%

Топ 10 храни за детоксикация на тялото

Как да детоксикираме тялото си, когато е нужно?

Пролетта е сезонът, през който природата се събужда и възвръща своите сили. Това е и най-подходящото време да пречистим тялото си от натрупаните през зимата токсини и мазнини, както и да възвърнем баланса в организма. Липсата на движение, стресът и нездравословният начин на живот и хранене са ключови фактори за натрупване на вредни вещества в тялото. Човешкият организъм обикновено ги елиминира чрез лимфната система, черния дроб, бъбреците и кожата, но понякога не може да се справи с всички  токсини и това влияе неблагоприятно на здравословното ни състояние.

В такива случаи на помощ идва детоксикацията, чрез която по естествен начин тялото се пречиства и имунната система се засилва. Сред основните ползи от този процес се включват още изхвърляне на задържаните течности в тялото, намаляване на теглото, възвръщане на блясъка на кожата, подобряване на концентрация и на жизнения тонус. 

Вижте ТОП 10 храни за детоксикация на тялото.

  1. Лимон – богат на витамини и антиоксиданти. Високото ниво на Витамин С е необходимо на организма, за да произвежда съединението глутатион – за детоксикация на черния ви дроб. Лимонът води до възстановяване на нормалните нива на ph в тялото.
  2. Цвекло – съдържа бетаин и пектин, които защитават черния дроб и храносмилателната система от токсините. Поддържа и киселинно-алкалното равновесие на кръвта. Цвеклото е ценен източник на желязо, магнезий, цинк и калций, съдържа и множество фибри.
  3. Зелен чай – с високо съдържание на антиоксиданти. Подобрява функциите на черния дроб. Консумацията на зелен чай пази органите здрави, поддържа тялото хидратирано и подпомага отстраняването на токсините от тялото.
  4. Авокадо – подпомага пречистването на организма, а глутатиона блокира около 30 канцерогена, като подпомага черния дроб в детоксикацията от синтетични химикали. Намалява и риска от артрит, съдържа витамин К, който защитава черния дроб от свободните радикали. Съдържа и фибри.
  5. Зеле – друга достъпна за детоксикация храна. Глюкозинолатите, съединения, съдържащи сяра, разрушават вредните химикали в тялото. Съдържа витамин С, фибри, които стимулират дейността на храносмилателната система, помагайки на организма по-бързо и лесно да изхвърля ненужните токсини.
  6. Чесън – използва се за силно детоксикираща храна от древни времена. Съдържа съединения със сяра, които помагат в борбата с вредните бактерии и дрожди в червата, увеличава се производството на глутатион, който филтрира токсините от храната. Съдържа и витамин С, който стимулира имунитета и подпомага функционирането на черния дроб.
  7. Карфиол – с високо съдържание на фитохимикали, които се разграждат в червата, регулирайки действието на детоксикиращите ензими в организма. Освен това съдържа витамин С, както и витамин К – ключови съставки за нормалното функциониране на черния дроб.
  8. Джинджифил – две от съединенията в джиджифила насърчават детоксикацията чрез ускоряване на движението на храната в червата. Това помага за отделяне на токсините от дебелото черво, черния дроб и други органи. Подправката е подходяща и за хора, страдащи от затлъстяване на черния дроб, в следствие на прекомерна консумация на алкохол.
  9. Ленено семе – съдържа разтворими и неразтворими фибри, които помагат за детоксикация на организма. Спомага за премахване на токсини, холестерол, отпадъчни продукти, преработени от черния дроб. Богато е и на Омега-3 мастни киселини, подсилващи имунната система.
  10. Ябълки – съдържат фибри. Пектинът помага за предотвратяване на натрупване на плаки в кръвоносните съдове. Целулозата помага на храносмилателната система да придвижва по-бързо отпадните продукти.

    Специалисти препоръчват детоксикацията на организма при всяка смяна на сезоните. За детоксикация препоръчват и пиенето на повече вода и леки физически упражнения.

Успех! 

ПУБЛИКУВАНО ОТ