%

Ръководство за приготвяне на храна

MEAL PREP за начинаещи - Ръководство за приготвяне на храна стъпка по стъпка

Какво знаем за така нашумялото в спортните среди ‘’Meal Prep’’? Или по-точно предварителната подготовка, с която ще създадете перфектното здравословно меню за вашето забързано ежедневие. 

Приготвянето на храна е ефективен и здравословен начин да се придържате към хранителния си режим и да следите хранителната стойност на това, което консумирате. Планирането на хапванията ви за седмица напред може също да намали времето, което прекарвате в готвене през самата седмица. 

Вижте няколко страхотни съвета за да подготвите храната си предварително и започнете да планирате храненията си адекватно, разумно и здравословно!

7 Страхотни съвета за приготвяне на храна по режим за начинаещи

1. Планирайте храненията си за седмица напред

Преди да започнете каквото и да било, проверете календара си и пребройте колко хранения са ви необходими за седмицата. Това ще ви помогне да знаете точно от какво се нуждаете, така че ще спестите време и пари и ще избегнете разхищаването. По-важното е, след като сте направили своя план за приготвяне на храна, да се придържате към строгия си план за хранене, като сте си поставили предварително своите цели: здраве, загуба на тегло, наддаване или за постигане на фитнес цели.

2. Изберете си меню

Когато планирате менюто си, изберете ястия с подобни съставки, за да можете да използвате остатъците за друго хранене. Трябва също така да се стремите към хранително балансирани порции хранене, за да поддържате добре подхранено тяло. Ето един прост списък, който ще ви помогне да подготвите менюто си:

  • 40% зеленчуци без нишесте: листни салати, спанак, броколи, къдраво зеле
  • 30% протеин: сьомга, пуйка, пиле, яйца
  • 15% добри въглехидрати: плодове като ягоди и ябълки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, киноа
  • 15% здравословни мазнини: авокадо, ядки, екстра върджин зехтин, чиа семена

3. Набавете си хранителните стоки

След като приключите с всичките си планове, е време да направите списък с хранителни стоки въз основа на менюто си. Идеално е да вземете хранителните продукти в събота, така че да имате време да подготвите ястията си за следващата седмица.Пазарувайте умно.

4. Пригответе храната си

С всичко, което ви е необходимо във вашата кухня, е време да подготвите съставките си на големи порции, за да спестите време.
Измийте и накълцайте съставките на салатата, плодовете и зеленчуците.

  • Сгответе си месото и рибата.
  • Печете или задушете зеленчуците си.
  • Сгответе целия ориз, който ще ви трябва за седмицата, на веднъж.
  • Пригответе си топинги, дресинги за салатата и сосове.

5. Подредете своите вкусни ястия

Следващата стъпка е да разделите приготвената храна, зелените салати, плодовете, зеленчуците и съставките за здравословните смутита на единични порции. Това ще ви помогне да видите колко големи са пропорциите във всяко от храненията ви. След това сложете сосовете и дресинга за салати в кутии за храна. Използвайте прозрачни кутии за съхранение, така че да можете лесно да разпознавате ястията, след охлаждане или замразяване.

6. Опаковайте вашата храна

Време е да си приготвите храната за следващия ден. Сглобете сандвичи, салати, опаковайте ги предната вечер, така че да са все още свежи. По-важното е, опаковайте храненията си в изолирана хранителна торбичка, за да поддържате яденето си предварително топло или хладно. Използвайте торби с лед, за да поддържате температурата в чантата си хладна. Или си купете от специалните термо чанти за охлаждане и пренасяне на храна.

7. Замразете част от вашата храна

За ястията, които няма да ядете през следващите три дни, съхранете  във фризера си. Това е най-добрият начин да се предотврати развалянето и за седмицата. След това вечерта, преди да ги ядете, извадете ги от фризера или хладилника, за да оставите да се размразят..

Приготвянето на храна е лесно и удобно за всеки с натоварен график през цялата седмица. Тези съвети за приготвяне на хранене за начинаещи ще  ви помогнат да започнете да живеете по-здравословен и безпроблемен живот!

 

ПУБЛИКУВАНО ОТ