%

Плодовете – има ли нещо, което не знаем за тях

Плодовете са основна част от нашия хранителен режим.

Всички ги обичаме и ги консумираме по много причини. Има обаче, неща които вероятно не знаем за тях. Кога и как да ги консумираме, какви плодове е подходящо да ядем?

Добре знаем, че плодовете съдържат много фибри, което подпомага храносмилателната ни система.

Плодове богати на фибри са ягоди, боровинки, малини, ябълки, круши, сини сливи, манго, киви и други. Тях е добре да консумираме ежедневно.

Препоръчително е, също да се консумират плодове от един вид на хранене, но разбира се, дори и да ги смесим не е фатално. По – важно е кога ги консумираме.

Специалистите твърдят, че плодовете е добре да се консумират преди хранене, тъй като съдържат голямо количество захар и вода.

Препоръчително е плодовете да се консумират поне 20-30 минути преди хранене.

Това, обаче не се ли разминава с познатия ни навик да хапнем плод като десерт след хранене? Въпреки, че често го правим и смятаме, че е здравословно, това всъщност не е така. Плодовете е най–добре да се консумират поне час след основното ни хранене (обяд или вечеря).

Причината за това заключение е, че консумацията на плод непосредствено след хранене може да доведе до неправилното му усвояване, последващи болки в корема и газове. Това се случва, т.к. голяма част от плодовете не бива да се смесват добре с някои зеленчуци и други храни.

Също така плодовете започват да ферментират и да забавят разграждането на храната, която сме поели.

Има, обаче плод, който се различава от останалите - АНАНАСЪТ!

Може би никога не сме се замисляли. Този така вкусен плод съдържа ензимът бромелаин, който спомага за усвояването на храната от организма. Това е един от малкото плодове, които е абсолютно подходящо да консумираме непосредствено след хранене.

Какво е Бромелаинът?

Бромелаинът (Bromelain) е ензим, който се съдържа основно в плода и стъблата на ананаса. Той е различен от останалите ензими като пепсиногена, трипсиногена и химотрипсиногените, т.к. подпомага разграждането на белтъците. Това негово свойство го прави изключително подходящ за активно спортуващи хора и хора, които са на протеинова диета.

Ензимът Бромелаин има и много други благоприятни въздействия върху организма.

Той лекува синините, облекчава разширените вени, скъсява времето за възстановяване от мускулна треска и схващания. Други негови свойства са да засилва имунната система, детоксикира тялото и облекчава коликите. През последните години дори има проучвания, че Бромелаинът редуцира раковите клетки.

Може ли да ни навреди приема на бромелаин?

Не! Той не е токсичен и може да ни навреди само в много редки случаи. При консумацията му заедно с антибиотици, бромелаина изисква консултация с лекар. В много редки случаи се наблюдават алергични реакции към бромелаина.

Какъв е изводът от всичко казано до тук?

Плодовете са полезни за нашия организъм – безспорен факт, но правилната им консумация е много важна

Правилното хранене не се свежда само до консумация на здравословни храни, но и на точното им комбиниране и избиране на време за прием. Добре е, когато консумираме някаква храна, да сме наясно какви вещества съдържа тя и как влияят те на нашия организъм. Днес разбрахме нещо интересно за ананасът и неговите полезни свойства.

Ако не обичате ананас, можете да си набавите бромелаин и чрез хранителни добавки, които го съдържат, тъй като както вече устаяновихме, той е изключителни важен ензим за нашето тяло и префектен външен вид.

Е, аз обичам ананас и го консумирам при всяка възможност – сутрин на закуска, в салата на обяд или го добавям към месните си ястия, за да им придам екзотичен вкус и вид.

ЕТИКЕТИ

плодовездравословно храненеананас