Топ 5 причини да си веган веднъж седмично
Веганският начин на живот – което означава пълно избягване на всякакви животински продукти – е една от най-големите диетични тенденции, появили се през последните няколко години. Независимо дали са крайни или не, здравословни или ограничителни, дебатите все още бушуват относно плюсовете и минусите на това да станеш веган. Лесно е да станете поляризирани по този въпрос, но много хора все още започват с малки стъпки и следват средния път.
1) Прекомерната консумация на месо е вредна за здравето.
Наскоро излезе тревожен доклад на СЗО: редовната консумация на преработено месо като колбаси и шунка увеличава риска от рак на червата. Месните ястия често съдържат прекомерно количество мазнини и сол, които са фактори за сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло и високо кръвно налягане. Един вегански ден на седмица би бил добра първа стъпка към минимизиране на тези рискове.
2) По-малко страдание на животните
Видът на кокошки в клетки на батерии или прасета, натъпкани в камиони. Трудно е да застанете зад индустриалното животновъдство, дори когато не мислите за кравата, умряла за пържолата в чинията ви. Факт е, че екстремните форми на животинската индустрия съществуват само поради огромното търсене на (евтини) животински продукти. По-умереният подход и желанието да се консумират по-малко животински продукти са полезни не само за нашата съвест, но и за околната среда:
3) По-малката животинска индустрия е добра за планетата
Отглеждането на животни за месо изсмуква невероятни количества ресурси, както пряко, така и непряко. В допълнение, култивационните площи, използвани за производство на фуражи за угояване – четете унищожаването на тропическите гори – произвеждат огромни количества отпадъчни газове и т.н. Яденето на тези култивирани растения директно, вместо под формата на месо, защитава ресурсите и следователно околната среда.
4) Пътуване за вкусовите рецептори
Деликатно подправено пушено тофу, ароматен кленов сироп, обилни бургери със сейтан или бадемово мляко с ядки: растителните храни са повече от просто заместител на животинските продукти. Те ви отварят към изцяло нови вкусови усещания и гъделичкат нашите отегчени и заспали вкусови рецептори. Обичаме малко разнообразие и малките удоволствия от живота, така че защо не опитате от време на време парче торта без яйца или филийка с нахут?
5) Повече разнообразие в менюто
Често повтарян аргумент срещу изцяло растителната диета е, че тя е твърде ограничаваща. Но дали конвенционалното хранене автоматично се балансира? Не съвсем: тези от нас, живеещи в индустриални нации, все още често нямат определени хранителни вещества. Колко различни сорта зеленчуци сте изяли този месец? Кога за последно ядохте шепа орехи или порция леща? И защо слагате само зехтин в салатата си? Тези, които започват да се хранят вегански веднъж седмично, ще се запознаят с огромен избор от храни, защото разчитането твърде много на животински продукти все повече става доста скучно.
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ