%

Суроватъчен концентрат или изолат - Кое да избера

Суроватъченият протеин е една от най-популярните хранителни добавки, която доказано подпомага муслулния растеж и възстановяването след тренировка. Той, в различните му видове, се приема от атлети от всички спортове. Характерно за суроватъчните протеини е, че са:

  • Извлечени от мляко и преминали през процес на филтрация
  • Съдържат високо количество аминокиселини, включително и BCAA
  • Имат приятен вкус и са подхподящи за приготвяне на протеинови шейкове и десерти

Каква е разликата между суроватъчен концентат и изолат ?

 Суроватъчен концентратСуроватъчен изолат
Съдържание на протеноколо 80%около 90%
Време за усвояванеоколо 60 минутиоколо 30 минути
Съдържание на мазнини в дозаоколо 2-3 грамаоколо 1 грам
Съдържание на захар (лактоза) в дозаоколо 2-3 грамапо-малко от 1 грам
Цена за килограмоколо 50-60 лв.около 70 лв.

Основната разлика между двата типа протеин е, че изолатът е преминал през допълнителна микро филтрация. Той съдържа значително по-малки количества мазнини и лактоза (захар), белтъчното съдържание е около и над 90%.

Всъщност, най-важното при избора на протеин е дали искате в него да се съдържа лактоза или не.

В кои случаи е задължително да изберем изолат?

  • Ако имате лактозна непоносимост – състояние, при което организмът има непоносимост към захарта в млякото. Хората с такава непоносимост получават подуване, газове и стомашен дискомфорт при прием на млечни продукти.
  • В случай, че сте на тежка диета, която цели да достигнете до нисък процент подкожни мазнини и вода – на такъв тип режими се подлагат основно спортисти, готвещи се за състезание (бодибилдинг). При тях е много важно да приемат точно определно количество мазнини, въглехидарти и протеин. Тъй като суроватъченият концентат съдържа мазнини и лактоза, често бива изключен от техните режими.

Ако не сте в някоя от гореизброените ситуации, можете да изберете суроватъчен изолат с цел да приемате:

  • По-пречистен и по-бързо усвоим протеин
  • По-високо количество протеин в доза

В кои случаи е по-добре да изберем суроватъчен концентрат ?

  • Ако имате включени в менюто си разнообразни млечни продукти, съдържащи лактоза (мляко, сирене, кашкавал, извара) – при тези обстоятелства вие приемате определно количество лактоза чрез храната, което предполага, че нямате непоносимост към нея и тя не пречи на постигане на спортните ви резултати.
  • В случай, че приготвяте протеиновия си шейк с мляко
  • В скучай, че изполвате протеинови си шейк като заместител на хранене и добавяте в него различни съставки като фъстъчено масло, банан, тахан, плодове и други

Независимо на кой вариант се спрете ще получите:

  • Бързо и качествено възстановяване след тренировка
  • Покачване на мускулна маса
  • Изчистване на мазнини – в случаите, в които приемът е съчетан с правилен хранителен режим
  • Засищане и набавяне на необходото количество аминокиселини

Кои са най-добрите суроватъчни протеини за 2018 г според клиентите на HealthStore ?

ЕТИКЕТИ

суроватъчен протеинконцентратизолатвъзстановяванелактозамускулифитнесхранителни добавкиhealthstore