%

Интересни факти за пестото

Що е то песто? Пестото е сос, който произхожда родом от Генуа в Лигурия. Типичната рецепта за песто Pesto alla Genovese обикновено се състои от пресен босилек, кедрови ядки, чесън, Parmigiano Reggiano и Pecorino Sardo, екстра върджин зехтин и сол. 

Какво означава думата песто?

Думата „песто“ печели своето име от италианската дума „pestâ“, което означава „удрям“ или „смачквам“. Традиционно всички съставки за песто се смилат в мраморно хаванче, така че, реално погледнато на всички сосове, чиито съставки са смелени по този начин, можем да кажем песто.

Най-популярно е Босилковото песто, емблематичният зелен сос, който добавяме върху макаронени изделия и брускети, е както древно, така и модерно ястие. Латинско стихотворение от 25 г. след Христа описва разбиването на билки, сирене, олио и оцет, което прави пестото може би най-старият сос в европейската кухня. Обичано в Италия от дълги години, пестото от босилек става популярно в и САЩ през 70-те години и скоро се превърна от обикновен сос в хаванче в постоянно присъстващ на рафта продукт в магазините за хранителни стоки. 

Каква е историята на пестото?

За да проследим  историята на пестото, трябва да се върнем към 12ти и 13ти век, когато република Генуа се простира на юг от северния италиански пристанищен град, за да обхване Корсика и Сардиния.

С годините пестото еволюира, за да се възползва от богатата щедрост на републиката: босилек от близката Prà; кедрови ядки, отглеждани близо до Пиза; чесън от Vessalico; пекорино от Сардиния; пармиджано реджано от Емилия-Романя; и лигурийски зехтин и морска сол. 

Оттогава Пестото е неразделно свързан с културата на Генуа. Днес градът не само е домакин на двугодишен световен шампионат по песто, отворен за състезатели от цял свят, но група предприемчиви ентусиасти на песто планира да представи соса като кандидат за списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ползите за здравето от пестото

Има много интересни ползи за здравето, които пестото има.

  • Той е богат на антиоксиданти.

Благодарение на съставки като босилек и чесън, пестото е пълен с множество антиоксиданти. Това не само ще ви помогне да сте здрави, но и ще предотвратите развитието на сериозни заболявания, като рак.

  • Той може да помогне за нормализиране на кръвното налягане.

Това се дължи на микса в него от кедрови ядки и чесън, които доказано помагат да поддържате артериите си здрави.

  • Добър източник на калций.

Parmigiano-Reggiano е добър източник на калций и също така съдържа витамин Д, който не само поддържа костите ви здрави, но помага на червата ви да усвоят по-добре витамини и минерали като желязо, цинк и магнезий.

Къде може да се използва пестото?

Пестото може да се използва в много различни видове ястия. Някои идеи включват:

  • Като сос за тестени изделия, риба и месо
  • Използвайки го като дресинг за салата
  • Като заместител на майонезата
  • Като сос добавка за пица
  • Намазан на брускети

В Хелтстор следим най-новите тенденции и затова към каталога ни вече се присъединиха две уникално вкусни песта.

NATURAL PESTO MEDITERRANEO от DELICIOUS N' NUTRITIOUS

ПЕСТО MEDITERRANEO е паста от сушени домати, екстра върджин зехтин, каперси, зелени маслини, магданоз, чесън, лук, босилек, мента, бяло вино, риган, черен пипер и лют пипер.

Поглеждали ли сте със сигурност сушените домати в магазина и сте се чудили за какво бихте могли да ги използвате? Вкусни са в салати, но още по изумителни са направени на сос, адски пасващ на паста или просто на вкусна брускета.

Включването на сушени домати във всяко хранене е страхотен вкусен начин да запазите здравето си! Тези малки бижута са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти (включително ликопен), за които се смята, че намаляват риска от някои видове рак, неутрализират свободните радикали и намаляват възпалението. Те също са пълни с витамини С (които поддържат имунната система) и витамин К, както и желязо. Те също така служат като чудесен източник на фибри и допринасят за здравето на сърцето. 

Така че опитайте PESTO MEDITERRANEO към своите кулинарни шедьоври и се наслаждавайте!

NATURAL PESTO AL PISTACCHIO от DELICIOUS N' NUTRITIOUS

PESTO AL PISTACCHIO е смляна паста от шамфъстък, зехтин, сол и пипер.

Защо именно шамфъстък?

Шамфъстъците са вкусни и пълни с хранителни вещества, включително фибри, магнезий и витамин Е. 

Шамфъстък на гръцки означава „зелен орех“ и се отглежда широко в средиземноморския регион, но се смята, че произхожда от Централна и Югозападна Азия. Сега шамфъстъкът се култивира от Австралия до Ню Мексико и Калифорния.

В сравнение с други ядки, сухите печени шамфъстъци имат по-ниско съдържание на мазнини и по-високо съдържание на протеини, отколкото повечето ядки (т.е. бадеми, орехи, пекани и лешници). Те са и по-богати на фибри от много други ядки.

Порция шамфъстък (около 49 ядки) съдържат: 6 г протеин, 3 г фибри и 13 г мазнини.

Високото съдържание на фибри в шамфъстъка може да увеличи усещането за ситост. 

Шамфъстъкът съдържа също значително количество минерали, като калий, фосфор, магнезий и калций. Като се има предвид техния хранителен профил, шамфъстъкът може да играе значителна роля за подобряване на здравословното състояние като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Опитайте PESTO AL PISTACCHIO към паста, лазаня, брускети и други ястия.

ПУБЛИКУВАНО ОТ