%

Защо децата във Франция ядат всичко

Френските деца наистина ли ядат всичко? 

Опитът и съветите на известната авторка Карън Льо Бийлън за приспособяването към френския начин на хранене на децата ...
Карън Льо Билън се мести с младото си семейство от Ванкувър във Франция през 2008 г.  Тя се сблъсква с много промени в живота си, една от които е „Френският“ начин на хранене на децата.

Какви са сегашните нагласи на децата ви към храната? 

Децата се хранят по стандартен за нас начин. Обичат да похапват сандвичи, сладки, сокове. Те ядат бързо, докато си играят и в нерегламентирани часове. 
За съжаление с времето ние започваме да го приемаме за нормално. 

Как да се справим с този проблем?

Кой беше най-големият културен шок за семейството на Карън, когато за пръв път се премести във Франция от Северна Америка?

Колко дълго деца седяха на масата, колко добре се държаха децата на масата, колко лесно и весело опитваха нови храни и колко дълго можеха да чакат между храненията - без оплакване. По принцип те се хранеха като възрастни французи - дори малките деца.

По какво се различаваха училищните обеди на децата във Франция?

Френските училищни обеди са просто невероятни. Французите са решили, че преподаването на здравословно хранене на деца е приоритет. Те учат децата на здравословно хранене в класната стая и след това го прилагат в училищния стол.

В училище още на тригодишна възраст, училищният обяд се състои от четири части: зеленчуково предястие (например, настъргана салата от моркови или салата от цвекло), топло основно ястие, сирене и десерт. Сервира се и пресен багет. Децата пият вода (няма други напитки на обяд, а във всички френски училища има национална забрана за автомати и джънк фууд). Десертът обикновено е пресен плод, а сладко лакомство често се сервира веднъж седмично.

В менюто има само един избор и храната се сервира на децата на масата, докато не завършат основно училище (на 12 години). Това може би е причината мястото, където се яде обяд, да се нарича „училищен ресторант“.
Чак учениците от гимназията обикновено получават два варианта за всяка част от обяда и често се хранят на принципа на „самообслужване“.

Министерството на образование на Франция определя минимално време за децата да седят на масата: 30 минути. Това е с цел да им позволи да ядат храната си достатъчно бавно и правилно. 

Кои бяха най-големите предизвикателства на децата с приспособяването към френския начин на хранене?

Елиминирането на случайни закуски беше голямо предизвикателство. Бяха свикнали да искат и получават храна, когато искат. Но когато разбрах, че това намалява апетита им (така че да ядат по-малко по време на хранене), реших, че това трябва да спре. Планирахме по една следобедна закуска на ден - след училище. 

Колко време отне да видите промяна в хранителните навици на децата си?

В зависимост от възрастта на детето този нов режим отнема от една до две седмици за адаптация.

Кои са най-големите предизвикателства за родителите, които също променят начина си на хранене заедно с децата?

Култура за бързо хранене и отношение, че „храната е гориво“. За съжаление често се фокусираме върху енергийната стойност на храната и забравяме да използваме небцето си. Храната не е „гориво“ - тя е вкус, чувство, емоция. Направихме избор - да продължим да ядем като французите. 

Как се храни едно типично френско семейство?

Заедно! Всяка вечер се храни заедно! В менюто на френското семейство присъства четири степенна вечеря.

Това не е лесно, като се има предвид, че повечето хора работят на пълен работен ден. Френският начин на хранене изисква малко организация и планиране.

Каква е типичната дневна диета на едно френско дете?

Ето няколко варианта:

Закуска (7:30 ч.)

  • Овесени ядки с боровинки, ленено масло и кленов сироп
  • Бъркани яйца
  • Свеж плод

Обяд

  • Къри супа от моркови в купа
  • Морковена супа (правя това предварително, размразявам и загрявам, сутринта го поставям в термоси)
  • Пълнозърнест хляб и масло
  • Ябълка на резени - десерт

Следобедна закуска

  • Чиния с пресни плодове и зеленчуци (моркови, киви, портокали)

Вечеря (Сервира се с пресен багет и вода - и чаша червено вино за възрастни!)

  • Предястие
  • Салата с пресни зеленчуци
  • Основно ястие с месо или риба
  • Десерт – плодов пудунг

Кои са най-добрите ви пет съвета за справяне с децата, които не ядат разнообразно?

  1. Не етикирайте детето си като „злоядо“. Французите вярват, че вкусът е умение, което може да се придобие (и трябва да се учи), подобно на четенето. С други думи, придирчивото хранене не е вродено, а по-скоро научено. Те вярват, че децата могат да се научат да ядат и харесват всякакви храни. И това казват на децата си! Опитайте да кажете на децата си: „Това ще ти хареса, когато пораснеш.“ Французите знаят, че това отнема години, така че бъдете търпеливи!
  2. Помолете децата да опитат всичко, което сте приготвили, дори и да не го ядат. Научните изследвания показват, че децата трябва да опитат новата храна 7 до 12 пъти, преди да поискат да я ядат. 
  3. Представете на детето си новите храни, преди да ги сервирате. Например, покажете на детето си суровото цвекло, оставете го да го докосне и да го помирише. Когато едно дете каже „не харесвам тази храна“, то често означава „не я познавам“. 
  4. Говорете по-малко за здравето и повече за добрите вкусове . Във Франция родителите не се фокусират върху хранителната информация като обяснения, че в храната има много желязо или калций. Родителите казват: „Опитай това, наистина е вкусно“, а не „Яж това: добре е за теб.“ Те вярват (и казват на децата си), че полезните храни имат добър вкус. 
  5. Придържайте се към график (и ограничете закуските до един или най-много два – на ден). Френските деца имат три хранения на ден и една закуска. Нито повече нито по-малко!

ПУБЛИКУВАНО ОТ