Цинк - ползи и приложения
Какво е цинк?
Цинкът е микроелемент, който се намира практически във всяка клетка в тялото и е компонент в над 200 ензимни реакции.
Цинкът е основно противовъзпалително и антиоксидантно хранително вещество. Известен е фактът, че е добър за подпомагане на имунната система, но може да бъде и много важен за репродуктивното здраве, правилния растеж и развитие при децата, здравето на костите, зрението, слуха, храносмилателната система, кожата и растежа на косата.
Какво се случва, ако количестовото цинк в тялото ни е ниско?
Дефицитът може да причини широк спектър от неспецифични симптоми, включително забавен растеж при деца, слаб апетит, загуба на коса, загуба на тегло, диария, мозъчна мъгла, депресия, безплодие както при мъжете, така и при жените, хормонален дисбаланс, тремор, бавно зарастване на рани, слаб имунитет и загуба на вкус.
Хората може да са изложени на риск от недостиг на цинк, когато имат нисък калориен прием, страдат от определени храносмилателни разстройства, имат анамнеза за стомашно-чревни операции, чернодробни или бъбречни заболявания, някои кръвни заболявания, страдат от алкохолизъм или спазват вегетарианска диета. Хората на възрст над 60 години също често изпитват затруднения с правилното усвояване на цинка.
Човешкото тяло не съхранява цинк, така че дефицит може да се създаде бързо, ако приемът не е достатъчен. Тежкият дефицит е рядък, но лека до умерена недостатъчност е относително честа.
Какви храни са с високо съдържание на цинк?
Трябва да набавяме цинк от храната, като стридите са единственият най-добър източник на цинк. Повечето хора получават по-голямата част от цинка си от червено месо и пиле. Цинкът също е в зърнените храни, ядките, семената и фасула, но е по-малко усвоим. Вегетарианците могат да увеличат количеството на цинк в тялото си с прием на зърнени култури. Възрастните трябва да получават 8-11 mg цинк в ежедневната си диета или 12 mg, ако са бременни или кърмят.
Полезен ли е цинкът за имунната система?
Цинкът участва практически във всеки аспект на имунната функция. Добавянето на цинк може да обърне ниската имунна функция, характерна при по-възрастните индивиди. Този ефект да се дължи на възстановяване на нивата на тимулин в кръвта (хормон, произведен от тимусната жлеза). Обикновено с напредване на възрастта нивата на тимулин и други тимусни хормони, повишаващи имунната система, намаляват. Намаляването на тези хормони води до нарушена имунна функция и повишен риск от инфекция. Чрез възстановяване на нивата на тимулин, добавянето на цинк може значително да подобри имунната функция. Друг ефект от добавянето на цинк, отбелязан в проучвания при възрастни хора, е, че подобрява цялостно работата на храносмилателната система.
Проучвания от 2012 година потвърждават, че добавките с цинк съкращават продължителността на обикновената настинка при възрастни.
Освен за повишаване на имунната защита, цинкът се счита за важен минерал и за:
- Коса - намалява косопада.
- Акне - доказано е, че цинкът забавя растежа на бактерии, свързани с образуването на акне.
- Мъжка плодовитост - правилните нива на цинк при мъжете може да са важен фактор за здравословното зачеване.
- По време на бременност и кърмене - бременността с ниски нива на цинк е свързана със спонтанен аборт, лош растеж на плода и преждевременно раждане.
- Храносмилателната система и червата - ниските нива на цинк могат да доведат до хранителни разтройства, язва и инфекции.
- Диабет.
- Щитовидна жлеза.
- Депресия.
- Слух.
- Зрение.
- Здравина на костите.
Форми на цинк като хранителна добавка
Има много форми на цинк, от които можете да избирате. Въпреки че много клинични проучвания използват цинк сулфат, тази форма не се усвоява толкова добре, колкото други форми като цинк пиколинат, ацетат, цитрат, бисглицинат, оксид или монометионин са отлични форми на цинк. Има данни в подкрепа на всяка от тези форми като много добре усвояема и способна да донесе множество ползи.
Дозировка и прием
Препоръчителната дневна доза цинк е 30-50 мг. Цинкът се приема с храна.
Популярни търсения:
ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ