Суроватъчен концентрат или изолат - Кое да избера
Съдържание
- Каква е разликата между суроватъчен концентат и изолат ?
- В кои случаи е задължително да изберем изолат?
- Ако не сте в някоя от гореизброените ситуации, можете да изберете суроватъчен изолат с цел да приемате:
- В кои случаи е по-добре да изберем суроватъчен концентрат ?
- Независимо на кой вариант се спрете ще получите:
- Кои са най-добрите суроватъчни протеини за 2018 г според клиентите на HealthStore ?
Суроватъченият протеин е една от най-популярните хранителни добавки, която доказано подпомага муслулния растеж и възстановяването след тренировка. Той, в различните му видове, се приема от атлети от всички спортове. Характерно за суроватъчните протеини е, че са:
- Извлечени от мляко и преминали през процес на филтрация
- Съдържат високо количество аминокиселини, включително и BCAA
- Имат приятен вкус и са подхподящи за приготвяне на протеинови шейкове и десерти
Каква е разликата между суроватъчен концентат и изолат ?
Суроватъчен концентрат | Суроватъчен изолат | |
Съдържание на протен | около 80% | около 90% |
Време за усвояване | около 60 минути | около 30 минути |
Съдържание на мазнини в доза | около 2-3 грама | около 1 грам |
Съдържание на захар (лактоза) в доза | около 2-3 грама | по-малко от 1 грам |
Цена за килограм | около 50-60 лв. | около 70 лв. |
Основната разлика между двата типа протеин е, че изолатът е преминал през допълнителна микро филтрация. Той съдържа значително по-малки количества мазнини и лактоза (захар), белтъчното съдържание е около и над 90%.
Всъщност, най-важното при избора на протеин е дали искате в него да се съдържа лактоза или не.
В кои случаи е задължително да изберем изолат?
- Ако имате лактозна непоносимост – състояние, при което организмът има непоносимост към захарта в млякото. Хората с такава непоносимост получават подуване, газове и стомашен дискомфорт при прием на млечни продукти.
- В случай, че сте на тежка диета, която цели да достигнете до нисък процент подкожни мазнини и вода – на такъв тип режими се подлагат основно спортисти, готвещи се за състезание (бодибилдинг). При тях е много важно да приемат точно определно количество мазнини, въглехидарти и протеин. Тъй като суроватъченият концентат съдържа мазнини и лактоза, често бива изключен от техните режими.
Ако не сте в някоя от гореизброените ситуации, можете да изберете суроватъчен изолат с цел да приемате:
- По-пречистен и по-бързо усвоим протеин
- По-високо количество протеин в доза
В кои случаи е по-добре да изберем суроватъчен концентрат ?
- Ако имате включени в менюто си разнообразни млечни продукти, съдържащи лактоза (мляко, сирене, кашкавал, извара) – при тези обстоятелства вие приемате определно количество лактоза чрез храната, което предполага, че нямате непоносимост към нея и тя не пречи на постигане на спортните ви резултати.
- В случай, че приготвяте протеиновия си шейк с мляко
- В скучай, че изполвате протеинови си шейк като заместител на хранене и добавяте в него различни съставки като фъстъчено масло, банан, тахан, плодове и други
Независимо на кой вариант се спрете ще получите:
- Бързо и качествено възстановяване след тренировка
- Покачване на мускулна маса
- Изчистване на мазнини – в случаите, в които приемът е съчетан с правилен хранителен режим
- Засищане и набавяне на необходото количество аминокиселини
Кои са най-добрите суроватъчни протеини за 2018 г според клиентите на HealthStore ?
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ