%

ТОП 6 ХРАНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСО

Понякога всички ние забравяме или даже някои от нас дори не знаят, че протеинът се намира в много други храни освен в месото. Протеиновите продукти са по-достъпни, по-здравословни и се съхраняват за по-дълъг период от време, отколкото месните продукти.

Напоследък, нараства все повече броя на хората, които преминават към вегетарианска храна. Много спортисти,  вдъхновени от примера на Скот Юрек (един от най-известните маратонци в света, който се придържа към вегетарианската диета), също се отказват от месото. 
Вижте 6 идеи за справянето със злоупотребата с месо, коята създава здравословни проблеми на много хора.

ФАСУЛ И ЛЕЩА

Фасулът и лещата са с ниско съдържание на мазнини, но са пълни с протеини, фибри, витамини и минерали, които няма да намерите в месото. Използвайте боб и леща, взместо месо в приготвянето на чили, тако и салати. 

ТОФУ

Това соево сирене съдържа голям процент вода и минимално количество въглехидрати и мазнини. Тофу е полезен за  здравето на сърцето и костите! Той е универсален и може да замени яйца и месо. Парчета тофу могат да се изпържат в тиган или да се запекат на скара.

ГЪБИ ПОРТОБЕЛО

Гъбите Портобело имат интензивен месен вкус и мека текстура, което ги прави идеална алтернатива на месото с ниско съдържание на холестерол! Гриловани като пържоли са страхотни за Веджи бургер. Богати са на минерали - калий, фосфор, мед и селен.

ЯДКИ

Ядките са много богати на протеини и са предпочитан заместител на месото. В допълнение съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, което е още едно предимство пред месото. Бадемите, орехите и кестените са задължителни за всички, които се стремят да се хранят здравословно.

ТЕМПЕ

Направено от ферментирали соеви зърна, темпе е стегнато и дъвчащо като тофуто. Със своя леко сладък вкус и хрупкава текстура става страхотно, когато го изпечем, задушим или го сложим на скарата. Темпе е универсален вегански източник на протеин.

САЙТАН

Сайтанът се приготвя от пшеничен глутен, съдържа протеини, колкото телешкото и пилешкото месо, а е почти без мазнини. Дори по-текстура прилича на месо. Може да заместите месото със сайтан във всички ястия, дори да го приготвите на скара като пържоли или шишчета.

#HealthStoreTip

Дайте си почивка от месото поне за малко, за да помогнете на организма да се изчисти от токсините.

Изборът оставаме на вас!

 

ПУБЛИКУВАНО ОТ