%

Супер храните - дар от природата

В днешната тема ще засегна един от най-важните според мен сегменти във фитнес средите - храненето.

Храненето е звеното, което на практика определя как ние ще се развиваме физически, дали ще надграджаме нашите постижения, дали ще ги занижим и прочие. Целта на тази статия е да ни помогне да извлечем максималното, от това което ни предлага майката-природа.

За да прогресираме не трябва да бъдем консервативни, не трябва да ни плаши промяната и трябва да умеем да си взимаме поука от нея.

Доста хора с години залагат на монотонно хранене, познато на всички ни като овесени ядки, месо и ориз... Да, това безспортно са едни от най-добрите източници на нутриентите, от които се нуждаем, но за да извлечем максимума трябва да мислим за приема и на разнообразие от други вещества. Тук ще отделя внимание на няколко от най-полезните храни според мен и ще се опитам да разясня с какво те са нещо повече от другите.

Ананас

Ананасът е тропически плод, който произхожда от Южна Бразилия и Парагвай и расте върху дърво с височина от 70 см. до почти 2 метра.

Освен, че е може би един от най-богатите на витамини плодове (най-вече на витамин C),

ананасът съдържа и един много важен ензим – бромелаин.

Бромелаинът подтиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението, помага за усвояването на голяма част от приетите белтъчини с храната, има функцията да почиства кръвоносните съдове от полепнали по стените им липопротеини и значително намалява времето за възстановяване на мускулатурата, поради ускореното разпадане на приетия протеин до аминокиселини. Има доста проведени изследвания, доказващи ползите от прием на ананас с цел детоксикация.

Доказано е, че бромелаинът в ананаса подтиска растежа на някои видове ракови клетки.

Авокадо

Авокадото e дърво, характерно за Централна Америка и северната част на Южна Америка. Култивацията му се случва преди около 10 хилядолетия.Изследвания доказват, че консумирането на авокадо понижава серумното ниво на триглицеридите, които са предпоставка за проблеми със сърцето.

Авокадото има високо съдържание на естествен витамин Е, който е мощен антиоксидант, помагащ за предотвратяване на рак.

Синтетичният витамин Е може да бъде токсичен. Авокадото също така помага на черния дроб за производство на глутатион, смятан за най-главен антиоксидант от всички здравни експерти. Глутатионът всъщност освежава и рециклира отработените антиоксиданти от други източници. Главният минерал - магнезий, участващ в над 300 метаболитни процеса също е в изобилие.

Високото съдържание на олеинова киселина в авокадото подпомага работата на сърцето, спомага за създаване и поддържане на миелин, който предпазва нервната система и мозъка.

Миелинът също помага за забързване на невронното предаване, които ни прави по-бдителни и психически по-бързи.

В заключение мога да кажа, че авокадото е неизменна част от хранителния режим на всеки един от нас и ще ни бъде от полза както с полезните си мазнини, така и с благоприятните си за тялото ни свойства.

Яйца

Птичите яйца са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците. Добре е да знаем, че жълтъкът на голямо яйце съдържа около 60 калории, а белтъкът - около 15 калории. Това е може би един от най-предпочитаните източници на протеин за спортуващи.

Научно доказано е, че протеина в яйцето има най-висока биологична стойност от всички останали източници.

Жълтъкът на едно голямо яйце осигурява повече от 2/3 от препоръчителния дневен прием (300 мг.) на холестерол. Жълтъка представлява около 33 % от течното тегло на яйцето и съдържа всичките мазнини. Малко по-малко от половината белтъчини в яйцето, както и по-голямата част от останалите нутриенти.

Мазнините в жълтъците са наситени и действат като перфектен регулатор на кръвната захар и добър помощник при диети, ограничени откъм въглехидрати.

Яйцето е една от храните, позната като отличен естествен източник на витамин D.

Жълтъкът съдържа и цялото количество Холин като 1 жълтък доставя около половината от препоръчителния дневен прием. Холинът е нутриент, който е много важен за развитието на мозъка. Той има незаменимо действие при бременни и кърмещи жени. Яйцата са страхотен източник на лутеин и зеаксантин, които от своя страна действат много благоприятно на човешкото зрение.

Броколи

Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия.

В днешно време това е може би най-предпочитания зеленчук от активно-спортуващи и хора, които държат на здравето си.

Броколите са перфектен избор по време на диети с намален калориен прием, защото съдържат минималко количество калории, съдържанието на фибри е високо и създават страхотно усещане за ситост. Броколите са много богати на витамин C, B5, B9 и про-витамин А. Съдържанието на минерали, като желязо фосфор, магнезий и калий също е доста високо.

Специфичното при броколите е съдържанието на Индол-3-Карбинол.

Това е фитохимикал, който осигурява силна антиоксидантна подкрепа и намалява вредите, причинени от свободните радикали в тялото ни.

Индол-3-Карбинол е чудесен регулатор на хормоналния баланс както при мъже, така и при жени и стимулира работата на репродуктивните органи. Предпочитан е по време на диета, защото доказано намалява нивата на естроген в мъжкото тяло, което е предпоставка за по-плътна и изчистена мускулатура.

Сьомга

Сьомгата принадлежи към семейство Сьомгови, чиято група обхваща над 300 различни вида риба. Тя е проходна риба - размножава се в горното течение на чистите планински реки, но по-голямата част от живота си прекарва в морето.

Сьомгата ни доставя висококачествен протеин и е богата и на доста витамини и минерали.

Тя е чудесен източник на Омега 3 мастни киселини, които са известни на всички ни с множеството си положителни отражения върху човешкото тяло. Сьомгата е и добър източник и на витамин А и Д, витамини от групата В и минерали като селен, цинк, фосфор, калций и желязо.

Консумацията на сьомга е добра превантивна мярка, подобряваща мозъчните функции, проблеми свързани с остеопороза и артрит и най-вече е чудесен избор за хора, ограничаващи консумацията на наситени животински мазнини.

Млечна Суроватка

Суроватка (цвик) се нарича течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене, млечни продукти и кисело мляко.

Тя е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, имуноглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин.

В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко. Протеинът от суроватка, заедно със яйчния протеин научно доказано са най-добрите източници на протеин за човешкото тяло – те са еталон за биологична стойност на всички други видове протеин. Ползите от консумацията на млечна суроватка са неуспорими. Тя помага при лечение на заболявания на храносмилателната система и чревната микрофлора.

Съдържа редица витамини и минерали, които действат имунностимулиращо на организма.

В суроватката са открити доста имуностимулиращи фракции, които регулират процеса на възстановяване на клетките и дори учени твърдят, че суроватката доказано забавя процеса на стареене. Надявам се с тази тема да съм помогнал на повечето от нас да умеем да извлечем ползи от всеки един продукт, предоставен ни от майката природа.

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ

ЕТИКЕТИ

супер храниананасавокадосьомгаяйцаброколисуроватка