%

Ползите и лечебните свойства от приема на киви

Кивито е диворастящо растение от рода Актинидия, което прилича на лиани. Съвременното си име дължи на селекционера А. Елисон, който го нарича така, заради сходството с тялото на птичката Киви, която е национален символ на Нова Зеландия. Отглежда се в Италия, Гърция, Нова Зеландия, България.

Кивито е богато по състав на витамин Ц и калий, като изпреварва дори цитрусовите плодове по здравословни ползи. Това го прави изключително полезно за здравето на малки и големи, като е отличен избор дори и по време на бременност. Има добър противовъзпалителен ефект. 

Богато е на различни макро и микроелементи, което от своя страна намалява риска от образуването на тромби. Заредено е, не само с витамини, но и с минерали и антиоксиданти. Освен тези изброени, плодът е съдържател на калий, калций, фосфор, желязо и витамин Е. В полза е при различни видове диети, поради ниското си съдържание на въглехидрати. Богато е на фибри, което ни помага да поддържаме червата си здрави. По желание можете да го добавяте към различни фрешове, смутита и други закуски.

Какви са ползите от консумацията на киви

  • намалява нивата на лошия холестерол;
  • понижава риска от развитие на сърдечно–съдови заболявания;
  • полезно е за зрението и доброто състояние на очите;
  • овладява астматични пристъпи;
  • балансира теглото, поради ниската си калоричност;
  • подобрява храносмилането и здравето на червата;
  • предпазва клетките от свободните радикали;
  • подпомага растежа и развитието на тъканите;
  • бори се с възпаления, грип и простуда;
  • има антибактериални и противовъзпалителни свойства;
  • полезно при бременност и кърмене;
  • полезно за кожата на лицето;
  • намалява увреждането на ДНК.

Някои хора наричат кивито "витаминозна бомба", тъй като съдържа пектин, органични киселини, витамин Р и Ц. Съдържанието на витамините в него е около десет пъти повече от това на един лимон. Препоръчва се при умора, изтощение и отслабнал организъм, физическо и умствено натоварване. Особени ползи има при профилактика и защита на организма срещу инфекции и простуда. Затова е добре да се приема в по-големи количества през зимния период. 

Предназначението му не се ограничава само до хранителната консумация. Интересен факт е, че се използва в кулинарията за омекотяване и ароматизиране при приготвяне на риба и месо. Това ги прави по-крехки и ароматни. Използва се за приготвяне на сладка, конфитюри, сиропи, за украсяване на сладолед и десерти и за приготвяне на напитки.
Съставките му са полезни за тонизиране и хидратиране на кожата на лицето, затова се използва и в сферата на козметиката. Екстрактът от плода подпомага възстановяването на кожата, като и придава младежки вид. Много козметични марки използват екстракта за направата на козметични кремове, почистващи и тонизиращи продукти. 

Ползите от приема на този любим плод са много. Витамин К в кивито се грижи не само за артериите, но и здравето на нашите кости, като намалява риска от развитие на заболявания като остеопороза. 

Дърветата от рода Актинидия са използвани от векове заради лечебните им свойства. Те са злато от природата, както с множеството си ползи за здравето, така и като вкусно допълнение към дневното меню. Любимо на малки и големи, то се консумира от дълги години и до днес.

ПУБЛИКУВАНО ОТ