Какво са БИО ОВЕСЕНИ ЯДКИ?
Овесените ядки са здравословен, модерен и вкусен източник на въглехидрати, фибри и други полезни вещества.
Те се извличат от овеса, като минават през специална преработка, която да ги направи достатъчно фини за консумация.
Ползи от приема на БИО ОВЕСЕНИ ЯДКИ
- Овесените ядки съдържат:
- Бавноусвоими въглехидрати
- Витамини и минерали
- Фибри
Те са чудесен източник на енергия, тъй като:
- Се усвояват бавно и придават чувство за ситост за по-дълго време
- Подобряват работата на храносмилателната система
- Регулират кръвната захар
Овесените ядки имат широко приложение, както в приготвянето на храни за спортисти, така и в приготвянето на здравословни вкусотии за вашето дете.
Начин на приготвяне
Овесените ядки могат да бъдат консумирани като овесена каша или да се използват в печива, хляб, мюсли и гранола. Изплакнете добре преди употреба.
Идея за рецепта с БИО ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Бързи овесени палачинки с орехи
Необходими съставки
- 3 яйца
- 50 грама овесени ядки
- 50 грама сушени плодове
- 50 грама натрошени орехи
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. мед
Начин на приготвяне
- Разбъркайте трите яйца и прибавете овесените ядки.
- Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
- Добавете меда, канелата и сушените плодове.
- Загрейте тиган за палачинки и ако е необходимо поставете малко количество кокосово масло, за да не залепва.
- Печете равномерно от двете страни – по 3-4 минути.
- Махнете от котлона и поръсете с орехи.
- Хапвайте докато е все още топла и мека.
PS: Ако не сте на диета можете да намажете овесената си палачинка с мед или тахан.
Знаете ли какво е БИО?
Термините ЕКО, БИО или ОРГАНИК означават продукт с маса от поне 95% органични съставки. Останалите 5% се оставят в случай на атмосферно замърсяване като киселинен дъжд или пестициди, донесени от вятъра от съседен имот и т.н., и използването на допълнителни съставки (не ЕКО), които също са точно определени.
Пчелен мед – Дар от природата
Медът е един от най-старите хранителни продукти, който се използва още от древността.
В зависимост от произхода му, медът има различен вкус и цвят. Може да бъде от полупрозрачен до тъмнокафяв.
Пчелният мед може да бъде монофлорен и полифлорен, в зависимост дали е извлечен от един или от няколко вида растения.
Полифлорният мед се получава едновременно от различни видове растения, т.н. „букет“. Това е и най-широкоразпространеният вид в България.
Ползи от приема на мед
Пчелният мед има много благоприятни свойства върху организма, затова е и толкова популярен, сред които са:
- Повишаване на имунната защита
- Силно антибактериално и противовъзпалително действие
- Подобрява работата на сърцето и храносмилателната система
- Използва се като натурален подсладител на различни десерти
- Влага се в много козметични продукти
Медът се използва и като лечебно средство. Още от векове той се влага в приготвянето на различни мехлеми и елексири.
Полезните вещества, които придават толкова много здравослони ползи на меда са:
- Минерали – калций, калий, магнезий, фосфор и други
- Аминокиселини – пролин, лизин, аргинин и други
- В по-малки количества – витамини от Б група
Идеи за похапване на мед
Домашен шоколад с мед
Необходими съставки
- 400 грама лешников тахан
- 3-4 с.л. мед Delicious n` Nutritious
- 2-3 с.л. какао на прах
- ванилова есенция – няколко капки
Начин на приготвяне
- Смесете тахана с какаото и разбъркайте.
- Добавете меда.
- Добавете ваниловата есенция.
- Опитайте вкуса и ако не е достатъчно сладко за вас, добавете още няколко лъжици мед.