Чиа - модерната супер храна
Няма съмнение, че здравословното хранене е доста нашумяла тема в последните години. Все повече “непознати” храни се включат в нашето ежедневно хранене. Въпросът е до колко сме запознати с тяхната хранителна стойност и свойства?
Днес ще разгледаме една от “супер храните” с множество здравословни свойства и благоприятно влияние, както в периоди на отслабване, така и при покачане на маса.
Какво е чиа ?
Чиа (Chia) е растение, което се среща най-често в Мексико и Гватемала. То достига до височина 1 м - 1.5 м, но най-ценното в него не са цветовете, а семената. Семената от чиа са с малък размер и тъмен цвят. Съществува и чиа с по-светъл цвят на семената, но тъй като е с по-малко съдържание на антиоксиданти не е толкова популярна.
Защо е “супер храна” ?
Семената от чиа заслужено са наречени “супер храна”. Те съдържат високо количество протеин, омега 3 мастни киселини, алфалипоева киселина, калций, натрий, калий, цинк и манган. За всеки един от тези елемнети е доказано благоприятното действие върху човешкия организъм. В състава на чиата се съдържат също антиоксиданти и фибри.
Поради съдъжанието на толкова много полезни микронутриенти тя има способността да:
- Регулира нивата на кръвната захар и забавя усвояването на глюкозата
- Стимулира и подобрява функциите на хранисмилателната система
- Подобрява функцията на сърдечно-съдовата система
- Подобрява паметтна и концентрацията поради наличието на омега 3 мастни кислеини
- Действа детоксикиращо на организма
За кого е подходяща ?
Приемът на чиа е подходящ за хора във всякаква възраст и пол. Препоръчително е да се консумира от спортисти и от неспортуващи. Тя ще:
- Подпомогне регулирането на теглото, тъй като засища за дълго
- Достави високо количество протеин от растителен произход без да натовари храносмилателната система.
Известен факт е, че приемът на високо количество протеин е предоставка за затормозена храносмилателна система. В сравнение с мазнините и въглехидратите, протеина се преработва доста по-трудно и е възможно да създаде дискомфорт (подуване, газове, запек или спазми). Семената от чиа създават гелообразна обвивка, която подпомага и предпазва храносмилателната система. Тя е изключително подходяща в период на високобелтъчна диета.
Чиата е подходяща за хора с непоносимост към глутен, т.к. не го съдържа в състава си!
По колко и как се консумира ?
Все пак чиата е храна и както с всяка друга храна не трябва да се прекалява. Тя има свойството да абсорбира големи количества течност и да увеличава размера си многократно. Поради тази причина 50 г чиа с около 150 мл вода биха ви заситили.
Чиата сама по себе си няма силен, отличителен вкус. Тя може да се смеси с различни по вид съставки и да се включи в много ястия.
Най-подходящия прием на семена от чиа:
- За закуска:
2 супени лъжици чиа се смесват с 200 мл вода или кокосово мляко. Към тях могат да се добавят 50 гр. овесени ядки и един банан.
- Предиобедна закуска:
2 супени лъжици чиа се смесват с 200 мл вода. Към тях се добавя сусамов тахан и лъжица мед. Високото съдържание на мазнини ще Ви засити за дълго и ще подобри концентрацията ви.
- Следобедна закуска
2 супени лъжици чиа се смесват с 200 мл вода или мляко. Към тях се добавят 1 доза суроватъчен протеин и 1 лъжица фъстъчено масло. Тази следобедна закуска е изключително подходяща за спортисти, на които им предстои тежка вечерна тренировка.
- Вечеря
2 лъжици чиа се сместват с 250 мл кисело мляко. Подходяща вечера за периоди на понижаване на телесното тегло.
Хранителна стойност на 100 гр:
Калории 486 ккал
Мазнини 30.74 гр
Въглехидрати 42.12 гр
- фибри 34.4 гр
- захар 0 гр.
Протеин 16.54 гр
Популярни търсения: чиа хранителен състав, диета, калории, как се консумира, чиа протеин, чия закуска, отслабванею
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ