%

Калций - ползи и източници

Калцият е хранително вещество, от което се нуждаят всички живи организми, включително хората. Това е най -разпространеният минерал в организма и е жизненоважен за здравето на костите.

Хората се нуждаят от калций за изграждане и поддържане на здрави кости, а 99% надежден източник на калций в тялото е в костите и зъбите. Също така е необходим за поддържане на здравословна комуникация между мозъка и други части на тялото. Той играе роля в движението на мускулите и сърдечно съдовата функция.

Калцият се среща естествено в много храни и производителите на храни го добавят към определени продукти. Предлагат се и добавки. 

Разгледайте всички предложения от Хелтстор ТУК => https://healthstore.bg/vitamini/kalciy

Наред с калция, хората се нуждаят и от витамин D, тъй като този витамин помага на организма да абсорбира калция. Витамин D идва от рибено масло, обогатени млечни продукти и излагане на слънчева светлина.

Разгледайте всички предложения за Витамин Д от Хелтстор ТУК => https://healthstore.bg/vitamini/vitamin-d

Тази статия разглежда:

  • защо тялото се нуждае от калций
  • кои храни са богати на калций
  • както и плюсовете и минусите на приема на добавки

Защо имаме нужда от калций?

Калцият играе различни роли в организма. Те включват следното:

  • Здраве на костите - Около 99% от калция в човешкото тяло се намира в костите и зъбите. Калцият е от съществено значение за развитието, растежа и поддържането на костите. Докато децата растат, калцият допринася за развитието на костите им. След като човек спре да расте, калцият продължава да помага за поддържането на костите и забавя загубата на костна плътност, което е естествена част от процеса на стареене. Жените, които вече са преживели менопауза, могат да загубят костна плътност по-бързо от мъжете или по -младите хора. Те имат по -висок риск от развитие на остеопороза и лекарят може да препоръча калциеви добавки. 

  • Мускулна контракция - Калцият помага за регулиране на мускулното съкращение. Когато нерв стимулира мускул, тялото отделя калций. Калцият помага на протеините в мускулите да извършват работата на свиване. Когато тялото изпомпва калция от мускула, мускулът ще се отпусне.
  • Сърдечносъдова система - Калцият играе ключова роля в съсирването на кръвта. Процесът на съсирване е сложен и има няколко стъпки. Те включват редица химикали, включително калций. Ролята на калция в мускулната функция включва надежден източник, поддържащ действието на сърдечния мускул. Калцият отпуска гладката мускулатура, която обгражда кръвоносните съдове. Различни проучвания показват възможна връзка между високата консумация на калций и по-ниското кръвно налягане.

  • Други роли - Калцият е кофактор за много ензими. Без калций някои ключови ензими не могат да работят ефективно. Проучванията също така показват, че консумацията на достатъчно калций може да доведе до:
  1. по-малък риск от развитие на състояния, свързани с високо кръвно налягане по време на бременност
  2. понижаване на кръвното налягане при млади хора
  3. понижаване на кръвното налягане при тези, чиито майки са консумирали достатъчно калций по време на бременност
  4. подобрени стойности на холестерола
  5. по-нисък риск от колоректални аденоми, вид нераков тумор

Храни, богати на калций:

Хората могат да получат калций от различни храни и напитки.

  • кисело мляко
  • мляко
  • обогатени млечни алтернативи, като соево мляко
  • сардини и сьомга
  • сирене
  • тофу
  • зелени листни зеленчуци, като броколи, листа от ряпа, крес и зеле
  • много зърнени храни за закуска
  • подсилени плодови сокове
  • ядки и семена, особено бадеми, сусам и чиа
  • бобови растения и зърнени храни
  • царевично брашно и царевични тортили

Видове добавки Калций.

Има различни видове добавки.
Елементарният калций е чистият минерал, но калцият в естествената си форма съществува с други съединения.

Добавките могат да съдържат различни пропорции на калциеви съединения и елементарен калций. Например:

  • Калциев карбонат: Той съдържа 40% елементарен калций. Този тип е общодостъпен и е сравнително евтин и удобен. Човек трябва да го приема с храна, тъй като стомашната киселина помага на тялото да го усвои.
  • Калциев лактат: Той съдържа 13% елементарен калций.
  • Калциев глюконат: Той съдържа 9% елементарен калций.
  • Калциев цитрат: Той съдържа 21% елементарен калций. Човек може да го приема със или без храна. Той е полезен за хора с възпалителни заболявания на червата, ахлорхидрия и някои абсорбционни нарушения.

ПУБЛИКУВАНО ОТ