена е от ядене на кръстоцветни зеленчуци. Този вид храна е с високо ниво на фитохимикали и работи, за да блокира производството на естроген. Кръстоцветни зеленчуци могат да бъдат приготвени по различни начини, а някои от тях, включително броколи и карфиол, могат да бъдат вкусни и сурови.

Кръстоцветни зеленчуци включват:

  • Броколи
  • Карфиол
  • Зеле
  • Брюкселско зеле
  • Ряпа

Гъби

Видовете гъби като Шийтаке, Портобело и Кримини блокират естроген в организма.

Те са известни със свойството си да предотвратяват производството на ензим, наречен ароматаза. Ароматазата е отговорен за превръщане на хормона андроген към естроген. Включвайки тази храна в диетата Ви ще предотвратите нова продукция на естроген.

Суровите гъби могат да бъдат чудесно допълнение към салати. Те също могат да бъдат задушавани с лук и други храни за ароматизиране. Изберете гъби от бакали, защото дивите подбрани гъби могат да бъдат отровни. Органичните гъби са добър избор, защото те са без пестициди.

Червено грозде

Друга естроген-блокираща храна е червеното грозде. Люспите му съдържат химикал, наречен ресвератрол, а семена съдържат химикал, наречен проантоцианидин. Именно тези химикали блокират производството на естроген.

Червеното грозде е лесно за почистване и ядене. Може да се консумира самостоятелно или като добавка към плодови или зелени салати. Както при всеки друг плод или зеленчук, органично е най-добро за консумация.

Семен

Някои видове семена, като например Чиа, Лен и Сусам съдържат нещо, наречено полифеноли. Полифенолите са открити в растения и работят за намаляване на нивата на естроген в кръвта. Лененото семе съдържа най-голямо количество полифеноли.

Чиа, Лен и Сусам са на разположение в много хранителни магазини и магазини за здравословни храни и добавки. Те могат да бъдат добавени към всички видове рецепти за готвене и са особено лесни за добавяне към плодови шейкове.

Пълнозърнести храни

Нерафинираните зърнени храни не се разграждат като обработените такива. Те поддържат всички свои части: ендосперм, трици и кълнове. Подобно на семената, пълнозърнестите храни съдържат анти-естроген полифеноли.

Следните пълнозърнести храни могат да се консумират в най-различни форми, включително хляб, макаронени изделия и зърнени храни:

  • Пшеница
  • Овес
  • Ръжен
  • Царевица
  • Ориз
  • Просо
  • Ечемик

Зелен чай

Вече известен със своите здравословни свойства, зеленият чай също е чудесен източник за фитохимикали. Той също намалява естрогена, докато помага и в други области, включително предпазване от рак, намаляване на холестерола, както и за намаляване на високо кръвно налягане.

Има много разновидности на зеления чай, налични в големи магазини за хранителни стоки и по-малки магазини за здравословни храни и добавки. Зеленият чай може да се комбинира с ароматизанти, като например мента, лимон, жен-шен, и джинджифил за добавяне вкус и хранителни вещества. Страхотен е както топъл, така и студен.

Наровете

Когато хората си мислят за плодове, нарът може да не е първото нещо, което идва на ум. Оказва се обаче, че този конкретен плод е с високо съдържание на фитохимикали. Наровете са все по-широко известни със своите свойства на естроген-блокиращи, както и техните антиоксидантни качества.

Наровете могат да бъдат разрязани и изядени подобно на други плодове, или те могат да се консумират под формата на сок.