MCT OIL - Най-добрият кето диетичен продукт
Съдържание
Когато спазвате кетогенната (кето) диета, целта е да увеличите значително приема на мазнини, като същевременно значително намалите броя на въглехидратите, които консумирате. Това позволява на тялото ви да превръща мазнините от диетата ви в кетонни тела, които след това да използва като източник на „гориво“, което да ви даде необходимата енергия.
Като се има предвид, че това е чиста мазнина, допълнителния прием на висококачествено MCT масло е удобен начин да увеличите приема на мазнини в ежедневието си и това да ви помогне да останете в кетоза. Всъщност MCT маслото често се нарича „най-добрата кетогенна мазнина“. Тъй като тялото използва тези мазнини много ефективно за производството на кетони, добавянето на MCT масло към вашата кето диета може да доведе до по-големи ползи като помощ при контрола на апетита, регулирането на теглото и по-малко странични ефекти от „кето грип“.
Какво е MCT масло?
MCT (още наричани “MCFA”) представлява средно-верижни триглицериди, които са наситени мастни киселини. Срещат се натурално в храни, съдържащи мазнини, включително кокосово масло и пълномаслени млечни продукти, но въпреки това, чистото MCT масло остава най-концентрираният източник на тези специални мазнини.
Каква е кето диетата?
Кето диетата се различава от почти всяка друга диета, защото изисква консумация на много мазнини. Наличието на кетоза (процесът, когато тялото ви произвежда високи нива на кетони, за да ви енергизира, вместо да използва въглехидрати за целта) е свързано с редица ползи, включително поддържане на здравословни нива на енергия, контролиране на апетита и помощ при манипулиране на теглото. За да извлечете тези ползи обаче, трябва да се придържате към правилния прием на макроелементи.
Въпреки че не е 100% необходимо да използвате MCT масло, за да увеличите приема на мастни киселини, това със сигурност е популярен и лесен начин да го постигнете. Също така е лесен източник на смилаеми мазнини и лесен за използване в напитки и други течности, тъй като няма особен вкус.
Как точно MCT работят в подкрепа на кетозата?
Поради химическата си структура се смята, че МСТ се превръщат по-лесно в кетони, тъй като тялото трябва да извърши по-малко работа докато разкъсва въглеродните връзки в сравнение с други видове мазнини като триглицериди с дълги вериги например.
Докато следвате кетогенната диета, ползите от консумацията на MCT масло могат да включат:
- Подпомагане на способността ви да произвеждате кетони и да влезете в кетоза по-лесно. Веднъж в кетоза, MCT маслото също може да ви помогне да останете там.
- Помощ при здравословното редуциране и поддържане на тегло. MCT маслото и други мазнини помагат за потушаването на глада и оказват съдействие на контрола на калориите при спазване на кето диетата.
- Поддържат здравословни енергийни нива. Консумирането на достатъчно мазнини е важно, докато сте на кето, защото това води до производство на кетони, които се използват за гориво, което на свой ред намалява умората.
- Спомага за здравословен метаболизъм, като помага за поддържане на скоростта му. Приема на мазнини сигнализира на мозъка, че тялото получава адекватна енергия, като по този начин поддържа здравето на щитовидната жлеза и цялостното изгаряне на калории.
- Помага за повишаване на издръжливостта и по-доброто представяне по време на упражнения.
- Въздейства на когнитивните функции и психическото здраве (повишен фокус, умствена издръжливост и концентрация).
- Асистира на тези, които се подлагат на периодично гладуване. Кетоните помагат за справяне с глада и апетита, което улеснява удължаването на времето, в което можете да се въздържате комфортно.
Най-добрите видове MCT масло
Чистото MCT масло обикновено се извлича от кокосови орехи или палмови плодове. Не можете да получите чисто MCT от всеки друг източник на храна, така че приемането им под формата на добавка е най-добрия вариант.
MCT маслата могат да се различават малко в зависимост от това какви специфични видове MCT съдържат. Има четири различни вида MCT, които могат да бъдат намерени в MCT масло: каприокова, каприлова, капринова и лауринова киселини. Каприловата киселина (C8) и каприновата киселина (C10), които се считат най-вече за най-добрите видове за насърчаване на производството на кетони поради тяхната специфична химична структура, така че ги потърсете при избора си на масло.Когато избирате кето MCT маслен продукт, идеално е да изберете такъв, който е органично произведен, без ГМО и с изчистен състав (без примеси).
Как да използвате MCT маслото, докато сте на кето диета
Хубавото нещо при използването на MCT маслото, което да ви помогне да изпаднете в кетоза, е, че е супер лесно да се добави към диетата. Той има неутрален, предимно незабележим вкус и мирис, и обикновено кремообразна текстура (особено при смесване).
- Опитайте да добавите MCT масло към течности като кафе, смутита или шейкове. Не трябва да промени особено вкуса, освен ако целенасочено използвате ароматизирано масло.
- Може да се добави и към чай, дресинги за салати, маринати или ако желаете, да се използва при готвене.
- Консумирайте го директно с лъжица за бърз прием. Можете да направите това по всяко, удобно за вас, време на деня, включително преди закуска сутрин или преди/след тренировка.
- Мнозина обичат да приемат МСТ преди хранене, за да притъпят глада.
- Друг вариант е използването на МСТ за опора по време на периоди на гладуване.
- Смесването се препоръчва особено, ако използвате „неемулгирано“ MCT масло за подобряване на текстурата. Емулгираното MCT масло се смесва по-лесно при всяка температура и в напитки като кафе.
Колко MCT масло трябва да консумирате?
Започнете с малко количество, например една или две чаени лъжички на ден. Това дава на тялото ви време да се адаптира към по-високия прием на MCT. След това, в продължение на около седмица, постепенно започнете да увеличавате дневната доза до една супена лъжица или потенциално до две/три (ако тялото ви реагира добре и MCT ви помага да останете в кетоза).
Можете ли да готвите с масло от Mcts?
MCT маслото обикновено се третира повече като добавка, отколкото като готварско масло. Повечето хора избират да готвят с кокосово масло, краве масло или други мазнини, и просто да приемат MCT масло през устата, или да го добавят към течности като кафе. Една от причините е, че MCT маслото може да бъде скъпо, освен това е добре да следите какво количество консумирате.
Като се вземе предвид казаното до тук, маслото MCT е в състояние да издържи на ниска до средна температура на готвене, така че ако искате, можете да използвате както кокосово масло, така и масло от MCT, когато готвите месо на котлона, сотирате, пържите картофи и т.н. Тези мазнини не гранясват и не се окисляват твърде бързо. MCT маслото има точка на димене 320 ° F, малко по-ниска от кокосовото масло, което има точка на дим от 350 ° F. Това означава, че е най -добре да пропуснете MCT маслото при готвене на висока температура като печене или гриловане на скара.
Можете ли да получите MCT само от кокосово масло?
Докато кокосът натурално съдържа в себе си МСТ, чистото МСТ масло съдържа различни пропорции на тези мазнини. Кокосовото масло е с високо съдържание на лауринова киселина, което отнема малко повече усилия, за да се разгради, отколкото другите МСТ. Това означава, че кокосовото масло обикновено не е толкова ефективно за използване за производството на кетони, но все пак се препоръчва по време на кето диета.
В допълнение към кокосовото и MCT маслото, MCT-тата също могат да бъдат намерени в по-малки количества в храни, които съдържат наситени мазнини, включително масло (от добитък хранен с трева), сирена, палмово масло, пълномаслено мляко и пълномаслено кисело мляко.
Имайте предвид, че докато MCT маслото може да ви помогне да постигнете резултати, докато сте на кето и да предотвратите страничните ефекти, все пак е важно да се съсредоточите върху яденето на чиста, богата на мазнини диета, с ниско съдържание на въглехидрати, за да подпомогнете метаболизма и цялостното си здраве.
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ