%

Храни срещу рак

Храната се използва основно за "гориво", но тя може да бъде и мощно средство в борбата и превенцията на рака. Представяме Ви няколко "супер храни", които могат да помогнат в битката с най-смъртоносната болест днес!

Млечни продукти

Млечните продукт като сирене, кисело мляко, кашкавал и разбира се суроватъчен протеин, са не само сред най-анаболните протеини, които можете да си набавите, но и помагат да се предпазите от рак. Учените са доказали, че честата консумация на млечни продукти води до понижаване на риска от заболяване от рак на дебелото черво, гърдата и простатата.

Съществуват и обратните твърдения, че млякото води до риск от заболявания. Тази теория обаче, не е подкрепена с достатъчно доказателства, докато горната теория освен с изследвания е подсигурена и с факта, че хората са приемали млечни продукти хилядолетия и това е подпомагало за дълголетието и здравето им.

Домати

Доматите са най-добрият източник на антиоксиданта ликопен!
Скорошно проучване на учени от Великобритания доказа, че човек, който консумира поне 10 порции на седмица или по-голямо количество продукти направени от домати като кетчуп, доматен сос и т.н. има почти 20 % по-малък шанс да се разболее от рак на простатата.

В доматите се съдържа веществото Lycopene (Ликопен), което е мощен антиоксидант. Ликопенът се бори с частиците (свободните радикали), които причиняват поражения върху клетките. Една примерна порция представлява 1 среден домат, 7 чери домата или около 150 мл. доматен сок.

Черен шоколад

Флавоноидите в какаото намаляват значително риска от определени типове рак!
Проучванията сочат, че флавоноидите (т.е. мощните антиоксиданти) в какаото могат да намалят значително риска от рак, по конкретно риска от рак на дебелото черво. Дебелото черво е много податливо на свръхпроизводството на реактивни кислородни частици (ROS), които могат да предизвикат производството на ракови клетки. Флавоноидите в какаото работят за неутрализирането на ROS частиците и именно така предотвратяват производството на ракови клетки.

Най-доброто време за консумация на черен шоколад е преди тренировка, защото какаото освен всичко друго повишава азотния баланс в тялото.

Кафе

Кафето също е богато на антиоксиданти, които помагат в превенцията на рак!
Не се чувствайте виновни за жаждата си към кафе. Антиоксидантите в кафето водят до намалаяване риска от рак на простатата, както и до по-добре понасяне на болестта. Последните проучвания на ‘Cancer Causes & Control’ съобщават, че при направено изследване на повече от 1000 мъже, страдащи от рак на простатата е достигнато до следното заключение: Тези, които консумират 4 чаши кафе на ден имат 60% по-голям шанс да НЕ се стигне до прогресиране на болестта.

Умерената консумация на кафе е свързвана също и със здравето на черния дроб. Проучванията сочат, че любителите на кафе намалява шанса за рак на черния дроб с до 50%!

Кисело Зеле

Консумирайте кисело зеле против свободни радикали и образуване на ракови клетки!
Редовната консумация на кисело зеле е изключително ефикасна защита срещу рака на дебелото черво. Киселото зеле намалява превръщането на първичните галенови киселини във вторични, за които е известно, че са силни стимулатори на туморите.

Киселото зеле е верен помощник в борбата с храносмилателните проблеми. Съдържащите се в него млечнокисели бактерии оказват благоприятно влияние върху чревната флора и възпрепятстват растежа и развитието на болестотворни микроби.

Чесън

Редица съвременни учени се спират на множеството доказателства за способността на чесъна да не позволява на определени химикали/канцерогени да предизвикат рак. Канцероген е вещество, което влязло в контакт с човешкото или животинското тяло, може да предизвика развитието на рак.

Чесънът доказано се бори с развитието на рак!
Учените са стигнали до следното заключение: „Точният механизъм, по който чесънът възпира карциногенезиса, все още не е определен точно. Уставеноно е обаче, че при опитите, съставките на чесъна прекрасно възпрепятстват както появата, така и развитието на карциногенезиса.“

На прост език това означава, че определени съставки в чесъна пречат на рака да започне ужасната си дейност и могат дори да възпрат развитието на вече появилия се рак.

Храната помага да заредиш тялото си с нужната енергия, но тя може да бъде и верен съюзник в намаляване на риска от рак. Храната не може да порази коварната болест, но може да помогне да се минимализира шанса от разболяване!

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ

ЕТИКЕТИ

здравословно хранене