%

Всичко за изкуствените подсладители

Хората често трябва да използват изкуствени подсладители по медицинско предписание. Например, заместителите на захарта могат да бъдат чудесни за диабетици, които не могат да консумират рафинирана захар, тъй като телата им не могат да произвеждат хормона инсулин. Инсулинът доставя захарта от кръвта ни до клетките ни, където я използваме като енергия. Когато тялото ви няма достатъчно инсулин, захарта се натрупва в кръвта и не попада в клетките. Това състояние е известно като висока кръвна захар и може да бъде изключително опасно за хората с диабет. Тъй като заместителите на захарта не съдържат никаква глюкоза (и следователно не се нуждаят от инсулин), те могат да бъдат ефективни подсладители за хора с диабет.

По-популярна причина за използване на изкуствени подсладители е ограничаването на калории. Тази цел обаче може да не е толкова ефективна, колкото си мислите. Въпреки че е вярно, че диетичните безалкохолни напитки и други изкуствено подсладени храни могат да ви спестят много захарни калории, няколко проучвания показват, че хората, които „спестяват калории“ с тези диетични храни, обикновено си наваксват спестените калории след това някъде отдругаде. Доста иронично, нали? Знаете ли, че 1 чаена лъжичка захар има само 16 калории? Можете лесно да ги изгорите при ходене по стълбище примерно. 

Какви са видовете подсладители ?

Това са сладки вещества, заместващи захарта и различаващи се по химичен състав. Общо те се разделят на два вида - синтетични и естествени.

Първите се създават на базата на изкуствени елементи. Те са ниско-калорични, не се усвояват от организма и по сладост превишават няколко пъти захарта. Оказват обаче негативно влияние върху здравето ни. Например, хората, опитващи се да свалят някой килограм, консумирайки химичните подсладители изпитват глад и това може да доведе до обратния ефект - увеличаване на храненето. Подходящи са за хората, страдащи от захарен диабет и от тези, желаещи да се отърват от излишните килограми.

Естествените - също сладки вещества, но добити от натурални суровини. Те са многократно по-безвредни от химичните аналози, но разбира се не означава, че може да се използват безконтролно. Полезни са за хората, страдащи от диабет, тъй като не водят до повишаване нивата на кръвната захар.

Захарин

Един от първите заместители на захарта, получил одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), е захаринът  и продължава да бъде популярен. 

Аспартам

Друг популярен изкуствен подсладител е аспартамът. Аспартамът се състои от два протеинови фрагмента (фенилаланин и аспарагинова киселина) и има одобрение от Американската Администрация по храните и лекарствата  от 1981 г. Тъй като обаче аспартамът съдържа фенилаланин, хората с метаболитно разстройство (наследствено заболяване, при което тялото не може да изхвърли излишния фенилаланин ) трябва да се консултират със своите лекари, преди да използват този подсладител.

Сукралоза

Друг скорошен изкуствен подсладител, който излиза на пазара, се нарича Splenda (сукралоза). Сплендата е открита през 1976 г. и е направена чрез заместване на три водород-кислородни групи върху молекулата на захарта (захарозата) с три плътно свързани хлорни атома. Тъй като сукралозата не се разгражда, подсладителят няма калории и тялото не го разпознава като въглехидрат. Приблизително 600 пъти по-сладка от захарта, Splenda е изключително стабилна и може да издържи дълъг срок на годност и горещи температури на готвене. Освен това сукралозата получи одобрение от FDA през април 1998 г. за употреба в 15 категории храни и напитки, най-широкото първоначално одобрение, давано някога на безкалоричен подсладител.

Неотам

Най-новият подсладител, който наскоро получи одобрение от FDA, е Neotame. В зависимост от приложението на храната, Neotame е приблизително 7000+ пъти по-сладък от захарта и може да се използва в повечето приложения за готвене. Към днешна дата FDA заключава, че този подсладител е безопасен за консумация. Изводът е, че изкуствените подсладители могат безопасно да бъдат част от добре балансирана диета. 


Популярни търсения:

ПУБЛИКУВАНО ОТ