%

Можем ли да накараме децата си да ядат зеленчуци

Можем ли да накараме децата си да ядат зеленчуци? - Един изключително труден въпрос, който ни тормози от дълго време.

Ще отговоря кратко -можем стига да искаме и да положим нужното усилие, както всяко друго нещо в живота. И когато повярваме, че можем, ще установим, че го правим по приятен начин и за нас и за нашето дете. А тогава идва само удоволствието от успеха;

В следващите редове, ще споделя с Вас, какво мисля по-въпроса и какво намирам за ефикасно:

Знам, че яденето на зеленчуци не едно от най-любимите занимания на вашето дете (дори, когато за награда ще хапне и нещо сладко), помислете за това: Един от най-простите начини да заинтересувате детето си да яде зеленчуци е да яде вашите. Не сте убедени, че може да е толкова лесно? Ако някога сте хващали вашето дете да "говори" по телефона или да ви обува обувките, знаете, че малчуганите обичат да правят това, което правите вие. Така че, ако ядете зеленчуци с удоволствие, има голям шанс вашият малък копирач в крайна сметка да ги забележи - и може би дори да хапне. Не се разочаровайте, ако стратегията не заработи веднага. Дайте му шанс да ви наблюдава как ядете еднотипни зеленчукови продукти в дълъг период от време и рано или късно това ще се престраши да пробва.

Дотогава, ако се притеснявате, че на мъника му липсват хранителни вещества, напълно нормално е да си помогнете с прости трикове, за да вкарате зеленчуци в чинията на разбойника/чката, докато то е в периода на растеж и се нуждае от тях. За тази цел ето няколко съвета от мен да накарате вашето дете да яде зеленчуци (като голям брат на доста злоядо сестриче):

Зеленчукови пюрета. 

Зеленчуците могат лесно да се плъзгат под вкусовия радар на малко дете, ако ги добавите в основна храна. Например: Смесете пюре от карфиол или тиква в картофено пюре  гарнирано с леко запечен кашкавал; добавете зеленчуков сок към супи; смесете всякакви зеленчуци със сосове за спагети и пица или ги пъхнете между слоевете лазаня; настържете тиквички, цвекло или моркови и ги смесете в чеснова питка, кюфтета и бургери. Супер лесно се забъркват и пресни броколи в яйца - вашето малко дете ще заобича  „зелени яйца“ с доволно количество шунка.

Децата обичат бургери. 

Не толкова заради съдържанието им, колкото заради самата визия, заради самата дума “бургер”. Един вегетариански бургер отново е бургер и може да бъде предложен с думите “Искаш ли да вечеряш бургер този път”, картофено кюфте със сирене и спанак играе същата роля като телешкото такова в съзнанието на вашето дете. Гарнирайте с пресни зеленчуци и билков сос с майонеза, босилек и чесън и ви гарантирам, че вие самите ще останете очаровани от вкуса. 

Скрийте зеленчуците в печени ястия. 

Може да ви се струва несъответствие, но можете да пъхнете най-различни видове зеленчуци в сладкиши, без никой да забележи: Заместете пюре от бял боб за част от маслото в рецептите за курабии или кексове, ще придаде по лек вкус и ще акцентира върху продукта, а не върху мазнината. Добавете настъргани тиквички или моркови към сладки мъфини и питки, скрийте цвекло в шоколадова торта или окрасете горния пласт с него. Вариант е да смесвате сок от тиква в заготовката за палачинки. За мен всяка сладка храна може да бъде акцентирана със зеленчуци от типа на морков и тиква. Бъдете смели просто не прекалявайте с количеството.

Направете коктейл от зеленчуков сок. 

Добавете сок от моркови към ябълков сок и го сервирайте такъв, какъвто е, или смесете с лед, за се превърне в шейк (добавете кисело мляко, за да го превърнете в зеленчуково-плодово пюре). Зеленчуковите сокове наистина имат по специфичен вкус, но това, че на вас не ви допадат, не означава, че точно на детето няма да му харесат. Намерете начин думата “Сок” за него да се обвързва с нещо приятно ( което няма да е трудно) и вярвам, че ще уважи всеки кулинарен опит, било то сполучлив или не. С това засягам следващия съвет →

Експериментирайте. 

Не предлагайте един и същ продукт хиляда пъти.
Ако детето ви е опитвало сурово зеле, много пъти и все още не може да го гледа, може да си струва да смените начина, по който го сервирате. Опитайте да смесвате сурови зеленчуци в нови рецепти или да включите в гарнитурата на ястието (пюрето, соса). Само смяна на начина на приготвяне и сервиране на зеленчуците може да доведе до промяна при отказ!

Последно, но не по важност, убедете се, че зеленчуците, които му предлагате, наистина са добре на вкус. 

Всички знаете, че в България набавянето на качествен хранителен продукт е трудност. Обърнете се към ферми за собствено производство, не пестете пари от качеството и най-вече отделете време да подбирате. Зеленчуците са вкусни, но ви гарантирам, че ако дете на 3 години опита изгнил/развален домат, няма скоро да можете да го убедите да опита отново.

Като заключение ще споделя с вас, че зеленчуците доставят незаменими в другите храни нутриенти и ако искате, да сте оптимални в процеса на порастване на малчугана си заслужава всяко излизане от зоната на комфорт в кулинарията! Дерзайте смело! 

 

ПУБЛИКУВАНО ОТ