%

Закуската – до колко е важна тя когато сме на диета?

Сред повечето жени, които са на диета, цари мита, че когато решим да отслабваме трябва незабавно да намалим приема на храна до минимум.

Премахвайки обаче голяма част от храненията ние не постигаме резултати, а единствено измъчваме организма си с постоянно и безсмислено гладуване.

Ето едно хранене, на което трябва да обърнем особено внимание, не само когато сме на диета, а винаги.

Закуската....

Защо закуската е толкова важна?

Събуждайки се сутрин не изпитваме глад, понеже организмът ни е бил в покой и не усещаме енергиен недостиг. Обмяната на веществата е забавена, докато спим и разбуждането ни става постепенно. Нашият метаболизъм, както и ние самите още спим в ранните часове. Разликата обаче е, че метаболизмът ни няма да се събуди с чаша кафе, а му трябва нещо по–силно, а именно пълноценната и здравословна закуска.

Както знаем, колкото е по-бърз метаболизмът ни, толкова повече калории горим. Така че при отслабването един от основните ни стремежи трябва да е стимулиране на обменните процеси в организма. Един от начините да го постигнем още в първите часове на деня, както и да започнем да горим излишъка от енергийни запаси, е да закусваме.

Когато организмът ни получи необходимото му количество храна сутрин, той се снабдява с енергиен запас и заработва правилно. Излиза от режим на пестене на енергия и започва активна обработка на мазнини. Така не само, че се чувстваме по–тонизирани и изпълнени с желание, но и започваме да топим излишните килограми.

За какво още помага закуската?

Храненето сутрин ни дава свежи сили, за да сме бодри и работоспособни. То е и гаранция, че няма да преядем по-късно през деня. Късното обилно ядене е една от основните причини за затлъстяването. Натрупваме излишни калории, който ни е невъзможно да изгорим, понеже вечер спираме да се движим и метаболизмът ни естествено се забавя.

Да не говорим, че преяждането пречи и на съня, а недоспиването често води до напълняване, понеже липсата на енергия ни подтиква към приемане на високо-калорични храни.

А от какво трябва да се състои закуската ни?

Естествено от така наречените бавни въглехидрати и лесно усвоими белтъчини. Колкото по-бавно се освобождава глюкозата в кръвта ни, толкова по-малко сме склонни да трупаме мазнини.

Подходящи са пълнозърнените хлябове, плодовете, зеленчуците, леките бели меса обезмаслени млечни продукти и други. Избягайте от мита, че на закуска е подходящо да се яде по половин яйце или четвърт сухар. Закуската може да бъде средно голям пълнозърнест сандвич с месо, фреш с 2 сварени яйца, плодово смути или овесени ядки с нискомаслено мляко. Има стотици варианти на лека и здравословна закуска, с която да започнем деня си.

Отново повтаряме закуската е ВАЖНА! Не я пренебрегвайте или премахвайте, ако искате да изглеждате и да се чувствате добре.

ЕТИКЕТИ

закусказдравословно хранене