%

Витамин Ц - ползи и приложения

Какво е витамин С?

Аскорбиновата киселина е по-известна като витамин С.  Тя е мощен водоразтворим витамин с различни основни функции в организма.

Витамин С може да бъде доставен от определени храни и консумиран като хранителна добавка. 

Витамин С има антиоксидантни свойства и е ензимен „ко-фактор“ за поне осем важни биохимични реакции в човешкото тяло.

Защо да приемаме добавка с витамин С?

През последните няколко десетилетия витамин С е един от най-изследваните от всички витамини. Проучванията показват, че витамин С подобрява имунната защита, здравето на кожата, здравето на сърцето и други.

За разлика от повечето бозайници, хората не могат да синтезират витамин С от глюкоза, поради което трябва да го набавяме от храни или хранителни добавки. Учените вярват, че нашите човешки предци са претърпели генетична мутация, която е довела до загубата на способността да произвеждаме собствен витамин С.

Когато се консумира, витамин С се абсорбира в тънките черва и концентрацията в кръвта се контролира от бъбреците, които ще отделят излишния витамин С, ако има такъв, в урината. В човешкото тяло най-голямата концентрация на витамин С може да се намери в хипофизната жлеза, надбъбречните жлези, мозъка, левкоцитите и очите.

Откъде да си набавим естествено витамин С?

Храните, богати на витамин С, включват пъстро разнообразие от плодове и зеленчуци. Цитрусовите плодове като портокал, грейпфрут, ягоди, гуава и киви съдържат високи нива на витамин С.

Други източници с високо количество на витамин С са:

  • червени чушки
  • зелени чушки
  • броколи
  • брюкселско зеле
  • домати
  • зеле
  • карфиол
  • картофи 
  • зелен грах

Въпреки че е идеално да се получават повечето хранителни вещества чрез храна, добавянето на витамин С може да бъде от полза за подпомагане на получаването на общите нужди от витамин. Като цяло, мултивитамините са чудесен източник за добавяне към дневния режим, за да се осигури адекватен прием на витамини и минерали, включително витамин С.

При дози под 100 mg витамин С се намира в повечето мултивитамини. Ако се желае по-висока доза, като 500 mg до 1000 mg, може да се използва и отделна добавка на витамин С. 

Какво се случва, ако имате недостиг на витамин С?

Дългосрочният хроничен дефицит на витамин С е причина за потенциално заболяване, известно като скорбут. Въпреки това, много хора имат признаци и симптоми на недостиг на витамин С, без да достигат фатално ниво.

Симптомите на недостиг на витамин С включват:

  • Повишено кървене и натъртване
  • Изтъняване на кожата
  • Анемия
  • Кървене от венците (гингивит) и загуба на зъби
  • Промени в настроението
  • Болки в ставите
  • Бавно заздравяване на рани

Рисковите фактори, които излагат хората на риск от дефицит на витамин С, включват:

  • Лоша диета с ниска консумация на плодове и зеленчуци
  • Тютюнопушене
  • Алкохолизъм
  • Проблеми с малабсорбцията

Най-добрият начин за лечение на дефицит на витамин С е чрез допълване и обръщане на внимание на проблема, който е довел до дефицита. 

Можете ли да предозирате с витамин Ц?

Често срещаните симптоми на излишък на витамин С обикновено се характеризират с проблеми в стомашно-чревния тракт - диария, подуване на корема, спазми и гадене. Повечето хора могат да понасят 2000 до 3000 mg на ден витамин С, когато се приемат перорално. Тъй като витамин С е водоразтворим, тялото ще отдели ненужния витамин С чрез урината.

Ползи от приема на витамин С:

  • Повишава имунната защита 
  • Подобрява работата на сърцето и бъбреците
  • Заздравява кожата 

Всички хранителни добавки с високо съдържание на витамин С можете да откриете тук!

 


Популярни търсения: