%

Най-вкусните ядкови масла и техните ползи

Фъстъченото масло е популярен основен продукт в американската диета, но през последните години станаха достъпни все повече разновидности на ядкови масла, които придобиват признание за своите ползи за здравето. От бадеми до кашу и сусам до орехи, маслата от семена и ядки съдържат големи хранителни вещества и са широко използвани като спредове за сандвичи. Въпреки лошата им репутация за високо съдържание на мазнини, ядковите масла съдържат естествени, здравословни мазнини, които са полезни за сърцето, холестерола и помагат за намаляване на риска от диабет тип 2.

Поради своята популярност и широко разпространено използване, фъстъченото масло има монопол върху ядковото масло. Много хора не са наясно с наличните алтернативи. Въпреки това през последните години други ядкови масла достигат до рафтовете на магазините и печелят признание както от кулинарите, така и от здравните експерти. За хората с алергии към фъстъчено масло, нарастването на алтернативните масла от семена и ядки е чудесен начин да се насладят все повече на ядковите масла и ползите за здравето им.

Пазете се от съдържанието на захар, а не на мазнини!

Всяка ядка има различни ползи за здравето. Важно е обаче да сте наясно с други съставки в маслото от ядки, които могат да го направят нездравословно, като сол и захар. Здравословните, висококачествени ядкови масла се правят без допълнителни подсладители или консерванти и осигуряват подобно хранене на ядките, от които са направени. Не забравяйте да проверите етикета за тези допълнителни съставки и също така се пазете от сортовете, които съдържат хидрогенирано масло, тъй като съдържат трансмазнини. Производителите добавят тези съставки, за да предпазят маслото от отделяне по време на съхранение. Това разделяне обаче е нормално и просто изисква да разбъркате маслото от семена или ядки, преди да го използвате. За да не се отдели маслото от ядково масло по време на съхранение, можете да съхранявате бурканите с главата надолу в килера си.

Ядкови масла и техните ползи за здравето!

Въпреки че е вярно, че те са с високо съдържание на калории, не позволявайте на страха от мазнините да ви отклони от ядките, тъй като те са феноменален източник на витамини, минерали и хранителни вещества. Всички масла от ядки съдържат полезни за сърцето ненаситени мазнини, фитостероли, протеини и фибри, но тяхната специфична хранителна стойност зависи от вида на ядката, която се използва. Едно от предимствата на яденето на ядково масло е, че те съдържат и здравословна доза витамин Е, антиоксидант, който защитава основните мазнини в тялото ви, поддържа здрава кожа и коса и помага да поддържате силна имунната ви система.

Маслата от ядки могат да се използват като спред за сандвич, но могат да се добавят и към други здравословни закуски, като резени ябълки или банани, за да ги направят по-засищащи и наситени с хранителни вещества. Протеините, фибрите и различните видове мазнини, намиращи се в маслото от ядки, ви помагат да се чувствате сити и сити, което може да помогне на енергийните ви нива да останат постоянни през целия ден. Ето защо, въпреки съдържанието на мазнини, изследванията показват, че редовната консумация на ядки може да намали риска от наддаване на тегло. Можете да включвате ядкови масла в диетата си всяка седмица, но не прекалявайте. Ключът към получаването на всички ползи за здравето от маслото от семена и ядки е да ги ядете умерено.

Ето най-често срещаните видове масло от ядки и техните ползи за здравето.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло осигурява на тялото ни няколко ключови хранителни вещества като калций, магнезий, цинк и желязо, като същевременно служи като добър източник на протеини и мазнини. Въпреки това, в сравнение с други ядкови масла, фъстъченото масло има най-малко количество хранителни витамини и минерали. Освен това, поради високото си съдържание на протеини, фъстъченото масло има висока стойност на ситост, което ви помага да ядете по-малко през другото време на деня. Всъщност фъстъченото масло съдържа едно от най-високите количества протеин сред маслата от семена и ядки. 2 супени лъжици фъстъчено масло съдържат 7 грама протеин.

Бадемово масло

Бадемовото масло е едно от най-богатите на хранителни вещества ядкови масла. Бадемовото масло съдържа няколко важни минерала за поддържане на здрави кости и съдържа много повече калций, магнезий, манган и фосфор от фъстъченото масло. 2 супени лъжици бадемово масло съдържат около 50% от дневната нужда от витамин Е. Витамин Е е основен антиоксидант, който предпазва очите и сърцето. 2/3 от мазнините в бадемовото масло всъщност са полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Бадемовото масло също е с най-високо съдържание на фибри, с най-ниско съдържание на наситени мазнини и може да помогне за подобряване на холестеролните панели.

Масло от кашу

Маслото от кашу е гладко, кремообразно и с малко по-ниско съдържание на мазнини от другите ядкови масла. Въпреки че не съдържа омега-3 мастни киселини, той е един от най-добрите източници на мононенаситени мастни киселини, незаменими аминокиселини и магнезий. Тези хранителни вещества са полезни за кръвното налягане, контрола на захарта и холестерола, здравето на костите, имунната система и вашия метаболизъм.

Масло от орехи

Ореховото масло има земен, маслен вкус. По хранителна стойност е много подобно на фъстъченото масло, освен факта, че съдържа най-голямо количество омега-3 мастни киселини, по-специално алфа-линоленова киселина (ALA) и полифеноли.

Какво е подходящо за вашето здраве?

Има толкова много ядкови масла, от които да избирате! Има също масло от слънчогледово семе, масло от соеви ядки, тахан (сусамово масло) и др. Ако има ядки, можете да направите масло от него. В зависимост от вашия личен вкус и хранителни нужди, ядковите масла са лесен начин да ободрите диетата си с повече разнообразие и да спомогнете за подобряване на цялостното ви здраве.

Лесно е да си направите собствено масло от ядки. Просто поставете всякакъв вид семена или ядки в блендер и ги обработвайте, докато се образува паста. Чистото ядково масло не се нуждае от допълнителни съставки. Много рецепти позволяват добавяне на сол и подсладители само за вкусови предпочитания.

Да ви е сладко и полезно!